Schaakpuzzel voor de jeugd (58)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd plaatst Caïssa-Eenhoorn elke dag een schaakpuzzel op de website. Nu het clubseizoen ten einde is, nadert ook voor deze rubriek het slotakkoord. Komende dinsdag is de laatste aflevering.

In mei 1933 werd op initiatief van VVV-speler Pieter Ooykaas de arbeidersschaakclub DOS opgericht. Verschillende VVV’ers gingen bij de tweede Alkmaarse vereniging schaken. Ooykaas zelf, maar ook N. Hendriks. Waarschijnlijk vond VVV-voorzitter Johannes van Burken de actie van zijn clubgenoot wat minder geslaagd, maar iedereen kon goed met elkaar opschieten en hij maakte er verder geen punt van. Wellicht om het schaakniveau te onderstrepen daagde hij de drie beste spelers van DOS uit voor een partij. Dat waren Hendriks, Kat en Van Wezop. Van Burken, met zwart, won.

N. Hendriks bleef lid van VVV – dat op maandag speelde – en zat bij DOS op vrijdagavond vaak aan het tweede bord en was een enkele keer kopman. Ooykaas nam in vriendschappelijke wedstrijden meestal plaats aan het eerste bord.

Van Hendriks is niet bekend dat hij probleemstellingen oploste. Wel heeft hij er minstens één gecomponeerd. Die stond in de Alkmaarsche Courant van 25 augustus 1934, enigszins weggedrukt in de schaakrubriek en zonder diagram. Dat zinde schaakredacteur Van Burken niet en hij kwam er een week later op terug. ,,Deze eersteling van den heer Hendriks verdient alleszins een nadere beschouwing. De opstelling is bepaald mooi: een open witte stelling met vermijding van de pionnen, waarmee vooral beginners de matstellingen mogelijk moeten maken. De sleutelzet is fraai, zonder opvallende dreiging of bemoeilijking van den Z. K. in zijn beweging. In dergelijke stellingen, waarin Zw. alleen koningszetten kan doen, is trouwens de tempozet karakteristiek. Alles bij elkaar is dit probleem als eersteling een verdienstelijk stuk werk, dat ons meerdere producten van dien aard van den samensteller doet verwachten.’’

Schaakpuzzel 58 is die eersteling. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van vrijdag: 1. Da1 (dreigt Da8#). Het maakt niet uit naar welk veld het paard springt om te proberen de diagonaal te blokkeren. Na … Pd6 speelt wit 2. Pef6# en na … Pc5 2. Pdf6#. Ook een damezet brengt geen redding: … Dg6 of … Dxe3 2. Dxe5#. En op … c3 komt 2. Da2#.