Ook met een halfje uit negen is Tata een feest

,,Oh Caïssa, you’re breaking my heart,
you’re shaking my confidence daily.
Oh Caïssa, I’m down on my knees,
I’m begging you please to come home.’’

Bij het begin van de slotronde in De Moriaan weet Henk-Jan Visser al dat hij zeker is van de eerste plaats in groep 2D.

Op de terugweg na weer een nederlaag knalt ‘Cecilia’ van Simon & Garfunkel door de luidsprekers. Liefst 115 decibellen geeft het dashboard aan; ach nee, dat is de snelheidsmeter. Het prachtige nummer doet het geknakte zelfvertrouwen als sneeuw voor de zon smelten, al helpt de dagelijkse conversatie met de mede-reizigers Gerard Groot, Nick Manshanden en Peter Poncin ook.

Na twee promoties op rij zit ik in een van de acht 4-groepen. Van de tachtig gelijkgestemden ben ik de enige met een rating onder 1700: 1611 om precies te zijn en gemiddeld zo’n tweehonderd punten lager dan de overige opponenten. Hoe dat zo gekomen is? Laten we het erop houden dat het niet heeft meegezeten.

Tata Steel wordt een voortzetting van de misère, maar laat Sombermans niet mijn secondant zijn. Tenslotte ben ik bijna dagelijks gelijkwaardig en vertalen de prestaties zich niet in de harde cijfers. Ook met een halfje uit negen is het schaakevenement in Wijk aan Zee een feest. De oud-clubgenoten Jan Smink en Wilko van der Gracht komen op de eerste zondag langs en gelukkig heb ik wit. Dan zit je met je gezicht naar de entree en zie je op een hele middag honderden liefhebbers langs lopen. De twee haal ik er zo uit. Een praatje is snel gemaakt.

Voorganger (als preses van onze vereniging, niet als leider van een eredienst; al is voor menig schaker de Tata-bijeenkomst dat wel) Fred Avis tikt me op dinsdag op de schouders. Bert Meester is een grote naam in de historie van Caïssa – Hoorn – en als historicus/archivaris heb ik hem nog nooit gesproken. De voormalig zesvoudig clubkampioen komt eveneens kijken en als Fred naar hem toe loopt, ga ik er achteraan. Ooit begon Bert de ‘interne’ met een verliespartij tegen Jan Haijer die daar een uitvoerig en humoristisch verslag over schreef in het clubblad: ‘Kleine kroniek van een schaakpartij’. Een week later won Bert zijn tweede partij in vijf minuten en schreef ook een verslag: ‘Kroniek van een kleine schaakpartij’. Dat gaat op de manier van: ,,1. … e7-e5. Tot zover verloopt alles nog precies volgens de theorie’’ en ,,2. d2-d4. De bedenktijd die ik voor deze zet uittrok besloeg bijna de volle duur van de partij’’.

Zelf zit ik die bewuste dinsdag bijna vijf uur aan het bord, maar zal daar geen navenante analyse over loslaten. Als groep 4A-deelnemer staat mijn bord gedurende anderhalve week ongeveer in het midden van schaakhal De Moriaan en kan daar prachtig om me heen kijken. Veel clubgenoten hebben een gunstige plek. Henk-Jan Visser (in 2D) speelt bij een gangpad, net als Peter Poncin (2E), Nick Manshanden (2F) en Peter Holscher (3C). Fred Avis (4E) neemt plaats pal achter de afscheiding die voor het ‘administratiekantoor’ (waar je het kaartje met de uitslag moet inleveren) is neergezet. Hun partijen zijn voor toeschouwers makkelijk te volgen. Robbert van Dijkhuizen en Vladimir Bartels, beiden in 4H, schaken in een hoek van de hal en om hun stellingen te zien moet je steeds achter een stuk of tien stoelen lopen. Dat is wat lastiger, zeker als meer bezoekers hetzelfde idee hebben. Maar het is ook korter dan een wandeling naar de borden van David Groen (5B), Gerard Groot (7B) en Jan Kuin (7C) die in hotel Hoge Duin actief zijn.

Tata 2020 is het weerzien met vroegere opponenten en een praatje maken met schaakvrienden en andere bekenden en af en toe wurm je je door de haag van mensen die voor de televisieschermen met de grootmeesterlijke stellingen staan, om een glimp op te vangen van de topspelers. Clubgenoten als Peter Doggers, Robin Duson, Ardjan Langedijk, Jochem Woestenburg en Daan Zult komen langs om te supporteren. Zeker met het oog op de hervatting van de KNSB-competitie, aanstaande zaterdag, zijn de successen in Wijk aan Zee van onze bondsteamspelers plezierig.

Holland's got talent ofwel vijf keer een chess princess. Vlnr Cato de Zoeten (Nederlands kampioene tot en met 16 jaar), Marit de Boer, Robin Duson (oud-Nederlands kampioene tot en met 16 jaar), Alisha Warnaar en Feline Arnold zijn op de slotdag schaaktalenten en schaaksupporters.

Het elftal van Caïssa-Eenhoorn doet het over het algemeen goed. Twee groepszeges (Henk-Jan Visser en Fred Avis), twee tweede plaatsen (Peter Holscher en Gerard Groot) en op twee man na louter eindklasseringen in de bovenste helft van de ranglijst.

Na een jaartje afwezigheid keert Henk-Jan Visser terug in de Tata Steel-tienkampen. Begin 2018 werd hij laatste in groep 1B, nu eerste in 2D. De routinier van ons sterkste bondsteam hoort thuis op het hoogste amateurniveau, maar soms loopt een toernooi anders dan je wilt. Ditmaal is hij oppermachtig. Henk-Jan wint zijn eerste zeven partijen, een geweldige prestatie in deze klasse. Martijn de Roode streept zijn honderdprocentstatus door en daar dankt de Haarlemmer zijn tweede plaats aan. Bij de finish heeft hij wel anderhalf punt minder dan Henk-Jan.

Peter Poncin, gepromoveerd van 3J naar 2E, is lang in de race om een prijs. Na zeven ronden is Sten Goes (6 punten) dicht bij de eindzege. Peter Poncin profiteert van de misstappen van zijn concurrenten Jos Vlaming en Ferdinand Binnendijk, waardoor de tweede plaats in zicht komt. Terwijl laatstgenoemde en Enrico Vroombout in het slotweekeinde zegevierde, moet Peter het doen met twee remises en de vijfde plaats in de eindstand. Zijn plus 1-score is goed voor een TPR die ruim boven zijn rating ligt.

Ook Nick Manshanden speelt dankzij promotie een treetje hoger. In 2F draait hij keurig mee, maar is geen serieuze kandidaat voor de top. Nick verliest van groepswinnaar Sjoerd van Roon en middenmoter Johannes Kossen en dan brengen prima resultaten tegen sterke spelers als Collin Boelhouwer en Wim Heemskerk en de talentvolle Gilian Honkoop net te weinig om bij de beste drie te eindigen.

Dat winstpartijen belangrijk zijn toont Peter Holscher in groep 3C aan. Na vier punten op rij verliest Peter Holscher in de vijfde ronde van Floris Golbach en in de zesde van Pieter Heijboer. Sierk Kanis profiteert. Met een sterke eindsprint stelt de routinier van Caïssa-Eenhoorn, die twee concurrenten verslaat en de koploper op remise houdt, de tweede plaats veilig. Net als in 2018 promoveert hij weer naar het tweede niveau.

Co Buysman maakt na twee promoties op rij zijn debuut in de 4-groep. Het zit hem tot de rustdag bepaald niet mee. In plaats van twee uit drie na het eerste weekeinde heeft hij een halfje. Door een uitvaartplechtigheid ontbreekt de clubvoorzitter in de vierde ronde, waarop zijn opponent gretig een gratis punt incasseert. Van de acht partijen speelt hij op vijf dagen goed tot prima, maar het rendement is zeer gering.

Naast Henk-Jan Visser is Fred Avis de tweede tienkampwinnaar van Caïssa-Eenhoorn.  Door een nederlaag in zijn vierde partij moet de oud-preses de leiding gunnen aan Theo de Vries. In de zesde ronde bezorgt Fred de koploper zijn eerste nederlaag en dan staan er vier spelers op vier punten: naast Fred en Theo ook Jan Velde en Lex Karstens. De dag erop komt de Hoornse troef alleen bovenaan, omdat twee van de drie concurrenten verliezen en Lex remiseert. Die positie staat hij niet meer af.

Fred Avis (rechts) praat voor aanvang van zijn laatste partij met Rob Kalkman, een van de vijf opponenten die hij heeft verslagen.

De clubgenoten Robbert van Dijkhuizen en Vladimir Bartels zijn in groep 4H ingedeeld, omdat Robbert zich via Caïssa-Eenhoorn heeft aangemeld en Vladimir via Purmerend. In deze poule zijn de onderlinge verschillen niet groot. Door enkele verrassingen in de vijfde ronde wordt het flink spannend met vijf man op een half punt van elkaar. Robbert staat daar met een score van vijftig procent net achter en Vladimir heeft weer een halfje minder dan zijn clubgenoot. Ondanks anderhalf punt tegen de top twee valt de Hoornse schaker net buiten het erepodium, terwijl het Purmerendse talent een degelijke middenmoter is.

In groep 5B heeft David Groen de op een na laagste rating en met een score van vijftig procent presteert hij goed. Het verschil tussen hem en de top drie is (alle vier winnen vier partijen) dat de Caïssa-Eenhoorn-speler te vaak verliest en daardoor in de middenmoot blijft hangen.

Aanvankelijk verblijft Gerard Groot in de schaduw van de eerste plaats. Rinus Roskam doet het in groep 7B uitstekend, maar delft na vier winstpartijen het onderspit tegen Gerard. Toch blijft de Alkmaarder bovenaan staan, omdat zijn concurrenten Daniël Hoenderdos en Peter van Soest tegen elkaar remiseren. Op de rustdag kan Gerard aan kop komen, als hij zijn uitgestelde partij tegen Frank Steensma wint. De schaker uit Muiderberg heeft net op dat moment zijn vorm gevonden en boekt de derde zege op rij. Met een sterke eindsprint wordt de Caïssa-Eenhoorn-speler, die wel steeds in de buurt van het erepodium staat, gedeeld tweede.

Voor Jan Kuin is er in 7C weinig succes weggelegd. Al snel staat hij op de tiende plaats en raakt die klassering niet kwijt. Jan wint in de vijfde ronde een toren van Siem van der Vliet, maar verliest toch. De Aartswoud- en Caïssa-Eenhoorn-speler moet het uiteindelijk doen met drie remises.

Het Tata Steel-toernooi begint altijd met de vierkampen (vrijdag, zaterdag en zondag en vervolgens maandag, dinsdag en woensdag) en daarin is het voor de Caïssa-Eenhoorn-afvaardiging zelfs nog beter gegaan dan de tienkampers met overwinningen voor – in alfabetische volgorde – Wout Druijf, Robin Duson, Alexander Geerts, Jelle de Jong, Ger Roos, Kevin de Rooij en Daan Zult, terwijl ook Tom Balla, Mason Brouwer, Mai Movrin, nogmaals Kevin de Rooij en Martijn de Wit in de prijzen zijn gevallen. De Hoornse schaakbibliotheek is de afgelopen weken weer fors uitgebreid.

En dan nu een berg aan cijfers: alle Caïssa-Eenhoorn-uitslagen en de eindstanden van de diverse groepen. Later deze week volgt nog een overzicht met Tata-partijen van clubgenoten.

Weekendvierkampen (10-12 januari)

Groep 2E: 1: Ad Kroot-Alexander Geerts 0-1. 2: Daan in ’t Veld-Alexander Geerts 0-1. 3: Alexander Geerts-Bert Houweling 1-0.

Alexander Geerts (Diemen, 2093)..............3   3   0   0 = 3  TPR 2798
Bert Houweling (Terschuur, 2074).............3   2   0   1 = 2  TPR 2158
Daan in 't Veld (Amsterdam, 2181)............3   0   1   2 =  ½ TPR 1705
Ad Kroot (Waalwijk, 1939)....................3   0   1   2 =  ½ TPR 1819

Groep 2J: 1: Arjon Buikstra-Stefan Tabak 0-1. 2: Arjon Buikstra-Eric Hoogenes 0-1. 3: Joris Kokje-Arjon Buikstra 1-0.

Joris Kokje (Utrecht, 2239, FM)..............3   3   0   0 = 3  TPR 2879
Stefan Tabak (Alphen aan den Rijn, 2153, FM).3   1   1   1 = 1½ TPR 2099
Eric Hoogenes (Berkel en Rodenrijs, 1986)....3   1   1   1 = 1½ TPR 2157
Arjon Buikstra (Utrecht, 2042)...............3   0   0   3 = 0  TPR 1327

Groep 3D: 1: Lucien van de Lisdonk-Tom Balla 1-0. 2: Leo Littel-Tom Balla ½-½. 3: Tom Balla-Bob Bishoen 1-0.

Lucien van de Lisdonk (Delft, 2023)..........3   2   1   0 = 2½ TPR 2219
Tom Balla (Hoorn, 2039)......................3   1   1   1 = 1½ TPR 1971
Bob Bishoen (Deventer, 1956).................3   1   1   1 = 1½ TPR 1988
Leo Littel (Amsterdam, 1809).................3   0   1   2 =  ½ TPR 1734

Groep 3L: 1: Robin Duson-Linda Jap Tjoen San ½-½. 2: David Laan-Robin Duson ½-½. 3: Robin Duson-Steven de Wilde 1-0.

Linda Jap Tjoen San (Zoeterwoude, 2016, WIM).3   1   2   0 = 2  TPR 2071
Robin Duson (Hoorn, 1945)....................3   1   2   0 = 2  TPR 2083
David Laan (Amsterdam, 1912).................3   1   2   0 = 2  TPR 2093
Steven de Wilde (Spijkenisse, 1876)..........3   0   0   3 = 0  TPR 1208

Groep 5A: 1: Guus Vermeulen-Martijn de Wit ½-½. 2: Martijn de Wit-Kees van ’t Hoff 1-0. 3: Jan Hoosbeek-Martijn de Wit 1-0.

Jan Hoosbeek (Woerden, 1684).................3   1   2   0 = 2  TPR 1868
Kees van 't Hoff (Dordrecht, 1795)...........3   1   1   1 = 1½ TPR 1709
Martijn de Wit (Blokker, 1703)...............3   1   1   1 = 1½ TPR 1740
Guus Vermeulen (Tilburg, 1730)...............3   0   2   1 = 1  TPR 1606

Groep 5C: 1: Robin Bakkerus-Piet Aardenburg 1-0. 2: Martie van der Sanden-Piet Aardenburg ½-½. 3: Piet Aardenburg-Niels Dol 0-1.

Niels Dol (Huizen, 1782).....................3   3   0   0 = 3  TPR 2531
Robin Bakkerus (Nuenen, 1748)................3   2   0   1 = 2  TPR 1867
Piet Aardenburg (Hoorn, 1794)................3   0   1   2 =  ½ TPR 1454
Martie van der Sanden (Veghel, 1651).........3   0   1   2 =  ½ TPR 1502

Groep 5Q: 1: Erwin Brouwer-Lorin Arnold 0-1. 2: Erwin Brouwer-Burg de Man ½-½. 3: Ron Puyn-Erwin Brouwer ½-½.

Ron Puyn (Venray, 1779)......................3   1   2   0 = 2  TPR 1859
Burg de Man (Eemnes, 1773)...................3   1   1   1 = 1½ TPR 1736
Lorin Arnold (Alphen aan den Rijn, 1709).....3   1   1   1 = 1½ TPR 1758
Erwin Brouwer (Hoorn, 1721)..................3   0   2   1 = 1  TPR 1629

Groep 6P: 1: Kevin de Rooij-Aad Mittertreiner ½-½. 2: Kevin de Rooij-Tijmen Schakel ½-½. 3: Alex Romijn-Kevin de Rooij 0-1.

Tijmen Schakel (Giessenburg, 1680)...........3   2   1   0 = 2½ TPR 1881
Kevin de Rooij (Hoorn, 1601).................3   1   2   0 = 2  TPR 1759
Aad Mittertreiner (Den Haag, 1630)...........3   0   2   1 = 1  TPR 1500
Alex Romijn (Purmerend, 1593)................3   0   1   2 =  ½ TPR 1364

Groep 6W: 1: Mason Brouwer-Jeannot Tuijnman ½-½. 2: Mason Brouwer-Douwe-Jan Veltheer 0-1. 3: Jan Boer-Mason Brouwer 0-1.

Douwe-Jan Veltheer (Amsterdam, 1677).........3   2   0   1 = 2  TPR 1746
Jeannot Tuijnman (Haarlem, 1675).............3   1   1   1 = 1½ TPR 1621
Mason Brouwer (Hoorn, 1608)..................3   1   1   1 = 1½ TPR 1644
Jan Boer (Bovensmilde, 1579).................3   1   0   2 = 1  TPR 1528

Groep 7H: 1: Wout Druijf-Fedor Sazonov 1-0. 2: Jos Dekker-Wout Druijf 1-0. 3: Wout Druijf-Christian Welz 1-0.

Jos Dekker (Julianadorp, 1543)...............3   2   0   1 = 2  TPR 1507
Wout Druijf (Hoorn, 1512)....................3   2   0   1 = 2  TPR 1523
Fedor Sazonov (België, 1502).................3   2   0   1 = 2  TPR 1528
Christian Welz (Duitsland, xxxx).............3   0   0   3 = 0  TPR  719

Groep 7L: 1: Jelle de Jong-Miha Kovac 1-0. 2: Jelle de Jong-Ron van der Linden ½-½. 3: Leo van Praag-Jelle de Jong 0-1.

Jelle de Jong (Hoorn, 1582)..................3   2   1   0 = 2½ TPR 1679
Miha Kovac (Slovenië, 1545F).................3   1   1   1 = 1½ TPR 1518
Ron van der Linden (Hillegom, 1513)..........3   0   3   0 = 1½ TPR 1521
Leo van Praag (Son en Breugel, 1459).........3   0   1   2 =  ½ TPR 1355

Groep 8H: 1: Andrei Sazonov-Xander Kaptein 1-0. 2: Ton Terpe-Xander Kaptein 1-0. 3: Xander Kaptein-Famke Ferwerda ½-½.

Ton Tepe (Heeten, 1356)......................3   2   0   1 = 2  TPR 2209
Andrei Sazonov (België, xxxx)................3   2   0   1 = 2  TPR 1516
Famke Ferwerda (Groningen, 1435).............3   1   1   1 = 1½ TPR 1177
Xander Kaptein (Hoorn, 1383).................3   0   1   2 =  ½ TPR 1203

Groep 9E: 1: Mai Movrin-Liam Rooijakkers 1-0. 2: Daniël Vijver-Mai Movrin 1-0. 3: Mai Movrin-Rijnhard Bokelmann 0-1.

Rijnhard Bokelmann (Baarlo, xxxx)............3   3   0   0 = 3  TPR 1683
Mai Movrin (Zwaag, 773)......................3   1   0   2 = 1  TPR xxxx
Liam Rooijakkers (Hoofddorp, xxxx)...........3   1   0   2 = 1  TPR   83
Daniël Vijver (Oegstgeest, xxxx)............ 3   1   0   2 = 1  TPR 1683

Dagvierkampen (13-15 januari)

Groep 1A: 1: Daan Zult-Evert-Jan Straat 1-0. 2: Daan Zult-Dirk Floor 1-0. 3: Frans Konings-Daan Zult 0-1.

Daan Zult (Amsterdam, 2300)..................3   3   0   0 = 3  TPR 2934
Dirk Floor (Houten, 2168)....................3   2   0   1 = 2  TPR 2306
Frans Konings (Tilburg, 2173, FM)............3   1   0   2 = 1  TPR 2048
Evert-Jan Straat (Amsterdam, 2064)...........3   0   0   3 = 0  TPR 1416

Groep 5C: 1: Ger Roos-Gerard Kuijs 1-0. 2: Ger Roos-Johan van der Maas 1-0. 3: Sylvain de Ruijter-Ger Roos 1-0.

Ger Roos (Hoorn, 1768).......................3   2   0   1 = 2  TPR 1806
Sylvain de Ruijter (Overveen, 1712)..........3   2   0   1 = 2  TPR 1825
Johan van der Maas (Amsterdam, 1633).........3   2   0   1 = 2  TPR 1851
Gerard Kuijs (Castricum, 1699)...............3   0   0   3 = 0  TPR  904

Groep 5J: 1: Steven de Waart-Werner Müller ½-½. 2: Thiemen Dekker-Steven de Waart 1-0. 3: Steven de Waart-Jan Koopman 1-0.

Thiemen Dekker (Ruurlo, 1545)................3   2   1   0 = 2½ TPR 2521
Werner Müller (Duitsland, 1707F).............3   1   2   0 = 2  TPR 1854
Steven de Waart (Hoorn, 1701)................3   1   1   1 = 1½ TPR 1743
Jan Koopman (Wormer, 1741)...................3   0   0   3 = 0  TPR  923

Groep 6G: 1: Aad Laan-Adry Goris-Schouwstra 0-1. 2: Aad Laan-Perry Koopmans ½-½. 3: Peter Siekerman-Aad Laan 1-0.

Adry Goris-Schouwstra (Bergen op Zoom, 1625).3   2   1   0 = 2½ TPR 1897
Peter Siekerman (Castricum, 1689)............3   2   0   1 = 2  TPR 1728
Perry Koopmans (Monnickendam, 1560)..........3   0   2   1 = 1  TPR 1521
Aad Laan (Hoorn, 1624).......................3   0   1   2 =  ½ TPR 1352

Groep 6L: 1: Kevin de Rooij-Eric de Winter ½-½. 2: Özden Tuna-Kevin de Rooij 1-0. 3: Kevin de Rooij-Sicco Reeskamp 1-0.

Özden Tuna (IJmuiden, 1662)..................3   1   1   1 = 1½ TPR 1626
Eric de Winter (Rozendaal, 1654).............3   1   1   1 = 1½ TPR 1629
Sicco Reeskamp (Naarden, 1624)...............3   1   1   1 = 1½ TPR 1639
Kevin de Rooij (Hoorn, 1601).................3   1   1   1 = 1½ TPR 1647

Tienkampen (17-26 januari)

Groep 2D: 1: Jeroen Franssen-Henk-Jan Visser 0-1. 2: Henk-Jan Visser-Daria Vanduyfhuys 1-0. 3: Jan Boekelman-Henk-Jan Visser 0-1. 4: Ted Barendse-Henk-Jan Visser 0-1. 5: Henk-Jan Visser-Adrian-Calin Lupulescu 1-0. 6: Hendrik Seegers-Henk-Jan Visser 0-1. 7: Henk-Jan Visser-Arjan Wijnberg 1-0. 8: Martijn de Roode-Henk-Jan Visser ½-½. 9: Henk-Jan Visser-Albert Termeulen ½-½.

Henk-Jan Visser (Amsterdam, 2196)............9   7   2   0 = 8  TPR 2445
Martijn de Roode (Haarlem, 2064).............9   5   3   1 = 6½ TPR 2274
Jeroen Franssen (De Meern, 2125).............9   5   2   2 = 6  TPR 2228
Hendrik Seegers (Duitsland, 2109F)...........9   4   2   3 = 5  TPR 2147
Jan Boekelman (Overveen, 2158)...............9   4   1   4 = 4½ TPR 2101
Albert Termeulen (Leiden, 2088)..............9   3   2   4 = 4  TPR 2061
Arjan Wijnberg (Heemskerk, 2072).............9   3   1   5 = 3½ TPR 2026
Ted Barendse (Delft, 2095)...................9   3   0   6 = 3  TPR 1972
Daria Vanduyfhuys (België, 1989).............9   2   1   6 = 2½ TPR 1943
Adrian-Calin Lupulescu (Roemenië, 1969F).....9   1   2   6 = 2  TPR 1899

Groep 2E: 1: Jan Willem Koelmans-Peter Poncin ½-½. 2: Peter Poncin-Ferdinand Binnendijk ½-½. 3: Max Merbis-Peter Poncin 0-1. 4: Peter Poncin-Gert-Michiel de Niet ½-½. 5: Sten Goes-Peter Poncin 1-0. 6: Enrico Vroombout-Peter Poncin ½-½. 7: Peter Poncin-Thorsten Roth 1-0. 8: Jan Boersma-Peter Poncin ½-½. 9: Peter Poncin-Jos Vlaming ½-½.

Sten Goes (Woerden, 2192)....................9   6   3   0 = 7½ TPR 2345
Enrico Vroombout (Amsterdam, 2132)...........9   5   2   2 = 6  TPR 2202
Ferdinand Binnendijk (Zwolle, 2130)..........9   5   2   2 = 6  TPR 2202
Jos Vlaming (Alkmaar, 2072)..................9   4   3   2 = 5½ TPR 2163
Peter Poncin (Hoorn, 2002)...................9   2   6   1 = 5  TPR 2132
Gert-Michiel de Niet (Zoeterwoude, 2170).....9   2   4   3 = 4  TPR 2026
Thorsten Roth (Duitsland, 2106F).............9   2   2   5 = 3  TPR 1953
Jan Boersma (Heerenveen, 2094)...............9   0   6   3 = 3  TPR 1957
Max Merbis (Haarlem, 2056)...................9   3   0   6 = 3  TPR 1956
Jan Willem Koelmans (Den Haag, 1895).........9   1   2   6 = 2  TPR 1878

Groep 2F: 1: Sjoerd van Roon-Nick Manshanden 1-0. 2: Nick Manshanden-Joop Huijzer 1-0. 3: Pim Ghijsen-Nick Manshanden ½-½. 4: Nick Manshanden-Johannes Kossen 0-1. 5: Gilian Honkoop-Nick Manshanden ½-½. 6: Nick Manshanden-Wim Heemskerk ½-½. 7: Maarten Etmans-Nick Manshanden 0-1. 8: Collin Boelhouwer-Mick Manshanden ½-½. 9: Nick Manshanden-Tigran Spaan ½-½.

Sjoerd van Roon (Hintham, 2070)..............9   6   3   0 = 7½ TPR 2377
Collin Boelhouwer (Amsterdam, 2131)..........9   4   4   1 = 6  TPR 2226
Wim Heemskerk (Bodegraven, 2178).............9   3   5   1 = 5½ TPR 2171
Gilian Honkoop (Assendelft, 2150)............9   4   3   2 = 5½ TPR 2168
Nick Manshanden (Zwaag, 2110)................9   2   5   2 = 4½ TPR 2103
Johannes Kossen (Lelystad, 2050).............9   4   1   4 = 4½ TPR 2107
Tigran Spaan (Amsterdam, 2031)...............9   4   1   4 = 4½ TPR 2094
Pim Ghijsen (Den Haag, 2121).................9   0   6   3 = 3  TPR 1973
Maarten Etmans (Ferwert, 2000)...............9   1   3   5 = 2½ TPR 1943
Joop Huijzer (Lansingerland, 1990)...........9   1   1   7 = 1½ TPR 1837

Groep 3C: 1: Piet Kooiman-Peter Holscher 0-1. 2: Peter Holscher-Aad de Bruijn 1-0. 3: Jörg-Martin Schultze-Peter Holscher 0-1. 4: Peter Holscher-Richard Koes 1-0. 5: Floris Golbach-Peter Holscher 1-0. 6: Peter Holscher-Pieter Heijboer 0-1. 7: Jelle Wiering-Peter Holscher 0-1. 8: Peter Holscher-Sierk Kanis ½-½. 9: Martijn Pauw-Peter Holscher 0-1.

Sierk Kanis (Amsterdam, 1929)................9   6   2   1 = 7  TPR 2181
Peter Holscher (Zwaag, 1963).................9   6   1   2 = 6½ TPR 2134
Floris Golbach (Amsterdam, 2021).............9   5   2   2 = 6  TPR 2098
Martijn Pauw (Wageningen, 1938)..............9   3   5   1 = 5½ TPR 2059
Jelle Wiering (Woerden, 2032)................9   3   3   3 = 4½ TPR 1965
Aad de Bruijn (Haarlem, 1988)................9   2   4   3 = 4  TPR 1928
Pieter Heijboer ('s-Graveland, 1979).........9   2   3   4 = 3½ TPR 1885
Richard Koes (Schiedam, 1838)................9   3   1   5 = 3½ TPR 1907
Jörg-Martin Schultze (Duitsland, 1971F)......9   1   3   5 = 2½ TPR 1807
Piet Kooiman (Utrecht, 1912).................9   1   2   6 = 2  TPR 1756

Groep 4A: 1: Co Buysman-Vincent Schepens 1-0. 2: Jan Bettman-Co Buysman 1-0. 3: Co Buysman-Paul Koster 0-1. 4: Ger Hageman-Co Buysman 1-0 reglementair. 5: Co Buysman-Leo de Jager 0-1. 6: Bert van Oudvorst-Co Buysman 1-0. 7: Co Buysman-Bert Buitink 0-1. 8: Co Buysman-Jacques Huijzer 0-1. 9: Luuk van Essen-Co Buysman 1-0.

Bert Buitink (Sint-Pancras, 1851)............9   5   4   0 = 7  TPR 2024
Luuk van Essen (Edam, 1847)..................9   6   1   2 = 6½ TPR 2010
Bert van Oudvorst (Egmond aan Zee, 1845).....9   4   4   1 = 6  TPR 2031
Leo de Jager (Rotterdam, 1846)...............9   3   5   1 = 5½ TPR 1945
Jacques Huijzer (Lelystad, 1776).............9   4   3   2 = 5½ TPR 1988
Jan Bettman (Bunnik, 1816)...................9   4   1   4 = 4½ TPR 1888
Ger Hageman (Utrecht, 1838)..................9   2   4   2 = 4  TPR 1682
Paul Koster (Middelburg, 1825)...............9   2   4   3 = 4  TPR 1850
Vincent Schepens (België, 1783)..............9   0   3   6 = 1½ TPR 1597
Co Buysman (Hoorn, 1611).....................9   0   1   8 =  ½ TPR 1418

Groep 4E: 1: Fred Avis-Ton van Rooijen 1-0. 2: Tom Meintser-Fred Avis ½-½. 3: Fred Avis-Kees van Toor 1-0. 4: Lex Karstens-Fred Avis 1-0. 5: Fred Avis-Jan Velde ½-½. 6: Theo de Vries-Fred Avis 0-1. 7: Fred Avis-Rob Kalkman 1-0. 8: Fred Avis-Jean-Luc Grenier 1-0. 9: John Christopher Hojstrup Christensen-Fred Avis ½-½.

Fred Avis (Hoorn, 1714)......................9   5   3   1 = 6½ TPR 2018
Jan Velde (Amsterdam, 1814)..................9   4   4   1 = 6  TPR 1979
J.C. Hojstrup Christensen (Denemarken, 1853F)9   4   3   2 = 5½ TPR 1935
Theo de Vries (Beverwijk, 1834)..............9   4   2   3 = 5  TPR 1893
Kees van Toor (Vlaardingen, 1817)............9   4   2   3 = 5  TPR 1899
Lex Karstens (Breda, 1856)...................9   2   5   2 = 4½ TPR 1850
Tom Meintser (Amsterdam, 1814)...............9   3   2   4 = 4  TPR 1814
Rob Kalkman (Spijkenisse, 1888)..............9   2   2   5 = 3  TPR 1726
Ton van Rooijen (Almere, 1810)...............9   2   2   5 = 3  TPR 1735
Jean-Luc Grenier (Canada, 1804F).............9   1   3   5 = 2½ TPR 1694

Groep 4H: 1: Vladimir Bartels-Martin Rensen 0-1, Robbert van Dijkhuizen-Gert-Jan Froberg 0-1. 2: Theo van Orsouw-Vladimir Bartels ½-½, Siem Roet-Robbert van Dijkhuizen 0-1. 3: Vladimir Bartels-Gert-Jan Froberg 1-0, Robbert van Dijkhuizen-Tommaso Martelli 1-0. 4: Siem Roet-Vladimir Bartels 1-0, Robbert van Dijkhuizen-Ton Fasel 0-1. 5: Vladimir Bartels-Robbert van Dijkhuizen ½-½. 6: Ton Fasel-Vladimir Bartels ½-½, Robbert van Dijkhuizen-Jan Rot 1-0. 7: Vladimir Bartels-Tommaso Martelli 0-1, Koen Beentjes-Robbert van Dijkhuizen ½-½. 8: Vladimir Bartels-Jan Rot ½-½, Robbert van Dijkhuizen-Martin Rensen ½-½. 9: Koen Beentjes-Vladimir Bartels 0-1, Theo van Orsouw-Robbert van Dijkhuizen ½-½.

Tommaso Martelli (Italië, 1887F).............9   6   2   1 = 7  TPR 2081
Martin Rensen (Delft, 1798)..................9   6   1   2 = 6½ TPR 2033
Ton Fasel (Alkmaar, 1785)....................9   5   2   2 = 6  TPR 1980
Robbert van Dijkhuizen (Hoorn, 1832).........9   3   4   2 = 5  TPR 1908
Siem Roet (Haringhuizen, 1836)...............9   3   3   3 = 4½ TPR 1855
Theo van Orsouw (Rijswijk, 1777).............9   2   4   3 = 4  TPR 1821
Vladimir Bartels (Purmerend, 1773)...........9   2   4   3 = 4  TPR 1831
Gert-Jan Froberg (Leusden, 1821).............9   3   0   6 = 3  TPR 1740
Jan Rot (Wormer, 1766).......................9   2   2   5 = 3  TPR 1741
Koen Beentjes (Aalsmeer, 1840)...............9   1   2   6 = 2  TPR 1642

Groep 5B: 1: David Groen-Martin Duinmaijer 1-0. 2: Henk Veerman-David Groen 1-0. 3: David Groen-Frank Beverdam 1-0. 4: Paul Dekker-David Groen 1-0. 5: David Groen-Daniel Diaz Maguina 0-1. 6: David Groen-Sipco Schimmel 1-0. 7: Johan Bertelkamp-David Groen 1-0. 8: David Groen-Louis Bourassa 1-0. 9: Nico Schoenmakers-David Groen ½-½.

Nico Schoenmakers (Duiven, 1785).............9   4   5   0 = 6½ TPR 1847
Daniel Diaz Maguina (Aruba, 1700)............9   4   4   1 = 6  TPR 1812
Johan Bertelkamp (Almere, 1695)..............9   4   4   1 = 6  TPR 1812
Henk Veerman (Volendam, 1679)................9   2   6   1 = 5  TPR 1762
Frank Beverdam (Heemstede, 1757).............9   3   3   3 = 4½ TPR 1667
David Groen (Hoorn, 1687)....................9   4   1   4 = 4½ TPR 1675
Paul Dekker (Capelle aan den IJssel, 1726)...9   1   6   2 = 4  TPR 1671
Martin Duinmaijer (Bergen, 1701).............9   4   0   5 = 4  TPR 1630
Sipco Schimmel (Nieuw-Vennep, 1704)..........9   1   5   3 = 3½ TPR 1575
Louis Bourassa (Canada, 1699F)...............9   0   2   7 = 1  TPR 1364

Groep 7B: 1: Gerard Groot-Peter van Soest 1-0. 2: Daniël Hoenderdos-Gerard Groot 1-0. 3: Gerard Groot-Rob Boss ½-½. 4: Frank Steensma-Gerard Groot 1-0 (op de rustdag gespeeld). 5: Gerard Groot-Rinus Roskam 1-0. 6: Tom van Egmond-Gerard Groot ½-½. 7: Gerard Groot-Peter Hoving 1-0. 8: Gerard Groot-Tom Smit 1-0. 9: Mark Davis Moorman-Gerard Groot ½-½.

Rinus Roskam (Alkmaar, 1567).................9   6   1   2 = 6½ TPR 1623
Frank Steensma (Muiderberg, 1572)............9   5   1   3 = 5½ TPR 1524
Daniël Hoenderdos (Enkhuizen, 1492)..........9   3   5   1 = 5½ TPR 1534
Gerard Groot (Hoorn, 1442)...................9   4   3   2 = 5½ TPR 1593
Rob Boss (Baarn, 1498).......................9   4   2   3 = 5  TPR 1491
Peter van Soest (Rhoon, 1404)................9   4   1   4 = 4½ TPR 1459
Tom van Egmond (Nieuwegein, 1584)............9   1   5   3 = 3½ TPR 1437
Peter Hoving (Amsterdam, 1470)...............9   2   3   4 = 3½ TPR 1407
Mark Davis Moorman (VS, xxxx)................9   2   2   5 = 3  TPR 1395
Tom Smit (Ede, 1394).........................9   2   1   6 = 2½ TPR 1363

Groep 7C: 1: Jan Kuin-Victor Bartman 0-1. 2: Ineke Binnendijk-Voortman-Jan Kuin 1-0. 3: Jan Kuin-Jan Rietveld ½-½. 4: Paul de Haas-Jan Kuin 1-0. 5: Jan Kuin-Siem van der Vliet 0-1. 6: Paul Koper-Jan Kuin 1-0. 7: Jan Kuin-Julius Jackson 0-1. 8: Ronald Marcelis-Jan Kuin ½-½. 9: Jan Kuin-Machiel Kuiper ½-½.

Ineke Binnendijk-Voortman (Zwolle, 1506).....9   7   1   1 = 7½ TPR 1736
Julius Jackson (Engeland, 1584F).............9   4   4   1 = 6  TPR 1612
Victor Bartman (Amsterdam, 1481).............9   3   5   1 = 5½ TPR 1583
Siem van der Vliet (Schagen, 1560)...........9   5   0   4 = 5  TPR 1573
Ronald Marcelis (Westzaan, 1513).............9   3   3   3 = 4½ TPR 1527
Jan Rietveld (Alkmaar, 1491).................9   1   6   2 = 4  TPR 1487
Machiel Kuiper (Katwijk, 1386)...............9   1   6   2 = 4  TPR 1457
Paul de Haas (Sassenheim, 1526)..............9   2   3   4 = 3½ TPR 1395
Paul Koper (Driehuis, 1523)..................9   2   3   4 = 3½ TPR 1396
Jan Kuin (Hoogwoud, 1397)....................9   0   3   6 = 1½ TPR 1247

1 thought on “Ook met een halfje uit negen is Tata een feest

  1. Mijn complimenten voor het duidelijke verslag over de belevenissen van de Caissianen. Je hebt je teleurstellende toernooi op een geweldige wijze van je afgeschreven. Mijn beste 3 partijen komen er aan.

Reacties zijn gesloten.