Robin Duson gedeelde zevende plaats op jeugd-EK online

De schaaksport laat zich niet stuiten door het coronavirus. Live een partij spelen is niet altijd even gemakkelijk, maar online zijn er nauwelijks problemen. Het afgelopen weekend werd op veertig locaties het Europees jeugdkampioenschap gehouden. Bij de meisjes tot en met 18 jaar werd Robin Duson gedeeld zevende.

Onze clubgenote heeft een prima driedaagse gespeeld. Nederland vaardigde in totaal 23 deelnemers af. Twee waren buiten de landsgrenzen actief, de overige schaaktalenten deden hun zetten in Amsterdam, Eindhoven en Groningen. Robin verbleef in de Tolhuistuin in Amsterdam, waar de laatste jaren ook het Nederlands kampioenschap algemeen en vrouwen plaatsvond. Er stonden vrijdag, zaterdag en zondag in totaal negen partijen op het programma.

In een veld van 65 deelneemsters had onze drievoudig nationaal jeugdkampioene na de eerste dag 2½ punt. Govhar Beydullayeva (Azerbeidzjan, 2263, WFM) was haar vierde opponente. Lange tijd ging de strijd gelijkop, maar toen Robin – met zwart – een paard aan de rand een actievere rol wilde geven, kantelde de partij. Het kostte haar het belangrijkste stuk en in een eindspel van witte dame tegen toren met paard plus een zwakke Hoornse koningsvleugel was er geen houden meer aan.

Met twee winstpartijen herstelde Robin zich prima. Vooral in de zesde ronde, tegen de Noorse Thyra Kvendseth (2017), boekte ze een mooie zege. Wit had snel het initiatief dat pionwinst opleverde en in het eindspel een stuk. Met 4½ uit zes handhaafde ze zich in de bovenste regionen.

Het klapstuk was de eerste zondagpartij die om 14.00 uur begon. Robin nam het op tegen de Duitse FM-speelster Lara Schulze (2314) die het Caïssa-Eenhoorn-talent op 22 oktober 2017 in Hoogeveen al eens met een furieuze aanval had verslagen. Op haar eigen website schreef Lara het volgende.

,,Der letzte Turniertag begann mit der Partie gegen Robin Duson aus den Niederlanden. Ich spielte mit Schwarz die Nimzoindische Verteidigung, aus der eine Stellung mit isoliertem d-Bauern für meine Gegnerin hervorging. Nachdem ich ihr Läuferpaar und ihre Angriffschancen neutralisieren konnte, gewann ich zwei Bauern und wickelte in ein gewonnenes Turmendspiel ab. Dieses zu gewinnen erwies sich allerdings schwieriger als gedacht; ich gab einen meiner Mehrbauern her und spielte nun ein Turmendspiel mit drei Bauern gegen zwei Bauern am Königsflügel. Meine Gegnerin beging im 108.Zug (!) den entscheidenden Fehler und so konnte ich mithilfe der Lucena-Position (auch bekannt als ‘Brückenbau’) die Partie nach sage und schreibe 124 (!) Zügen für mich entscheiden.’’

Jazeker, 124 zetten. Daarmee treedt Robin toe tot de Club van 100 van Caïssa-Eenhoorn. Alleen Fred Avis, Jerrel Thakoerdien en Co Buysman (tweemaal) hebben langere partijen gespeeld. Tegen de Duitse favoriete – die de zwarte stukken had – was er aanvankelijk een strijd om de witte d5-pion. Lara verlegde het accent en uiteindelijk raakte Robin een pion achter. Vanaf de 36e zet beschikten beiden over toren en paard en was de pionnenverhouding 3:4. De witspeelster verloor zelfs een tweede pion, maar sloeg op de 76e zet de vrijpion op a2 en op de 99e zet de h6-pion. De Duitse koning trok echter ten aanval en hielp mee om promotie van de g-pion te realiseren. Dat lukte met de slotzet.

Opnieuw kwam Robin sterk terug. In de achtste ronde gaf witspeelster Kamila Hryshchenko (Oekraïne, 2050) de kwaliteit voor aanvalskansen op de koningsvleugel. Actief spel leidde tot een toreneindspel met twee pionnen meer voor haar, maar Caïssa-Eenhoorns international redde zich met een dolle toren uit een verloren stelling. Vervolgens speelde Robin een spannende partij tegen de Duitse Melanie Müdder. Ze won met wit een pion. De beslissing viel, toen de Hoornse c-pion promoveerde en toegang verschafte tot een toreneindspel met een paard extra. Dat zorgde voor een vork als Robins slotzet.

In hetzelfde kampioenschap eindigden Alisha Warnaar en Marlinde Waardenburg met 4½ punt als 35e en 36e. Er waren vier leeftijdscategorieën. De hoogste score van iedere groep telde mee voor het landenklassement. Nederland werd bij de meisjes derde achter Rusland (29 punten) en Duitsland (25½). Oranjes score van 24½ punt kwam tot stand via Robin Duson (6), Cato de Zoeten (5), Eline Roebers (7) en Wendy Huang (6½).

Eindstand EK meisjes tot en met 18 jaar (65 deelneemsters):
1.  Elizaveta Solozhenkina (Rusland, 2301, WIM)................8    52,5
2.  Aleksandra Maltsevskaya (Rusland, 2242, WGM)...............8    51,0
3.  Laman Hajiyeva (Azerbeidzjan, 1982, WFM)...................7    44,0
4.  Lara Schulze (Duitsland, 2314, FM).........................6½   54,5
5.  Ekaterina Goltseva (Rusland, 2306, FM).....................6½   50,0
6.  Govhar Beydullayeva (Azerbeidzjan, 2263, WFM)..............6½   49,5
7.  Maria Malicka (Polen, 2256)................................6    52,0
8.  Yuliya Alekseenko (Oekraïne, 1880).........................6    48,0
9.  Robin Duson (Nederland, 1990)..............................6    47,5
10. Thyra Kvendseth (Noorwegen, 2017)..........................6    44,5
11. Zala Urh (Slovenië, 2156, WIM).............................6    43,5
12. Nusa Hercog (Slovenië, 2042, WFM)..........................6    41,5
Hierboven zijn de gewone ratings vermeld. Op de website van de Europese
Schaakbond staan de rapidratings achter de namen.