Schaakpuzzel voor de jeugd (10)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Er is een tijd geweest dat het schaken min of meer als een zonde werd beschouwd, maar daar was zo’n honderd jaar geleden geen sprake van. Zo ontstond in 1938 de Rooms-Katholieke Westfriesche Schaakbond. En al eerder genoot het schaakspel grote belangstelling in seminarie Hageveld, een opleidingscentrum voor geestelijken. In 1817 begonnen in Santpoort verhuisde Hageveld naar Voorhout en – in 1920 – naar Heemstede. Het seminarie had in het begin van de twintigste eeuw zelfs twee schaakclubs: Per Aspera ad Astra (‘Door moeilijkheden naar de sterren’, ofwel door moeilijkheden te overwinnen bereik je je doel) en een vereniging met een naam in Griekse letters. Een kwart eeuw later had Hageveld de schaakclub Ad Incitas (‘Tot het uiterste’) en de namen geven aan dat het Latijn een populaire taal was.

Dat gold ook voor de schaakrubriek in de katholieke krant De Tijd. Rond 1930 waren er zeventien schaakliefhebbers die hun oplossingen van probleemstellingen instuurden namens ‘seminarie Hageveld’. Eugène Adolfs uit Heemstede ging een stap verder en componeerde verschillende stellingen. Zoals schaakpuzzel 10. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van vrijdag (wit aan zet geeft mat in drie). Na. 1. Lg7 kan zwart een koningszet, paardzet of een pionzet doen. Op … Kc5 volgt 2. Pe6+ Kb4 3. Pxc6#.  Als zwart … Pc3 of … Pa7 speelt, komt 2. Pf5+ Kc5 3. Pe6#. Wit beantwoordt … Pc7 met 2. Dxc7 Kc5 3. Pe6# (en na 2. … c5 3. e6# of Pf5#) , terwijl na … Pxd6 wit 2. Lf8 speelt met als vervolg … Kc5 3. Pe6# of … Kxe5 3. Lg7# of … paardzet 3. Pxc6# of … c5 3. Pc6#. Na zwarts pionzet … c5 is het mat in twee (2. e6# of Pf5#), dus dat is na de sleutelzet niet het beste voor zwart.