Schaakpuzzel voor de jeugd (56)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Het oplossen van schaakproblemen en het componeren kun je in je eentje doen, maar het was niet ongebruikelijk om in gezelschap het schaakbord te pakken. Zo werden vroeger ook diverse correspondentiepartijen afgewerkt. In de kranten stond dan dat gedurende anderhalf jaar Alkmaar bijvoorbeeld tegen Gouda speelde, terwijl enkele leden van Vriendschap en Oefening en hun opponenten van Messemaker steeds de stellingen bekeken en hun beste zet per post opstuurden.

Bij de oplossingen in de schaakrubriek werden af en toe de namen van verenigingen of schaakgezelschappen vermeld. De redactie van het maandblad Sissa – verschijnend tussen 1847 en 1874 – nam talrijke problema’s en kunstspelen van Vriendschap en Oefening, uit Alkmaar, op. Ook de notarisfamilie Sloos uit Winkel (drie man sterk) componeerde regelmatig, net als een ‘schaakgezelschap uit Monnickendam’. In een van de Sissa’s uit 1868 kwam ik een keer ‘twee liefhebbers uit N-H’ tegen.

Anne Hendricus Overdam, een arbeider uit Haarlem (1896-1947), heeft een stuk of zestig stellingen gecomponeerd met stadgenoot J. P. Wever. Overdam deed in de periode 1938-1941 wekelijks mee aan het oplossingen van de schaakproblemen in dagblad De Tijd – Wever alleen in 1941 – en in die jaren plaatste de krant, en ook de Alkmaarsche Courant, de Haarlemse composities.

Boven het diagram stonden vaak de beide namen, maar in De Tijd van 13 september 1938 had probleem 252 maar één componist: A.H. Overdam. Die staat hieronder, als schaakpuzzel 56. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren: 1. Pd6. Zwart heeft maar één zet: … Kxd6 en wit rondt het met 2 e8P# mooi af.