CE N2 haalt de eerste volle winst binnen.

Vrijdag 31 januari stond de wedstrijd tegen Vredeburg op de agenda en met twee invallers, Co Buysman en Arnold van der Wolff hadden afgezegd, gingen we op weg. En deze invallers waren niet de minsten van de club. Albert Noordhuis, tweede op de ranglijst en Kevin de Rooij, dertiende op ranglijst waren onze invalkrachten. Bij toeval had ik mijn Tom Tom op snelste route afgesteld om via de snelweg naar Limmen te rijden want achteraf hoorde ik van Frans Kragten, de andere chauffeur dat AZ thuis speelde en dat het wel eens druk geweest kon zijn in Alkmaar.

Onze teamcaptain had de borden ingedeeld in volgorde van de ranglijst en ikzelf zat op bord drie met de witte stukken tegen Robin Rommel (1440) te spelen. Ik moet zeggen, ik had wel een makkie deze avond. Op de zesde zet kan ik mijn dame naar b3 spelen met dubbele aanval op f7 en b7. Mijn tegenstander speelt loper e6 om f7 te verdedigen die ik sla met mijn loper. Hij slaat natuurlijk terug en daarna snoep ik de pionnetjes van a7,b7 en c7. Na wat stukken afgeruild te hebben houdt mijn tegenstander het om 20.45 uur voor gezien.  Zo het eerste punt is binnen. 0 - 1

Albert zat natuurlijk op bord één. Zo omstreeks 21.00 uur zie ik dat hij met zijn loper de dame van Hidde Ebels (1610) aanvalt. In principe een stukoffer, want de loper kan gewoon met de dame geslagen worden. Alleen komt er dan een veld vrij waar Albert met de dame schaak kan geven en daarna de toren op a8 geslagen kan worden. Zijn tegenstander gaat er op in. Helaas voor Albert is deze kwaliteitswinst meteen dodelijk.

De stelling zag er ongeveer zo uit, buiten wat niet ter zake doende stukken die ik heb weg gelaten. Hidde heeft de loper op g5 geslagen en Albert heeft na wat schaakjes zojuist de toren op a8 geslagen. Zwart speelt de loper naar e4. Dreigt mat en dekt meteen b7. f3 kan niet gespeeld worden en ook g3 kan niet wegens Dxg3. Albert besluit g4 te spelen waarna á tempo h5 volgt. Albert speelt Le2 en na hxg4, Lxg4 volgt Dxg4+. Sportief als hij is slaat hij terug en Th1 mat volgt. Het commentaar van Albert was : "Tja, ik ben geen externe speler." Stand 1 - 1

De stelling van Ton van Dijk op bord vier ziet er om 21.10 uur goed uit. Zijn lopers en dame staan op de vijandelijke koningsstelling gericht, maar ook zijn tegenstander Remi Aafjes (1525) heeft zijn dame met loper op h7 gericht. Een veld dat door het paard op f6 gedekt wordt. Met zijn volgende paardzet valt Remi dit paard van Ton aan. Als Ton dit paard zou slaan volgt terugslaan met de loper met aanval op de dame en pion h7 blijft hangen. Ton besluit tot een loperzet en Remi slaat het paard op f6. Na gxf6 Lxh7+ Kg7 speelt Remi zij dame terug in de stelling om te verdedigen. Zijn loper op h7 staat nu ongedekt maar Ton ziet dat als hij Kxh7 doet zijn tegenstander eeuwig schaak kan forceren met de dame. Een andere optie was voor Ton om zijn toren naar h8 te spelen zodat hij met zijn koning weg kan lopen. Een interessant alternatief. Na lang nadenken volgt Kxh7 en eeuwig schaak volgt. 21.50 uur. 1,5 - 1,5

21.15 uur. Kevin speelt zoals gewoonlijk snel. Ik zie dat hij inmiddels een ver opgerukte vrijpion op de zesde rij heeft staan, die zijn tegenstander Hans de Goede (1441) de nodige hooftbrekens kost. Hans probeert de pion zoveel mogelijk aan te vallen en Kevin verdedigt evenzoveel maal. Dan worden de complicaties Hans teveel, hij wint wel de vrijpion, maar verliest een stuk. Hij geeft meteen op. Stand 1,5 - 2,5

Gerrit Roos speelt op bord twee met zwart tegen Barry Blekemolen (1597). Om 21.35 uur zie ik dat hij ondanks een pion minder en een groot tijdsverschil een leuke aanval opzet. Gerrit heeft 35 minuten, zijn tegenstander 60. Barry doet nog een verdedigende zet met zijn loper om een toren extra te dekken. Hiermee creëerd hij echter ook een dame loper aanval op h7. Gerrit is echter volop bezig met zijn aanvallende gedachtes en doet een damezet. Helaas gaat die naar het enige verkeerde veld. Het vluchtveld voor zijn koning. Dxh7 en mat volgt. Stand 2,5 - 2,5. Het gaat toch niet nog spannend worden?

Nog drie punten te verdelen, en als ik oogcontact met Frans Kragten maak zie ik hem af en toe zuchten. Niet omdat het nou zo slecht gaat met zijn partij, hij staat iets beter, maar een echte "walk over" wordt het niet meer. De dames zijn inmiddels geruild. Ik heb het idee dat het wachten is op de fout van zijn tegenstander Aart van den Brink (1378). Die volgt dan ook weldra. Binnen vijf minuten, het is inmiddels 22.20 uur, is het ineens afgelopen. Door alle twee de torens af te ruilen weet Frans een pionnetje te winnen, en pardoes geeft zijn tegenstander nog een extra pion weg. Frans stoomt onmiddellijk op met zijn pion die alleen te stoppen is door een loper weg te geven. 2,5 - 3,5. Oef, weer een beetje lucht.

Arend Stapel kijkt naar het beeldscherm waar de standen bijgehouden worden en ziet dat we weer voorstaan. Hij speelt een solide partij tegen Gert-Jan Hafkamp (1549) en om 22.30 uur wint hij een pion, waardoor hij een vrijpion heeft. Gewonnen is het echter zeker nog niet en Arend vraagt of hij remise mag voorstellen. Maar ja, met een remise zou de eindstand toch zomaar nog 4-4 kunnen worden en om uit de degradatie zone te komen moeten we toch echt winnen. Het wordt beleeft afgewezen door de Caissa leden. Ineens gaat het toch ook hier weer soepeltjes. Arend besluit zijn vrijpion op te geven voor twee verbonden vrijpionnen en na wat schaakjes met zijn paard en toren weet hij nog een paar extra pionnen te winnen. Bij het aanschouwen van deze pionnenovermacht ziet zijn tegenstander het niet meer zitten en geeft op. Stand 2,5 - 4,5. De winst is binnen.

Aan het laatste spelende bord zit Sernin van de Krol nog met wit te spelen tegen Dirk Aafjes (1465). Beide spelers hebben dame, loper en twee torens. Sernin heeft inmiddels wel twee pionnen meer die in het centrum gevaarlijk opgerukt zijn. De dame van Sernin staat op de g-lijn en dekt zijn eigen g2 pion die inmiddels tweemaal aangevallen staat. Het ziet er voor beide spelers link uit. Om 11.05 uur komt het remise aanbod van de tegenstander. Voor de winst hoeft Sernin niet door te spelen, maar het is zijn eer te na, om met twee pionnen extra dit aanbod aan te nemen. Na enig nadenken komt zijn antwoord: "Ik speel nog even verder". Hij besluit om de dekking van g2 los te laten, om met zijn dame via schaakjes de vijandelijke koning op te jagen. Het blijft oppassen voor Dirk. Als hij de koning bijvoorbeeld op de verkeerde lijn plaatst kan Sernin ook zijn toren op  de onderste lijn met schaak bij het spel betrekken. De complicaties worden Dirk echter te veel en Sernin kan de felicitaties in ontvangst nemen. Stand 2,5 - -5,5

Toch nog een ruime overwinning. Maar gezien de ratingverschillen zou dit ook niet anders mogen zijn.

Hidde Ebels            1610         Albert Noordhuis   1606    1-0                                            Barry Blekemolen   1597         Gerrit Roos           1762     0-1                                             Robin Rommel        1440         Bert Spil                1783    0-1                                             Remi Aafjes            1525         Ton van Dijk           1746   1/2-1/2                                        Hans de Goede      1441         Kevin de Rooij       1546    0-1                                             Gert-Jan Hafkamp  1549         Arend Stapel          1769   0-1                                            Aart van den Brink  1378         Frans Kragten        1690   0-1