Schaakpuzzel voor de jeugd (3)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Het derde schaakprobleem is 173 jaar oud en gecomponeerd door J.W. (waarschijnlijk Jan Willem) van der Wulp uit Medemblik. Toen het Algemeen Handelsblad op maandag 23 november 1846 met de rubriek ‘Schaakspel’ van start ging, was hij een van de eerste inzenders van oplossingen van de probleemstellingen. Niet lang daarna begon de Westfriese schaakliefhebber zelf met het componeren en in de krant van 15 februari 1847 stond deze derde schaakpuzzel.

In dat jaar besloot Willem Verbeek – huisarts uit Wijk bij Duurstede – tot het uitgeven van Sissa, ‘maandtijdschrift voor het schaakspel’. Hij hield dat een kwart eeuw vol. Het blad had veel probleemstellingen en verschillende waren van Jan Willem van der Wulp. De Medemblikker componeerde slechts enkele jaren.

Er is een J.W. van der Wulp als officier van administratie bekend. Medemblik had in die tijd een opleidingscentrum voor adelborsten (Koninklijk Instituut voor de Marine) dat in 1850 werd verplaatst naar Breda. Van der Wulp overleed op 17 mei 1866 in Bengkulu, een havenstad op Sumatra en behorend tot Nederlands-Indië. Mogelijk kreeg hij na de verhuizing daar een baan.

Wit aan zet geeft mat in vier.

De oplossing wordt zondag op de website vermeld.

 

Tenslotte de oplossing van gisteren. Wit is aan zet, maar het is handig eerst te bedenken wat zwart kan doen. De koning kan nergens heen. Als zwart aan zet is, kan hij alleen … d5 spelen. Die kennis moet je gebruiken. Want wit is aan zet en doet 1. Lxe6. Nog steeds kan de zwarte koning geen kant op en is … d5 gedwongen. Maar nu kan wit 2. Lxd5# spelen; 2. Lf5# is overigens ook goed.