Schaakpuzzel voor de jeugd (9)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

In de loop der jaren is overal in Noord-Holland geschaakt. Praktisch in elk dorp in het noorden en zuiden en in het oosten en westen hebben gedurende de laatste tweehonderd jaar schaakliefhebbers gewoond. Zo had Monnickendam rond 1850 een schaakgezelschap met de naam Schaakliefhebbers. Ruim een eeuw later werd daar de vereniging Jacob de Weijze opgericht.

De belangstelling voor het schaken was in de regio Waterland en omgeving groot. Ransdorp (tussen Monnickendam en Amsterdam) had Excelsior, in Watergang (tussen Ilpendam en Amsterdam) werd ook geschaakt. Rondom Oosthuizen waren clubs in Hobrede en Beets en mogelijk in Kwadijk, terwijl de schaakclubs DESO en later Zeevang in het dorp zelf zetelden.

Volendam is in 1980 opgericht, maar voor de Tweede Wereldoorlog speelde in Katwoude de vereniging Nut en Genoegen – waar de latere Caïssa-speler Willy Schraa kort na de oprichting simultaan gaf – en in Edam De Pion. De Pion werd in 1950 kampioen dankzij een 6-4 zege in de uitwedstrijd tegen De Pion, uit Venhuizen. Vermoedelijk is er rond 1910 een ‘schaakvereeniging’ geweest in Edam en zeker is dat er in 1870 schaakliefhebbers in het IJsselmeerstadje woonden.

Een van hen was J. Teengs, mogelijk Jacob Teengs (1814-1879). Teengs was destijds een familie met aanzien. De Edammer heeft een aantal probleemstellingen gecomponeerd dat in het maandtijdschrift Sissa verscheen. Schaakpuzzel 9 is wat lastiger dan de voorgaande puzzels. Wit geeft ditmaal mat in drie.

 

De oplossing van gisteren: 1. Dxc4 (dreigt met cxd4#) is de sleutelzet. Na … Dxc4 volgt 2. Pxc4# en na … Dxb6 2. Dd5#. Om een vluchtveld te creëren voor zijn koning kan zwart … d5 spelen, maar dan komt 2. Dc7# en … Txf4+ helpt niet wegens 2. Lxf4#. Om 2. cxd4# te verhinderen wordt het paard weggespeeld. Zwarts zet … Pc6 geeft 2. Pxd7# als antwoord, … Pe6 2. De4#, op … Pf3 volgt 2. Pxd3# en op … Pf5 2. Pg6#.