Kreek wak wou (1)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

En zo schaken we dit seizoen bij Caïssa-Eenhoorn.

Het is een andere openingsronde dan in voorgaande jaren. De traditionele aftrap is er een van gezelligheid, geen competitiestrijd. We hebben op de eerste dinsdagavond van het seizoen aan hands and brains gedaan, aan klankschaalschaak, aan Fischer-chess. Maar nu is alles anders. Door de aanwezigheid van SARS COV 2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2; de eerste was in 2002) in Nederland zijn wisselende contacten niet gewenst, dus meerdere partijen spelen op één avond kan niet. We beginnen meteen met de eerste ronde van de clubcompetitie.

Sinds de fusie in de zomer van 2012 telt die ditmaal het laagste aantal partijen. Na achtereenvolgens 25, 24, 22, 25, 22, 21, 27 en 24 staan er bij het begin van het negende Caïssa-Eenhoorn-jaar zeventien op het programma. Veel meer is niet mogelijk. Een van de overheidsmaatregelen om COVID-19 (Corona Virus Desease, uitgebroken in 2019) te bestrijden is het inachtnemen van een afstand van anderhalve meter. En daardoor kunnen er niet meer dan veertig schakers in de – vergrote – speelzaal. Dat onze club over niet meer dan vijftien tafels kan beschikken, maakt het laten verspelen van een clubronde nog wat lastiger.

SARS COV 2 is de naam van een ziekte (met betrekking tot de luchtwegen), COVID-19 is de naam van het virus en coronavirus is een verzamelterm. Tot zover de medische mededelingen. We komen dinsdagavond om te schaken, al moeten we wel een dik kwartier geduld hebben. Secretaris Ger Roos leest de indeling voor en heeft het net als wedstrijdleider en FIDE-arbiter Sernin van de Krol over de interne gezondheidsregels, voorzitter Robbert van Dijkhuizen maakt de bestuurswisselingen bekend en blikt nog even terug op het Oscar Romero Open Hoorns, afgelopen weekeinde het eerste schaaktoernooi in Nederland sinds bijna een half jaar. Voor de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn een hele uitdaging, ‘maar we hebben het mooi gedaan’.

Tijdens zijn openingswoord loopt Bert Spil naar het podium om een aantal sponsormunten van Deen Supermarkten te geven. Gerard Groot wacht tot Robbert klaar is. Met die munten sponsort Deen de jeugdafdelingen van (sport)verenigingen en twee jaar geleden verdiende onze club er ruim achthonderd euro mee. Het winkelend publiek bij Deen krijgt bij de kassa een aantal sponsormunten – afhankelijk van de hoeveelheid boodschappen – en kan die in de kokers van de deelnemende verenigingen deponeren. De actie loopt tot en met komende zaterdag.

Rond half negen wordt het weer ouderwets stil. De clubcompetitie 2020-2021 is begonnen. Rinus van de Krol, sinds deze zomer officieel Scheidsrechter 1 van de KNSB, houdt in de gaten of de coronaregels worden nageleefd. Een dik uur na de eerste zetten kroont Roel Ridderikhoff zich tot de eerste winnaar.