Sterk optreden Robin Duson in Nederlands team

De deelnemers hoeven geen paspoorten te laten zien en Engels praten is ook niet nodig. Toch gaat de landenwedstrijd Glorney Gilbert International – al 49 jaar gehouden in en om het Verenigd Koninkrijk – gewoon door. Er wordt online geschaakt. Robin Duson vertegenwoordigt Nederland in de strijd om de Gilbert Cup die Oranje op de eerste plaats brengt.

Van maandag tot en met gisteren hebben jeugdploegen van België, Engeland, Ierland, Nederland, Schotland en Wales in vier leeftijdsgroepen het tegen elkaar opgenomen. Bij de meisjes tot 18 jaar zijn er teams van drie speelsters. Robin verdedigt met Jule Cordes en Dana Verheij – alledrie nemen ze over een kleine maand deel aan het Oscar Romero Open Hoorns – de nationale eer.

De verschillen in het Gilbert Cup-toernooi zijn klein. Nederland wint vier van zijn vijf wedstrijden, maar het gaat in eerste instantie om het bordpuntentotaal. De bijdrage van Robin is groot, want tot de slotavond scoort ze honderd procent en vooral de winstpartijen tegen Venetia Sivarajasingam (1930), van Wales, en Trisha Kanyamarala (2193, WIM), van Ierland, zijn prima. In de laatste ronde delft ze het onderspit tegen het Belgische talent Tyani de Rycke (1924) die een jaar geleden bij het open Nederlands kampioenschap in de C-categorie negen uit negen haalde. Dana en Jule zegevieren en in de eindstand heeft Oranje één bordpunt meer dan Engeland.

Eerste dag: Nederland – Schotland 2-1: Robin Duson (1990) – Florence Wilson (1300) 1-0.
Tweede dag: Engeland – Nederland 1-2: Lucy Bennet-Stevens (1790) – Robin Duson (1990) 0-1.
Derde dag: Nederland – Wales 1-2: Robin Duson – Venetia Sivarajasingam (1930) 1-0.
Vierde dag: Nederland – Ierland 2½-½: Robin Duson (1990) – Trisha Kanyamarala (2193, WIM) 1-0.
Vijfde dag: België – Nederland 1-2: Tyani de Rycke (1924) – Robin Duson (1990) 1-0.
Eindstand: 1. Nederland 9½, 2. Engeland 8½, 3. Ierland 8, 4. België 7½, 5. Wales 7, 6. Schotland 4½.

Bij de jongens tot 18 jaar (Glorney Cup) wordt Nederland achter Engeland tweede, net als bij de jeugd tot 14 jaar (Robinson Cup) en bij de jeugd tot 12 jaar (Stokes Cup).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *