Schaakpuzzel voor de jeugd (6)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

De Tijd was in de periode 1845-1974 een katholieke krant. Begonnen als nieuwsblad in Den Bosch werd het in 1846 na de verhuizing naar Amsterdam een dagblad. Op maandag 7 december 1885 kondigde de redactie een schaakrubriek aan: ‘Schaakspel’. ,,Onder deze rubriek zullen wij, te beginnen met heden, voorloopig om de 14 dagen een probleem plaatsen en noodigen de liefhebbers van dit edele spel uit ons hun oplossingen te doen toekomen.’’

Twee weken later stonden de eerste 23 namen van inzenders met de oplossingen in de krant. Daar zaten onder anderen A. Buscher (Spierdijk), C.J. Lampe (Purmerend), J. Stam Jz. (Bobeldijk) en C.M. Witte (Alkmaar) bij. In 1886 kwamen de Noord-Hollandse inzenders, achttien in totaal, uit elf plaatsen. P.K. Bakker uit ‘Wervershoef’ werd in 24 van de 26 rubrieken vermeld en was daarmee topscorer.

Wervershoof – het dorp van schaakclub Revanche, tegenwoordig samenwerkend met Degoschalm uit Westwoud – werd in die tijd Wervershoef genoemd en P.K. Bakker was een van de eerste schaakliefhebbers. Vroeger meldden de kranten zelden de voornaam en meer dan de beide letters zijn niet bekend. De Wervershoofse schaker loste ook in 1887 veel probleemstellingen op, maar daarna kwam zijn naam niet meer voor in De Tijd. Wel is hij kort componist geweest. Schaakpuzzel 6 is het eerste probleem van P.K. Bakker dat in de schaakrubriek verscheen, op 4 juli 1887. ,,De 1e zet van dit bevallig probleem is een echte probleemzet en getuigt van meer dan gewoon schaaktalent’’, schreef de redactie er nog bij. Het opinieweekblad De Amsterdammer nam de probleemstelling anderhalve maand later op in zijn schaakrubriek.

Wit aan zet geeft mat in twee.

 

Dan nu de oplossing van gisteren. 1. Pb5 is de sleutelzet, waarna wit dreigt met 2. Dd5#. De zwarte koning kan naar één veld toe: … Kxf5, waarna wit 2. Dxg4# speelt. Om 2. Dd5# te verhinderen heeft zwart meerdere mogelijkheden, maar dan volgt een andere matzet. Na … Tc5 komt 2. Pd6#, na … c3 of … Dc5 komt 2. Dc2#, na … Dd3 komt 2. Dxg4# en na … Pe3 komt 2. Pg3#.