Geen clubkampioen, wel competitie-overzicht

De achtste clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn gaat zonder winnaar de geschiedenisboeken in. Door het coronavirus werd op 10 maart de 24e en laatste ronde gespeeld. Er stonden 33 ronden op het programma. Omdat er op negen dinsdagavonden nog heel wat kan gebeuren, heeft het bestuur besloten dit seizoen geen kampioen uit te roepen. Er zijn ook geen winnaars van de tweede en derde prijs en in de subcategorieën B, C en D en de ratingprijs vervalt.

Toen alles nog gewoon was. Ger Roos (links) volgt tijdens de dertiende ronde van de clubcompetitie het verloop van de topper Robin Duson – Gijs Leene, terwijl de naast hem staande Willem van der Veen iets verder kijkt, naar de partij Jessica Koning – Roel Ridderikhoff.

Onzeker is of we dit seizoen – dat tot en met 30 juni loopt – nog in De Kreek kunnen schaken. Overigens is het gebruikelijk dat Caïssa-Eenhoorn de jaargang afsluit op de laatste dinsdagavond van mei. Als in het gunstigste geval de club nog drie of vier keer in de theaterzaal had kunnen spelen, is het de vraag of iedereen aanwezig zou zijn geweest. Mogelijk dat een aantal (oudere) clubgenoten zich dan had afgemeld, waardoor er geen sprake meer is van een eerlijk verloop van de competitie. Ook dat heeft in de besluitvorming meegespeeld.

Geen clubkampioen dit seizoen, toch een competitie-overzicht. Eentje in aangepaste vorm. Geen vergelijkingen met voorgaande jaren, maar wel de constatering dat op 24 maart (na pakweg tweederde van de competitie) de gemiddelde leeftijd van de toptienspelers niet hoog is. Slechts drie zijn ouder dan 30 jaar en als we titelverdediger Gijs Leene schrappen, zijn er zes jonger dan 25 jaar. Kortom, de senioren hebben het zwaar te verduren.

Van de 69 deelnemers heeft niemand 24 partijen gespeeld. Voor de clubcompetitie wel te verstaan, want vijf clubgenoten hebben geen dinsdagavond gemist. Nizar Alayoubi staat evenwel op achttien partijen, omdat hij aan alle rapidronden heefrt meegedaan, één keer clubverplichtingen had bij het Westfriesland Cup-toernooi  en op 1 oktober vanwege het oneven aantal aanwezigen zonder tegenstander zat. Bert Spil speelde op drie en Martijn de Wit op vier dinsdagavonden bondspartijen, terwijl ze ook rapidschaakten. Willem van der Veen had twintig clubcompetitie- en vier rapidavonden. Gerard Plukkel was zeven keer niet in de speelzaal, maar wel in een andere ruimte van De Kreek aanwezig om de cursus van Arend Stapel te volgen. Eenmaal afwezig waren Bas van den Berg, Sjoerd Kelder, Gijs Leene, Roel Ridderikhoff en Hans de Vries.

Tenslotte nog wat meer cijfers.
Meeste punten: Bert Spil en David Verweij 13½.
Meeste partijen gespeeld: Hans de Vries 22.
Langste ongeslagen serie (achtereenvolgens aantal winstpartijen en aantal remises):
14:
Nick Manshanden 12-2.
11: Robin Duson 9-2, Gijs Leene 8-3.
9: Bert Spil 7-2, Lex Griffioen 6-3, Ton Wessels 5-4.
8: Sjoerd Kelder 3-5, Martijn de Wit 3-5.
7: Ger Roos 7-0, Sjoerd Kelder 5-2, Albert Noordhuis 5-2, Erwin Brouwer 4-3.
6: David Groen 5-1, Peter Holscher 5-1, Sernin van de Krol 4-2.
5: Jelle de Jong 5-0, Robbert van Dijkhuizen 4-1, Jan Groen 4-1, Rens van der Klei 4-1, David Verweij 4-1, Peter Holscher 3-2.
Meeste winstpartijen: Nick Manshanden, Bert Spil, David Verweij 12.
Langste reeks opeenvolgende winstpartijen: Gijs Leene 8, Robin Duson 7, Ger Roos 7, Nick Manshanden 6, Jelle de Jong 5, Nick Manshanden 5
Meeste remises: Sjoerd Kelder 7.
Langste reeks opeenvolgende remises: Sjoerd Kelder, Gijs Leene 3.