Schaakpuzzel voor de jeugd (53)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Wie Sint Bavo zegt, zegt Haarlem. Naar de Belgische patroonheilige – die rond 590 werd geboren en 70 jaar is geworden – zijn twee kerken vernoemd: de Grote of Sint-Bavokerk, aan de Grote Markt, en de zuidwestelijker staande kathedrale basiliek Sint Bavo. Een patroonheilige is in de katholieke kerk een beschermer van een persoon, beroepsgroep of stad en Sint Bavo is de beschermer van Haarlem. Het verhaal gaat dat in de dertiende eeuw een woest leger van soldaten uit Kennemerland, dat de stad aanviel, op de vlucht sloeg bij het zien van Sint Bavo in vol wapenornaat op de wolken. En tijdens de Beeldenstorm in 1566 redde het beeld van de heilige zichzelf door met het zwaard de touwen van de vandalen door te snijden.

C. Juffermans was secretaris van monseigneur Caspar Bottemanne die de basiliek Sint Bavo, gebouwd tussen 1895 en 1930, stichtte. Hij schreef onder meer voor Sint Bavo, Godsdienstig Weekblad voor het Bisdom Haarlem en noemde het Godshuis de Nieuwe Sint Bavo. De andere kerk kwam in de periode 1370-1520 tot stand. Juffermans werd in 1882 in Haarlem tot priester gewijd en was van december 1898 tot de zomer van 1911 pastoor in Weesp, waar hij op 25 juli overleed.

In zijn Haarlemse tijd bleek hij een schaakliefhebber. Toen het katholieke dagblad De Tijd op 7 december 1885 met een schaakrubriek begon, was de priester een van de eerste oplossers. Hij had echter een slechte gezondheid en verbleef, om te herstellen, enige tijd in Frankrijk. Mogelijk was dat de reden waarom hij zich slechts één jaar (1886) aan het oplossen van probleemstellingen wijdde. En hij componeerde er één. Die stond in De Tijd van 5 juli 1886. Wit geeft mat in drie.

 

De oplossing van gisteren: 1. Txc4 (dreigt Df4#). Na … Txc4 of … Pxc4 speelt wit 2. Pxc4# en op … Pf5 volgt 2. Tc5#.