29 februari: dag van De Eenhoorn

Een dag om even bij stil te staan. Morgen zou het de achtste verjaardag van HSV De Eenhoorn zijn geweest. ,,Maar De Eenhoorn is toch veel langer geleden opgericht?’’ hoor ik iedereen vragen. Dat klopt, in 1988 om precies te zijn. Dat gebeurde op 29 februari en die dag valt maar één keer in de vier jaar.

In januari 1988 verschijnen in het Weekblad van West-Friesland de eerste advertenties om een nieuwe schaakvereniging op te richten.

,,SV Hoorn, schaken als sport, leer beter schaken, jeugd van 18.45 tot 20.00 uur, start 1e vrijdag in september.’’
,,Schaken in Risdam of Kersenboogerd? Senioren van 20.00 tot 23.00 uur, start 1e vrijdag in september.’’
,,Schaak u ook? Klubavond op vrijdag. Schaakvereniging Risdam.’’

Er komen veel reacties binnen, waarna op maandag 29 februari bij Jan van Kalken thuis wordt besloten tot de oprichting van een nieuwe schaakvereniging. Als naam kiezen de initiatiefnemers HSV De Eenhoorn. Een uitstekende keuze en een veel mooiere naam dan de in het weekblad vermelde SV Hoorn en SV Risdam.

Door de grote toeloop begint de club al op 25 maart in een zaaltje in cultureel centrum De Huesmolen en niet in het najaar. In een tijdsbestek van slechts een paar seizoenen zal De Eenhoorn uitgroeien tot een van de grootste verenigingen van de Noordhollandse Schaakbond. Ook sportief gaat het prima. Sterke jeugdspelers worden ouder en brengen de club naar de op een na hoogste klasse van Nederland. En daar heeft Caïssa-Eenhoorn nog steeds profijt van.