Caïssa-Eenhoorn N1 blijft winnen

Na vier overwinningen in de eerste klasse A van de NHSB, wist ook onze NHSB-bekerviertal te winnen. Voor de eerste ronde van het bekertoernooi kwam topklasser Chess Society Zandvoort op bezoek in De Kreek. In een boeiend gevecht werd er met 3,5-0,5 gewonnen en bekert Caïssa-Eenhoorn net als in de KNSB ook door in de NHSB.

Nadat de N1 het nieuwe seizoen goed was gestart met een 6-2 overwinning op Bergen (verslag), werd er vervolgens ook ruim gewonnen bij Aartswoud. In de altijd spannende en gezellige streekderby viel alles op de goede plek en werd er met 5,5-2,5 gewonnen.

De overwinning in de derde wedstrijd op Magnus/Anna Paulowna had meer voeten in de aarde. Een tweetal overwinning die met wat geluk tot stand kwamen zorgden weliswaar voor een comfortabel uitziende 4-0 voorsprong, maar daar was alles mee gezegd. Het remiseaanbod van mijn tegenstander nam ik daarom maar al te graag aan. Zeker als je achteraf ziet dat het maar 4,5-3,5 werd.

Ook die overwinningen tellen, en zijn juist ook erg lekker! Tot slot werd KTV in de laatste wedstrijd van 2019 met ruime cijfers verslagen. Terwijl ons teams vorig jaar nog het onderspit moest delven tegen KTV, werd het nu zelfs 6,5-1,5.

Over een dikke week gaat de winterkampioen op bezoek bij het altijd gevaarlijke Opening'64, waar een grote stap gezet kan worden richting een mogelijk kampioenschap?! Laten we vooral niet op zaken vooruit lopen.

Eerst was er dus nog een bekerwedstrijd. Tegenstander Chess Society Zandvoort speelt dit seizoen een klasse hoger (topklasse) dan ons team, en heeft het daar erg zwaar. Toch is, en blijft Zandvoort een altijd geduchte tegenstander. In het seizoen 2017-2018 stond deze wedstrijd ook het programma in de eerste ronde van de NHSB-beker bijvoorbeeld ook op het programma. Toen werd het nipt 2,5-1,5 voor de ploeg uit Hoorn (verslag). De voorlaatste ontmoeting tussen beide teams dateerde alweer uit het seizoen 2011-2012. In haar laatste seizoen wist Caïssa na een spannende strijd (2-2) de finale te winnen tegen Zandvoort. Zou er ook in deze editie gewonnen kunnen worden?

Kopman Nick Manshanden was als eerste klaar. Met zwart was hij goed op weg om steeds meer voordeel te verkrijgen tegen Ben de Leur. Na het meesnoepen van een extra pion kreeg hij echter een eeuwig schaak om de oren. Een remise om mee te starten: 0,5-0,5

Gijs Leene, die zijn debuut voor de NHSB-beker maakte tegen Zandvoort in 2018 was er ditmaal ook weer bij. Toen tegen Jacob Strikwerda, nu tegen Chris van Bockel (hij deelde destijds het punt met Arend Stapel). In deze partij kreeg Gijs met wit al snel een prettige stelling. Daar weet hij vaak wel raad mee en bouwde ook nu rustig verder. Met precisie en geduld wist hij net als in 2018 ook in deze editie keurig te winnen: 1,5-0,5.

Na een redelijke 5 uit 9 bij Tata was ik wel weer eens toe dit keer wel goed spel om te zetten in een punt met wit. Mijn ambities werden al snel tenietgedaan door de openingskeuze van Boudewijn Eijsvogel. Ik had deze opening nog nooit gezien, en had geen flauw idee waar ik moest spelen, en waar de stukken heen moesten. Zwart investeerde veel tijd wat mijn geluk was. Zwart kwam wel steeds beter te staan, maar het bleek nog erg complex. Na een foutieve zwarte doorbraak in tijdnood, kon ik dan ook toeslaan en het punt over de streep trekken: 2,5-0,5.

Na een flinke dip in de interne heeft Peter Holscher zich weer helemaal teruggevonden. Met hernieuwde krachten is hij 2020 van start gegaan met een knap resultaat bij Tata. Die goede vorm nam hij ook mee in deze partij tegen Olaf Cliteur. Vanuit een solide systeem met zwart kon hij langzaam wat speldenprikken uitdelen hetgeen hem flink tijdvoordeel opleverde. Dat voordeel zette zich ook door richting de stelling waardoor hij een prima punt kon laten noteren: 3,5-0,5.

Terwijl Max Verstappen in mei over het circuit van Zandvoort zal razen, deden wij dat een stuk minder hard. Of Max ook hetzelfde eindresultaat zal halen als ons bekerteam is alleen nog wel even de vraag. Wij zijn in ieder geval door na een prettige overwinning, en gaan ons klaarmaken voor een paar drukke schaakmaanden.