Schaakpuzzel voor de jeugd (43)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Op dinsdag 10 november 1936 kon Caïssa zijn wekelijkse roosterwedstrijd – zoals een ronde van de clubcompetitie werd genoemd – niet laten verspelen, omdat de zaal in café De Valk vanwege de najaarsveemarkt in gebruik was. De schaakstukken moesten het veld ruimen voor de koeien. Het bestuur van de Hoornse club besloot van de nood een deugd te maken en ging in op een uitnodiging van een aantal schaakliefhebbers uit Spanbroek om daar een propaganda-avond te houden.

Kort ervoor waren twee spelers uit het naburige Wadway in de prijzen gevallen bij een gongwedstrijd van Caïssa en zij stelden voor om eens kennis te maken met het schaken in Spanbroek. Toen een Hoorns tiental arriveerde bij kastelein De Baerdemaeker ontbrak het duo overigens. Maar er werd wel geschaakt. Caïssa had niet de sterkste tien spelers afgevaardigd, toch wonnen de gasten met Boudewijn van Wees als kopman met 3½-6½. Na afloop besloten de Spanbroekers een vereniging op te richten: Het Schaakbord.

Het was niet de eerste schaakclub, want in de Enkhuizer Courant van woensdag 30 januari 1895 staat het volgende ‘bericht’, gelokaliseerd met Spanbroek: ,,Den 26 is alhier een schaakclub opgericht met aanvanklijk zes leden.’’ Rond de wisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw zijn er in het dorp ook enkele toernooien gehouden.

De eerste schakende Spanbroeker die ik ben tegengekomen is P.H. van Roozendaal. Hij was in die tijd secretaris van de kolfsociëteit De Vier Eenen en van de katholieke kieskring voor Hoogwoud, Spanbroek, Obdam en Spierdijk. P.H. van Roozendaal loste schaakproblemen in dagblad De Tijd op en componeerde zelf ook. In de Alkmaarsche Courant van 30 januari 1895 stond schaakpuzzel 43.

Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren: 1. Da8 (dreigt met Pb5#). Op … Kxc3 volgt 2. Da1# en na … Txc3 speelt wit 2. De4#.