De winnende moeder

Het ‘welkom terug’ was duidelijk te horen, toen Arlette van Weersel zaterdagmiddag in het volle denksportcentrum ’t Spaerne (zes wedstrijden, 110 spelers) voor Caïssa-Eenhoorn aan het negende bord plaatsnam. Door de geboorte van dochter Vieve heeft ze drie ronden gemist om in het uitduel tegen HWP een geweldige rentree te maken. De Haarlemse eersteklasser ging met 3½-6½ ten onder en Arlette speelde de langste partij van de dag. Ze bleef scherp tot de laatste zet en werd vervolgens door de gerenommeerde en ervaren Aran Köhler gefeliciteerd.

Arlette van Weersel, terug in het vlaggeschip van Caïssa-Eenhoorn. Ze heeft zojuist 5. d3 gespeeld.

Verschillende spelers van de subtopper uit Hoorn waren in de bar aan een ronde staantafel bezig met het analyseren van enkele partijen, toen Arlette haar succes kwam melden. ,,De winnende moeder’’, reageerde teamgenoot Henk-Jan Visser ad rem en een mooiere kop boven het wedstrijdverslag is niet denkbaar.

In de aanloop naar de zevende ronde van de landelijke competitie verschenen er in het Noordhollands Dagblad enkele ‘schaakgerelateerde’ onderwerpen. Zo had cartoonist Tom in de krant van 3 maart een fraaie tekening van de hand van de Turkse president Erdogan die boven een schaakbord (het veld h2 had wel de zwarte in plaats van de witte kleur mogen hebben) met een vluchteling als pion tussen zijn vingers de openingszet doet. Drie dagen later was de kop ‘Schaakspel om centrumgebied’ bedacht. Het ging niet over de velden d4, d5, e4 en e5, maar over een politieke kwestie over sloop- en nieuwbouwplannen in Opmeer.

De combinatie schaken-samenleving werd zaterdag in de auto, op weg naar ’t Spaerne, voortgezet. Het NHD schotelde de lezers die dag vier foto’s voor, waarop mensen uit de politiek te zien waren die vanwege het coronavirus het handenschudden hadden ingeruild voor ellebogenwerk. ,,Dat zijn politici wel gewend’’, vond onze chauffeur. Zelf had ik ergens gelezen dat alcohol goed was om te desinfecteren. Waarop ik op de dinsdagse  competitie-avond in De Kreek de clubgenoten liet weten dat ik daarom maar een extra biertje zou nemen.

En de beste coronagrap werd gemaakt in het Mexicaanse restaurant Popocatepetl, in de Haarlemse binnenstad. Na afloop van de wedstrijd werd daar door de winnende ploeg het afsluitende diner genuttigd. In een hoek van het pand stond een lange tafel met een bank aan de muurkant en stoelen in het midden van de ruimte. En laat nu op die bank een kussen met als tekst ‘Corona’ liggen! Uiteraard lieten we ons niet uit het veld slaan en werd het een heel gezellige zit.

Het echte schaken werd de afgelopen dagen natuurlijk ook gevolgd. Oud-clubgenoot (wel heel lang geleden) Dimitri Reinderman had het Batavia 1920-toernooi in Amsterdam met de fraaie score van 7½ punt uit negen partijen gewonnen. En Misha Dorokhin, onze kopman tegen HWP, had in het toernooi van de Utrechtse Meesters zijn eerste zege geboekt; tegen Peter Lombaers die de hoogste rating van de tienkampers in de speelzaal van Paul Keres heeft.

Er was ook nog het Noteboom-toernooi dat een ‘oude meesters’-erevierkamp had. Met Anatoly Karpov, Jan Timman, Robert Hübner en Predrag Nikolić. Het deed denken aan de oud-Venhuizer meesters die we enkele seizoenen geleden op de clubavond van Caïssa-Eenhoorn hadden. Mark van Ojik bracht Ron Deen, Ardjan Langedijk, Peter van Waert en zichzelf bij elkaar om in De Kreek – waar het podium een terechte plek was voor dit mini-toernooi – een rapidvierkamp te spelen.

Waar twee van de vier oude meesters in Leiden (Jan Timman en Predrag Nikolić) nog steeds in de KNSB-competitie actief zijn, zo waren twee van de vier oud-Venhuizer meesters actief in Haarlem: Ardjan en Ron. Voor Ardjan werd het een bijzondere middag, omdat hij het mocht opnemen tegen Collin Boelhouwer. Koploper in de clubcompetitie van HWP en in de twaalfde ronde had hij met zwart onze routinier – die ook HWP’er is – verslagen. Revanche kwam er niet. De kleuren waren hetzelfde, de uitslag was hetzelfde.

We hebben weer de partij Ardjan Langedijk - Collin Boelhouwer op het programma staan.

Ron Deen speelt 5. d6 tegen Mahesh Patil. Aan de tafel in het midden van het denksportcentrum de wedstrijd HWP 2 - Caïssa-Eenhoorn 2, met uiterst rechts Kevin Smit die een antwoord bedenkt op de zet die Allard Ligteringen zojuist heeft uitgevoerd.

Ook HWP 2 - Caïssa-Eenhoorn 2 heeft een opvallende partij. Arjon Buikstra (links) neemt het op tegen oud-Eenhoorn-voorzitter Rob Mulder.

We spelen bij HWP (Het Witte Paard). Omdat in de Zaanstreek iets eerder in de tijd een vereniging met dezelfde naam was opgericht, moesten de Haarlemmers van het bestuur van de Noord-Hollandsche Schaakbond de afkorting gebruiken.

Baas boven Baas. René Duchêne heeft een dubbelpion, maar Alexander Geerts heeft een triplepion.

Bij een tussenstand van 2-3 stijgt de spanning en wordt het drukker bij de borden 1, 2, 4, 5 en 9. Links Aran Köhler.

Hoe moet ik dit winnen? lijkt Bruno Carlier te denken, als Misha Dorokhin zich als een leeuw verdedigt.

De winnende moeder denkt...

...doet een zet...

...en noteert. Tot tevredenheid van teamleider Tom Balla zal Arlette van Weersel even later '1-0' onder de laatste zet opschrijven.

En zo zijn we dan bij de wedstrijd tussen twee van de sterkste teams van de Noordhollandse Schaakbond gekomen, hoewel de thuisploeg ditmaal aantrad met drie invallers. De analyses zijn van Peter Doggers.

Dorokhin - Carlier

Zoals Misha zelf aangaf, overspeelde hij zijn tegenstander tweemaal maar blunderde hij ook tweemaal.

18.Pc6?? (18.Dxb4) 18...Bxc6 19.Bxc6 Ndc5!

Misha zal deze gemist hebben. Wit moest weer opnieuw beginnen. De tweede blunder, ook door Misha zelf aangeven in het restaurant:

33.Le5? (33.Ta1 =) 33...Tc4!

Natuurlijk. Zwart staat beter, maar uiteindelijk hield Misha een moeilijk eindspel op knappe wijze.

De Jager - Monteban

Eigenlijk een partij van één moment.

13.Pa4? was een fout vanwege 13...c4! 14.bxc4 dxc4 en als je nu op c4 slaat komt 15...Pa5 met tempowinst waarna 16...Lxf3 volgt. Wit deed 15.Le4 maar die loper werd natuurlijk geruild en zwart zat op rozen.

Moll - Tondivar

Arne bood met zijn laatste zet 15.Td3 remise aan en dat bleek goed ingeschat. 15...c4! 16.Tc3 Thc8 is prima voor zwart.

Gijswijt - Zult

Daan had al iets eerder kunnen rokeren en had dat zeker hier moeten doen. Na 22...c5?! 23.dxc5 Pa4? 24.Tc1 Da3 25.Lxa4 Dxa4 26.Dg3 had wit een pluspion 'met compensatie' en maakte het vervolgens uitstekend af.

Visser - Gosman

De zet 13.b4!? leek aanvankelijk iets te veel van het goede maar bij nader inzien is het toch goed voor wit in alle varianten. Echter, na 13...Pd7 was 14.a4?! te vroeg. (14.Dd4) 14...bxa4 15.Pxa4

Hier was de breekzet 15...f6 nodig. Na 15...O-O?! 16.Be2 Bb7 17.O-O Bc6 18.Qd4 Qc7 19.Nc3 Bb7

20.Ld3! Tfc8 21.Ta3! Db6 22.Pe2! snapte Henk-Jan het weer, om een van zijn kindvriendelijkere quotes aan te halen, en had hij een droomstelling die hij al genietend uittikte.

Duchêne - Geerts

Deze korte, solide partij van Alexander had één aardig moment.

16...La6! en hier ruilde wit dames met remise op zet 23. Je moet wel even zien dat je op 17.Dh4 Tfb8 18.Le4 de zet 18...g5 hebt.

Langedijk - Boelhouwer

Een zeldzame zetvolgorde deed Ardjan misgrijpen in de opening, maar doelgericht spel gaf hem nog een kans. Die werd gemist, maar niet door Alexander in de analyse:

In plaats van slaan op f6 had wit 28.f5!! kunnen proberen. Er dreigt 29.Pxg6. Nu is 28...exf5 29.exf6+ Txf6 30.Ld4 Le4 31.Dg5 Te5!

32.Pd5! (32.Lxe5 Dc5+) Tfe6 33.Lxe5+ Txe5 34.Df6+ Kg8 35.Dd8+ Kg7 36.Df6+ een een prachtige remisevariant (Ardjan).

Na 28...Txc4! 29.Pxg6 Dxf5 30.exf6+ Txf6 31.Pe5+ Tg6 32.Pxg6 Dxg6 33.De5+ Kf7 34.Lg3 Tc8

is het nog lastig te winnen voor zwart vanwege de ongelijke lopers en zijn open koningsstelling, aldus Ardjan.

Merbis - Doggers

Nadat wit al groot voordeel had gemist in de opening, 'geloofde' hij zijn tegenstander na de volgende bizarre blunder:

23...Le7?

Zwart ziet over het hoofd dat h6 hangt, en wit denkt dat hij niet kan slaan! Na 24.Lxh6 Pb4 25.Txc8 Txc8 heeft zwart fijne compensatie maar niemand zag 25.Lg5! in de analyse. De partij ging verder met 24.a4?! g5 25.hxg5 hxg5 26.axb5 axb5

en nu paniekte Merbis te vroeg met 27.Txc6? (27.Le3) wat snel verloor: 27...Lxc6 28.Pxg5 Txd4!

29.f3 (29.Pxe6 faalt fraai op 29...Txd3 maar dus precies omdat zwart de koning nog op h8 heeft staan, dus het werkt allemaal dankzij de eerdere blunder!) 29...Lxg5 30.Lxg5 Lxf3+ 0-1

Kohler - Van Weersel

Na een enigszins gelijkopgaande partij moet zwart hier gewoon terugslaan op e5, maar Aran zei na afloop dat hij even in een 'Roy Dieks-fase' zat en speelde snel 26...hxg3? (26...fxe5 27.g4! is ongeveer gelijk) 27.Pxd4! Txh2+ 28.Ke3 g2

Hier was 29.Tg1 niet slecht, en Arlette speelde het prima uit, maar zoals ze zelf aangaf kon ze sneller winnen met 29.Pxe6! gxf1D 30.Txf1 Tdh8 31.exf6 en wit wint een volle toren terug!

Patil - Deen

Net als bij Monty eigenlijk een partij van één moment (naast het enorme ratingverschil).

Waar 21.b4 iets beter is voor zwart dankzij de bekende slechte loper op g3 (zie de klassieker Winter-Capablanca, Hastings 1919) verloor 21.Ta4? gewoon een pion. Deze toren werd ook nog eens opgesloten later dus dit was een simpele overwinning voor Ron.