Schaakpuzzel voor de jeugd (7)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Evert Jan van den Berg, op 3 juni 1901 in Midwoud geboren en op 24 maart 1939 in Apeldoorn overleden, was een veelzijdig schaker. Hij heeft een aantal jaren in Hoorn gewoond, op Onder de Boompjes 20. Het huis stond tussen het kantoor van Onze Courant, waar het idee ontstond om een schaakclub te beginnen, en het huidige Huis Verloren, waar op 15 januari 1923 Caïssa werd opgericht. Hij verhuisde een half jaar later van Amsterdam naar Hoorn. De vereniging bezoeken was er voor hem niet bij, want na aan de Leidse universiteit te zijn geslaagd voor zijn rechtenexamen bleek dat Evert Jan – zoon van een arts – tbc had. Gedurende een aantal maanden verbleef hij  daarom in het sanatorium van Davos (Zwitserland).

Omdat hij heel vaak thuis zat, hield hij zich bezig met correspondentie- en probleemschaken. Voor het Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond was hij de redacteur van de correspondentieschaakrubriek.  Evert Jan had tot kort voor zijn overlijden ook een schaakrubriek in de Aachener Anzeiger (een krant in Aken), maar door de politieke situatie werd die samenwerking stopgezet. Men wilde in Duitsland geen Nederlandse redacteur.

Probleemstellingen oplossen en vooral componeren was een grote hobby van hem. Hij bedacht bijzondere composities (Fairy Chess, sprookjesschaak) en composities met helpmat en zelfmat.

In binnen- en buitenland werd Evert Jan van den Berg hogelijk gewaardeerd. Zo heeft het Bataviaasch Nieuwsblad van 10 januari 1931 een probleemstelling van hem. Die heeft de vorm van een kruis. Waarschijnlijk wist de Hoornse schaakliefhebber, die later naar Apeldoorn is verhuisd, dat hij niet lang zou leven.

Wit aan zet geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren: 1. Lc6 is de sleutelzet. Omdat de koning geen velden heeft, moet zwart een toren- of pionzet doen. Op … Txa5 volgt 2. Pe6#. Wit speelt na … Te2+ 2. Pxe2# en als de toren naar een ander veld op de e-lijn gaat, komt 2. Dd5#. Na … c3+ is 2. Dxc3# de juiste zet.