Schaakpuzzel voor de jeugd (55)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

In Westfriesland zijn diverse plaatsen die vroeger een schaakvereniging hebben gehad en nu niet meer. Berkhout, Blokker, Grootebroek, Lutjebroek, Medemblik, Oostwoud, Opperdoes, Spierdijk en Ursem om er een aantal te noemen, terwijl de schaakliefhebbers uit Venhuizen en Wervershoof tegenwoordig in Westwoud spelen. Ook Spanbroek was een schaakclub rijk: Het Schaakbord. Die is na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Caïssa, op dinsdag 10 november 1936, opgericht.

Bijna drie maanden later werd de eerste officiële wedstrijd gespeeld. In het café van de weduwe Koelemeij nam een achttal van Het Schaakbord het op tegen acht spelers van De Pion uit Oostwoud. Aan het tweede bord bij de gastploeg zat Gerrit van der Wolff, de vader van Arnold en later een sterke speler van Caïssa. Ondanks zijn overwinning op J. Schilder wonnen de Spanbroekers met 5-3. Weer een maand later was in café Bakker in Oostwoud – schaken was toen een kroegsport, zou je denken – de return. Gerrit van der Wolff zegevierde, als kopman, opnieuw. Toch verloor zijn club: 2½-8½.

Mogelijk door deze successen werd Het Schaakbord interessant voor de competitieleider van de Westfriesche Schaakbond. Hoewel op hun eerste jaarvergadering de Spanbroekers weinig interesse toonden, deden ze in het seizoen 1937-1938 met een tiental wel mee. De ploeg werd in de tweede klasse ingedeeld bij de tweede teams van A-Z (Medemblik), Caïssa (Hoorn), DIO (Spierdijk), KTV (Enkhuizen) en Schaaklust (Andijk) en eindigde op de tweede plaats. Er zijn nog enkele vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar daarna heb ik geen informatie kunnen vinden over de vereniging.

In het eerder genoemde café Koelemeij (Het Wapen van Spanbroek) werd al veel eerder, rond de eeuwwisseling, geschaakt. Er werd zelfs in januari 1895 een schaakclub opgericht en gedurende een aantal jaren waren er toernooien. Een van de schaakliefhebbers in het dorp was J. de Vries, mogelijk onderwijzer. Van hem kwam ik in de Alkmaarsche Courant van 3 maart 1895 zowaar een compositie tegen, schaakpuzzel 55. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren: 1. Le7 (dreigt Dh7#). Op … Dxe7 volgt 2. Df2#. Zwart kan proberen de diagonaal naar de koning te blokkeren, maar na … Db6 speelt wit 2. Dc2#, na … Dc6 2. Df2# en na … Dd6 2. Dc2#.