WFK-zege Peter Poncin op Fred Avis

Fred Avis en Peter Poncin vertegenwoordigen Caïssa-Eenhoorn op het 69e Westfries kampioenschap. Gisteravond was de tweede ronde in Bovenkarspel, waar het programma beide clubgenoten tegenover elkaar bracht. Peter (titelverdediger) zegevierde.

Terwijl Ajax op zoek is naar een voorsprong tegen Getafe, analyseren Fred Avis (links) en Peter Poncin hun partij bij de bar in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel, omdat er elders in de zaal geen ruimte is.

Met zwart bouwde hij een prima stelling op, waarin aanvalsspeler Fred zich niet thuis voelde. Onze oud-clubvoorzitter wil vooral open spel en kansen krijgen om te offeren. Dat stond Peter niet toe. Er was slechts een loper en een pion geruild, toen de partij op de 22e zet werd beëindigd. De witte verdediging stond op dat moment op instorten.

De eindstelling van de partij Fred Avis - Peter Poncin. Wat kan wit doen tegen ... Txc5?

David Verweij, uitkomend voor Aartswoud en ook spelend bij onze vereniging, boekte zijn eerste WFK-zege. Hij versloeg met zwart Axel Zee. Na een sterke aanval op de open d-lijn (waarop alle zware stukken waren geplaatst) maakte hij veld c4 vrij voor een beslissende loperzet.

Emil Zaal was de derde zwartspeler die won. In een mooie partij met aanvallend spel van ook Peter van Waert (eveneens actief in de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn) boog hij een verloren eindspel om in een winnende aanval. Emil leidt met twee uit twee het deelnemersveld, samen met Wilko van der Gracht. De oud-Caïssa- en oud-Eenhoorn-speler sloeg tegen Rob van den Heuvel ondanks een achterstand van twee pionnen op de open damevleugel toe.

Met een fraai loperoffer legde Jan Stapel de basis voor zijn winst tegen Jaap Gorter. René Brouwer was de eerste winnaar van de avond. De WFK-debutant van Schaaklust uit Andijk ging via een sterke aanval door het centrum op zijn doel af en daar was de verdediging van Gerard Beerepoot niet tegen bestand.

Een verslag van de tweede ronde en alle partijen zijn te vinden op de website 'www.westfriesschaken.nl' (naar 'Verslagen' en 'Februari').

Voor de tweede ronde van het Westfries kampioenschap wordt gespeeld in de garderobe van het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel.

De spelers die achter de kapstok zitten.

Onder een nostalgische zwartwit foto maken Jan Stapel (links) en Jaap Gorter en een spannende partij van.

De beslissing is in aantocht. Wit heeft een loper op g6 geofferd en na ... hxg6 met Dxg6 schaak gegeven. Zwart kan de aanval met ook de opkomende f-pion niet stuiten.

René Brouwer (links) is de eerste winnaar van de avond. De loper op e7 van Gerard Beerepoot wordt aangevallen en de witte dame op de f-lijn staat daar ijzersterk. Zwart kan geen solide verdediging meer opbouwen.

De eindstelling is nu duidelijker zichtbaar.

Concentratie bij Emil Zaal.

Peter de Waert (links) zoekt naar aanvalskansen tegen Emil Zaal. Naast hem zit David Verweij die lange tijd zware tegenstand ondervindt van Axel Zee.

Peter van Waert heeft een zwaar offensief ingezet op de damevleugel. Na ... Pd7 (om het schaak op te heffen) zal hij c6 spelen.

David Verweij (links) en Fred Avis volgen het eindspel van de partij Peter van Waert - Emil Zaal. Beide spelers zitten binnen de laatste vijf minuten en hoeven niet meer te noteren. WFK-organisator Nico Weel doet dat nu.

Twee oud-Westfries kampioenen en clubgenoten bij Aartswoud: Rob van den Heuvel (links) en Wilko van der Gracht maken er een zinderende partij van.

Het notatieformulier van Rob van den Heuvel: volledige notatie.

Het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel 'vereenigt' de biljarters van 't Trefpunt en de schakers van De Groene Zes. Clubvoorzitter Rob Smit (rechts) en Bas Doodeman analyseren hun partij voor de clubcompetitie.