Schaakpuzzel voor de jeugd (54)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Een schaakprobleem was vele tientallen jaren niet alleen een onderdeel van de schaakrubriek, waarin vaak ook een (internationale) partij werd besproken en de actualiteit werd gevolgd. Er zijn veel compositietoernooien gehouden, zoals door De Waarheid – de Nederlandse ‘Pravda’ (betekent ‘waarheid’ en was de communistische krant van de voormalige Sovjet Unie) – in de jaren zestig en zeventig. Cor Goldschmeding uit Heemstede won in de wedstrijd van 1970 de tweede prijs.

De geboren Amsterdammer was een prominent probleemschaker. Zijn eerste compositie werd in 1940 gepubliceerd en hij is meer dan een halve eeuw componist geweest. Daarnaast maakte Cor Goldschmeding heel lang deel uit van het bestuur van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden. In de periode 1958-1977 had hij een probleemrubriek in Schakend Nederland, het blad van de KNSB. Hij werd in 1988 benoemd tot grootmeester in de schaakcompositie; een van de drie die we in Nederland hebben. De andere twee zijn Eeltje Visserman (Den Haag) en de bij Caïssa opgegroeide Jac. Haring.

Begin jaren negentig, de Heemsteedse schaakliefhebber was inmiddels naar Arnhem verhuisd, zat hij als secretaris in het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en fungeerde na een bestuurscrisis als waarnemend voorzitter.

Cor Goldschmeding, in 1995 op 67-jarige leeftijd overleden, heeft vooral fraaie tweezetten gecomponeerd. Bij de eerder genoemde wedstrijd van De Waarheid schreef Jac. Haring in het juryrapport over een redelijke kwaliteit van de 88 inzendingen uit binnen- en buitenland, maar bij de bespreking van het Heemsteedse probleem had hij het over ‘vernuftig’.

Schaakpuzzel 54 is die stelling. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren (wit geeft mat in drie): 1. La1 en zwart wordt gedwongen tot … c6 2. Daarna volgt Tb2 Kd4 3. Tb4#.