Schaakpuzzel voor de jeugd (51)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

De schaakpuzzel van vandaag is anders dan de voorgaande vijftig. Componist is E. de Waal uit Alkmaar die begin jaren dertig lid is geworden van VVV.  In 1932 speelde hij in vriendschappelijke wedstrijden tegen Haarlem-Noord en Morphy (Den Helder) aan een van de laagste borden, maar tien jaar later maakte hij deel uit van het eerste tiental van de Alkmaarse club die toen in de hoogste klasse van Nederland uitkwam. ,,Zijn spelverbetering werd vooral veroorzaakt door frekwente deelname aan Bondswedstrijden, kampioenschappen en regionale toernooien’’, legt Harry Peters in deel 1 van zijn tweeluik over de 75-jarige schaakvereniging VVV uit. Zo eindigde hij in de Bondswedstrijden van 1936 als tweede in groep VI en hield in die tijd tijdens simultaanwedstrijden tegen Vera Mentsjik – de eerste schaakwereldkampioene – en Hans Kmoch (die jarenlang met Max Euwe heeft samengewerkt) in Alkmaar beide opponenten op remise.

Een aardig detail is dat E. de Waal op Hemelvaartsdag 1932 tijdens het traditionele vierkampentoernooi van zijn club was ingedeeld bij Jan Marwitz. De Haarlemmer was een vermaard eindspelcomponist en de Alkmaarse schaakliefhebber ging zich ook toeleggen op eindspelen. Beide deelnemers vielen in de prijzen. In de tweede klasse B werd Marwitz eerste met 2½ punt en De Waal tweede met twee punten.

In de Alkmaarsche Courant van 29 oktober 1932 staat probleem 596, van de hand van E. de Waal. Een week later schreef de schaakredacteur bij de oplossing. ,,Wij wekken de jonge krachten van de schaakclub VVV op om dezen jeugdigen componist na te volgen. Ook Weenink is zoo begonnen.’’

Ditmaal geen twee- of driezetter, maar eenvoudig: wit aan zet wint. Hoe?

 

De oplossing van gisteren (wit geeft mat in drie) is: 1. La2. Zwart kan alleen een koningszet doen en heeft maar één mogelijkheid: … Ke6. Daarna speelt wit 2. Pd4+ en ongeacht of … Ke5 dan wel … Ke7 volgt 3. Pc6#.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *