Schaakpuzzel voor de jeugd (27)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

De voor zover bekend oudste schaakwedstrijd in het gebied van de Noordhollandse Schaakbond is waarschijnlijk in 1851 en 1852 gespeeld. Inderdaad, twee jaar. Het gaat om een correspondentieschaakpartij – elke zet werd per post opgestuurd – tussen een schaakgenootschap uit Alkmaar en schaakvrienden uit Winkel. In het boek ‘Tweehonderdvijftig jaar correspondentieschaak in Nederland’ (van Leo Diepstraten) wordt gemeld dat op 1 februari 1851 een ‘Schaakgezelschap te Winkel’ is opgericht. De Alkmaarse schaakhistorie is ruim een kwart eeuw ouder. De partij Alkmaar – Winkel eindigde in remise, waarna Winkel – Alkmaar een 0-1 uitslag kreeg.

Enkele jaren later volgde weer een tweekamp, maar nu ging het om de familie Sloos uit Winkel en de schaakvereeniging Vriendschap en Oefening uit Alkmaar. De Alkmaarders wonnen beide keren, terwijl ze daarna eenmaal verloren.

De familie Sloos was de drijvende kracht achter het schaken in Winkel. In schaakmaandblad Sissa van maart 1851 is te lezen: ,,Ook heeft men ons berigt, dat er te Winkel (N. H.) een Schaakgezelschap van 12 leden bestaat, die iedere week des Maandags beurtelings bij een der leden aan huis vergaderen.’’

Albertus Regnerus Sloos (Den Haag, 15 augustus 1805 – Winkel, 1 februari 1869) was notaris, secretaris en penningmeester van de Heemraad van de Waard- en Groetpolder, kerkvoogd van de Nederlands Hervormde Kerk in Winkel, majoor-commandant bij de schutterij in Noord-Holland, commandant bij de rustbewaarders bij brand in Winkel en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij schaakte met zijn broer Reijnier Cornelis Sloos (Amsterdam, 2 juli 1811 – Winkel, 21 mei 1876) en met zijn zoon Reinier Cornelis Sloos (Winkel, 10 april 1837 – Winkel, 11 december 1895). De drie losten de vele probleemstellingen in de Sissa op en ze componeerden zelf. Soms gezamenlijk, soms apart. Schaakpuzzel 27 is van de hand van R.C. Sloos jr (de zoon dus), zoals hij steeds werd vermeld.

Wit aan zet geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren (wit aan zet geeft mat in drie): 1. Td2+. Zwarts koning kan niet vluchten, dus … Kxe4. Na 2. Td3 maakt het niet uit wat zwart doet, want wit speelt 3. Lc6#.