Kreek wak wou (2)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Het lijkt niet helemaal goed te gaan met het uitscheuren van een notatiebladzijde uit het schrift van Kevin de Rooij (links). Zwartspeler David Verweij is benieuwd hoe Dennis Manshanden het 'probleem' oplost.

Op een van de pilaren bij de bar in De Kreek – als je vanuit de speelzaal door de klapdeuren die kant opgaat, lees je het meteen – staat ‘Wees lief voor elkaar’ geschreven. Dat is op de tweede clubavond zeker van toepassing op Kevin de Rooij. Iets verderop zit Dennis Manshanden die geen notatieboekje bij zich heeft. Hij vraagt aan Kevin of hij een blaadje uit zijn schrift kan krijgen. Natuurlijk kan dat.

Het is deze dinsdagavond iets drukker dan een week eerder. Maximaal mogen er veertig spelers in de vergrote zaal en die zijn er net niet. Als dat aantal wordt overschreden, kunnen clubgenoten uitwijken naar de tafels achterin de bar. Wie dat per se niet wil, kan dat aangeven. Wie dat per se wel wil, ook.

Na de laatste partij is het ook drukker bij de bar. Staan is er niet meer bij, we zitten aan hoge en lage tafels. Bestellingen worden gebracht door Desi en Joran. Het heeft iets van de sfeer in een sociëteit, al mag de muziek wel wat deftiger zijn. Her en der wordt gepraat, gediscussieerd is in deze omgeving wellicht een beter woord, over de coronaproblematiek. Veel mensen, veel meningen.

Het blijft een lastige, vervelende tijd die inmiddels al een half jaar duurt. De onbekendheid van de gevolgen, bij deskundigen en niet-deskundigen, lijkt het accepteren van de maatregelen te bemoeilijken. Wat helpt en wat helpt niet? De wekelijkse berichten over besmettingen zijn niet hoopgevend, maar de ziekenhuizen hebben nauwelijks coronapatiënten. Het Open Hoorns is alweer negen dagen achter de rug en voor zover bekend zijn de meer dan honderd aanwezigen (deelnemers, organisatie, vrijwilligers, ouders en begeleiders) nog steeds gezond. Bij diverse schaakverenigingen zijn de clubcompetities weer aan de gang; er zijn voorlopig geen klachten vernomen. Bij Caïssa-Eenhoorn gaan we ervan uit dat alleen fitte clubgenoten naar De Kreek komen en dat niet-fitte clubgenoten zich afmelden. Zo kunnen we toch de wekelijkse partij spelen.

De avond is begonnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de op 4 september overleden Joop Mus die bijna een kwart eeuw bij onze vereniging heeft gespeeld. De avond eindigt met de partij van Willem van der Veen – een goede vriend van Joop – die verrassend, en voor de eerste keer in zijn schaakloopbaan, van Aad Laan heeft gewonnen. ,,Deze partij draag ik op aan Joop’’, is Willems eerste reactie. Een mooi eerbetoon.