Schaakpuzzel voor de jeugd (8)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Een kleine honderd jaar geleden verschenen in de schaakrubriek van dagblad De Tijd regelmatig composities van Nicolaas Termaat. Was het bedenken van probleemstellingen vaak een bezigheid van oudere schaakliefhebbers, de op 21 september 1909 geboren Alkmaarder componeerde eind jaren twintig en in de jaren dertig met grote regelmaat. Hij viel met zijn inzendingen in de prijzen en kreeg eervolle vermeldingen. Bijvoorbeeld in 1932. Uit De Tijd van 16 april van dat jaar: ,,Voor het Internationaal Jubileumtournooi van Dagens Nyheder waren meer dan 130 tweezetten en 70 driezetten uit 23 landen ingezonden. De prijzen en andere onderscheidingen vielen in Noorwegen, Hongarije, Italiën en Nederland. Wij wenschen den heer Termaat geluk met de bijzondere vermelding in dit tournooi. Als zijn talent zich blijft ontplooien, dan zullen den heer Termaat ongetwijfeld nog vele onderscheidingen ten deel vallen. Toen wij eenige jaren geleden de eerste composities van Termaat zagen, hebben wij dadelijk aangevoeld dat hij bij meer routine tot de beste componisten van tweezetten zou gaan behooren. Het verheugt ons dat onze toen uitgesproken meening werkelijkheid gaat worden. De heer Termaat, die deze rubriek geregeld met eerste publicaties verrijkt, componeert veel en gemakkelijk. Toch zal niemand hem kunnen verwijten dat hij lichte thema’s in bewerking neemt.’’

Dagens Nyheter is een Zweedse krant, in 1864 opgericht, en de titel betekent ‘Nieuws van de dag’. Als bordspeler was Nicolaas Termaat actief bij VVV (Alkmaar) en Oppositie (Heiloo). Schaakpuzzel 8 is zijn inzending voor de wedstrijd van het dagblad uit Zweden. Wit aan zet geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren. Na de sleutelzet 1. Kxe3 moet zwart een pionzet doen. Daarna volgt met de loper de matzet op b5 of h5.