Schaaktrainers geslaagd

Schaakles geven in Coronatijd is een behoorlijke uitdaging. Het fysieke jeugdschaken ligt plat. Er kan alleen via de online kanalen worden geschaakt en lesgegeven.

Onze schaaktrainers blijven in deze tijd wel online doorleren, hetgeen resulteert in heel wat nieuw gediplomeerde schaaktrainers.

In februari is er een cursus schaaktrainer 1 gestart in De Kreek. Namens de KNSB verzorgde Pascal Losekoot deze cursus. Na een tweetal fysieke bijeenkomsten is er overgegaan op het digitale met Zoom.

Ger Roos, Gijs Leene, Martijn de Wit, Robin Duson, Sernin van de Krol en Thomas van der Knaap hebben deze cursus met succes afgesloten. Hiervoor moesten zij een schaaktechnische - en schaakdidactische toets over alles van stap 1 en de stappenmethode maken. Dat betreft meer dan enkel de basis. Daar behoren ook de andere boeken toe (opstapje 1 en 2, 1 extra, 1 plus en 1 mix). Daarnaast gaven zij allen een (online) schaakles. De trainers leerden onder andere over werkvormen, randvoorwaarden, lesopbouw, hulp bieden en zoekstrategieën.

Zo heeft de vereniging er dus weer heel wat gediplomeerde schaaktrainers bij. Gefeliciteerd!

Tot slot ben ik zelf ook bezig geweest met de cursus schaaktrainer 3. Deze cursus werd gehouden in Utrecht (en online), en werd gegeven door zeer ervaren schaaktrainers Jop Delemarre en Dolf Meijer.

Een uitdagende cursus waarin we bezig zijn geweest onszelf als schaaktrainer verder te ontplooien en uit te dagen. De stof van stap 4 tot en met 5 mix vormden de leidraad van de cursus. Zowel op didactisch als schaaktechnisch gebied heb ik flink bijgeleerd. Ook het ontwikkelen en uitwerken van eigen lesmateriaal behoort daarbij, alsmede het lesgeven met verschillende werkvormen .

Onderhand ben ik geslaagd voor zowel de schaaktechnische - als schaakdidactische toets. Nu enkel nog een eigen les goed uitwerken.

 

2 thoughts on “Schaaktrainers geslaagd

  1. Robin, Ger, Gijs, Martijn, Robbert, Sernin en Thomas, van harte gefeliciteerd. We mogen als vereniging trots zijn op jullie. Is het eerder gebeurd dat we zoveel gediplomeerde schaaktrainers hebben? Heel veel waardering dat jullie je niet hebben laten kisten door deze bijzondere tijd en gewoon zijn doorgegaan.

  2. Van harte gefeliciteerd ! Nou kisten…. gaat wat ver….mat hebben laten zetten was toepasselijker…..

Reacties zijn gesloten.