Schaakpuzzel voor de jeugd (44)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

MSC, de schaakclub uit Den Helder, betekent Morphy Schaakmat Combinatie. Het in 1902 opgerichte Morphy ging op 14 juni 1948 samen met Schaakmat dat eind 1935 het levenslicht zag. In het jubileumboek dat bij het 90-jarig bestaan van MSC werd uitgegeven, staat: ,,De laatste zet van de tweekamp Euwe – Aljechin betekende als het ware de eerste zet voor de oprichting van de schaakclub Schaakmat.’’

Een van de grote meneren in de Helderse schaakhistorie is Klaas Geus. Zijn beste jaren lagen in de periode 1905-1920, waarin hij tegen talrijke nationale en internationale toppers heeft gespeeld. Zo nam hij in 1913 deel aan het befaamde toernooi in Scheveningen dat door Aleksandr Aljechin, die toen nog geen wereldkampioen was, werd gewonnen. David Janowski legde beslag op de tweede plaats, Klaas Geus eindigde als gedeeld negende in het veld van veertien man.

De Helderse schaakliefhebber was aanvankelijk een sterke dammer. In 1897 was hij ziek, toen iemand langs kwam die iets van schaken wist. ,,Om schaken te leren, moet je direct spelen’’, zei de man die meteen de jonge Klaas uitdaagde voor een partijtje en won. Alle volgende partijen verloor hij vervolgens. Meester Marinus bezocht de volgende dag de 12-jarige jongen en schaakte eveneens tegen hem. Met hetzelfde resultaat als zijn voorganger. Toen hij ook regelmatig en met succes schaakte tegen oud-leden van de opgeheven schaakvereniging HS, ging de jongeman door de knieën voor Caïssa.

In 1902 speelde Klaas Geus in café Centraal een blindschaakpartij en won die met een matzet. Een bericht daarover stond in het Helderse nieuwsblad ’t Vliegend Blaadje van 15 november 1902 en met het kranteknipsel in zijn hand besloot uitgever J.P. Berkhout, voorzitter van de – deftige – sociëteit Eensgezindheid, vier dagen later om een schaakclub op te richten. Pas met enige moeite kon hij de leden ervan overtuigen dat Klaas Geus, een jongeman van eenvoudige komaf, een aanwinst voor de club was en bij ballotage werd het schaaktalent toegelaten.

Klaas Geus componeerde ook. Onder de schuilnaam J. de Jutter haalden verschillende composities van hem De Telegraaf. Schaakpuzzel 44 was opgenomen in het jubileumboek van het 90-jarige MSC.

Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren is 1. Le5 en wit dreigt met een aftrekschaak door de loper op h7 te verplaatsen. Na … Dxa1+ speelt wit 2. Lb1# en na … Da6 + 2. Ld3#. Op .. Dxa8 volgt 2. Kf2# en op … De4 2. Lxd4#. Een pionzet van zwart wordt beantwoord met 2. Lg8#.