Fred Avis en Peter Poncin in achtervolgingsgroep

Fred Avis en Peter Poncin maken deel uit van een achtervolgingsgroep van vier die bij het Westfries kampioenschap op de ongeslagen en verrassende koploper Emil Zaal jaagt.

De twaalf WFK-deelnemers te gast bij Torenhoog dat zijn speelzaal in de kantine van IJsclub Hoogkarspel heeft. Op de voorgrond de partij Peter Poncin - Peter van Waert.


Gisteravond werd bij Torenhoog in Hoogkarspel de derde ronde verspeeld. Fred versloeg met zwart David Verweij die in een goede stelling een dame-uitval van onze oud-voorzitter onderschatte. Peter Poncin, titelverdediger, bleef in de qua tijd langste partij tegen Peter van Waert op remise steken.
Beide clubgenoten hebben – net als Wilko van der Gracht en Rob van den Heuvel – een punt minder dan Emil. De Attaqueer-speler staat na zijn winst op Wilko op drie uit drie.

Een verslag van de derde ronde en alle partijen zijn te vinden op de website 'www.westfriesschaken.nl' (naar 'Verslagen' en 'Maart').

Op de voorgrond neemt Jaap Gorter (Schaaklust) het met wit op tegen clubgenoot René Brouwer. Naast Jaap zit Fred Avis die tegen clubgenoot en Aartswoud-talent David Verweij speelt.

Het is de avond met aparte stellingen. Zoals die van witspeler Emil Zaal. Van de voorkant lijkt het een fort, van de bovenkant een Griekse tempel.

Een stelling in de partij Jaap Gorter - René Brouwer. De diagonaal a1-h8 zit helemaal vol, net als de f-lijn.

En bij Rob van den Heuvel - Jan Stapel is op de diagonaal a7-g1 geen plaats meer vrij.

Vier Westfries kampioenen in één blik gevangen. Van voor naar achter Peter van Waert, Peter Poncin (titelverdediger) en in de hoek Wilko van der Gracht en Rob van den Heuvel.

Jaap Gorter (links) is de vijfde kampioen in het deelnemersveld. Hij zal tegen clubgenoot René Brouwer Lxe4 spelen.

Misschien is 22. Lb7 van Jaap wel de mooiste zet van de avond. Niet direct de toren pakken, eerst even de dame op een centraal veld (e4) plaatsen.

De topper van de avond. Emil Zaal (wit) en Wilko van der Gracht zijn met een score van twee uit twee aan hun derderondepartij begonnen.

De slotstelling (na 20. Lb3) bij Gerard Beerepoot - Axel Zee.

De Torenhoog-tafel met rechts Bert Jongsma en naast hem Rick Molenaar. Zij vertegenwoordigen hun club op het Westfriesland Cup-toernooi.

'Schaken zet je aan het denken', is te lezen op de poster op de achtergrond. Dat doen Peter Poncin (links) en Peter de Waert in een interessante stelling.