Caïssa-Eenhoorn 3 gepromoveerd

Hoewel de volledige schaakcompetitie – van de landelijke meesterklasse tot en met de laagste klassen van de regionale bonden – voortijdig is beëindigd en de KNSB de promotie- en degradatieregeling heeft geschrapt, zijn er in Nederland toch vier ploegen die promoveren. Caïssa-Eenhoorn 3 is er een van.

Caïssa-Eenhoorn 3 (rechts) in actie tegen naaste concurrent Aartswoud 2. Ger Roos, met wit tegen oud-Caïssa-Eenhoorn-jeugdspeler Rowan Louter, en de naast hem spelende Arend Stapel brachten in vijf ronden samen acht bordpunten binnen.

Dat heeft te maken met het terugtrekken van Oud Zuylen Utrecht uit de eerste klasse in de zomer van 2019. Het gebeurde kort voor de competitiestart en de tijd ontbrak om de vacature in te vullen. In de eerste klasse A, waarin ons vlaggeschip op de derde plaats staat, werden negen teams ingedeeld.

Om er voor de competitie 2020-2021 weer een klasse van tien tientallen van te maken heeft de KNSB besloten dat de beste nummers 1 in de tweede tot en met vijfde klasse toch promoveren. Van de vier tweedeklassers was Blerick de enige met een score van honderd procent en mag het zich volgend seizoen eersteklasser noemen. In de acht derde klassen waren twee ploegen met twaalf punten, maar LOS (Groningen) maakt dankt het hoger aantal bordpunten de stap omhoog.

Dat laatste geldt eveneens voor vierdeklasser KiNG (Tilburg) en Caïssa-Eenhoorn 3. De teams in de acht vijfde klassen hadden vijf ronden gespeeld, toen de competitie werd stopgezet. Drienerlo (5A), Paul Keres 5 uit Utrecht en Amersfoort 3 (beiden 5C) en ons derde waren met tien punten koploper. Het aantal van 28½ bordpunt van Caïssa-Eenhoorn 3 bleek beslissend; het tweetal uit 5C had er 27, Drienerlo 26.

Piet Aardenburg, Fred Avis, Vladimir Bartels, David Groen, JP Hendriks, Peter Holscher, Ger Roos, Arend Stapel en Hans de Vries vormden de basis van onze kampioensploeg die ook een beroep deed op de invallers Co Buysman, Robbert van Dijkhuizen, Gijs Leene en Kevin de Rooij.

Waarschijnlijk wordt Caïssa-Eenhoorn 3 in de vierde klasse D of E ingedeeld. Bekende ploegen daarin zijn Aartswoud, Bergen, HWP 3 (Haarlem), Purmerend 2, Volendam, De Waagtoren 3 en Het Witte Paard (Zaandijk).