Kreek wak wou (11)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil. Er wordt momenteel niet geschaakt, maar we gaan het toch hebben over de ronde die op 10 november is gespeeld. We gaan terug naar het jaar 1981.

Jan van Kalken en Leni van den Berg (uiterst rechts) geven in 1981 de jeugd van Caïssa les.

In de elfde ronde van de clubcompetitie 1981-1982, op 10 november dus, maakt Fred Avis na drie ruim seizoenen afwezigheid zijn rentree. De dan 22-jarige schaakliefhebber was in het voorjaar van 1978 achtste geworden; het beste resultaat in het eerste deel van zijn carrière. Door studie ontbreekt hij daarna op de Caïssa-avonden en eenmaal terug moet hij er nog even in komen. Fred verliest van Piet Zomerdijk, vervolgens van Bert Rossenaar en J. Breg en in zijn vierde partij van Wilko van der Gracht.

Laatstgenoemde heeft geen introductie nodig, Zomerdijk, Rossenaar en Breg wel. Zij zijn in het seizoen 1981-1982 alledrie debutanten. Piet Zomerdijk in de eerste, Bert Rossenaar in de tweede en J. Breg in de elfde ronde en is dan al de tiende nieuwkomer. Op de openingsavond hebben de uit de jeugd overgekomen Robert Brockhoff, Rein Hoogkamp (een sterke speler van schaakclub Purmerend; hij zal zich met minimale voorsprong op Bert Meester tot clubkampioen van Caïssa kronen), Jan van der Woud en Piet Zomerdijk hun eerste zetten in Het Kontaktcentrum gedaan, na Bert Rossenaar volgen S. van Eerten en Daan Tuinman als debutanten in de vierde ronde en Ton Pieterse en Van de Weerd als debutanten in de tiende ronde.

Het blijft duo’s regenen. In de dertiende ronde meldt De Jong zich nog alleen, maar de week erop begroet voorzitter Frans Bouwman Len Hinfelaar en R. Tros als nieuwe spelers. De Boer en Michel Nierop komen in de achttiende ronde voor het eerst, P. Bierman en Jan Snijders in de twintigste ronde en een week later Van der Klis en Smit. De laatste debutanten van het seizoen zijn Ronald van Gent op 2 en Jos de Wit op 9 februari. Wel moet de aantekening worden gemaakt dat vier spelers na één (verlies)partij niet meer zijn teruggekeerd.

Maar toch, het is zelden zo druk geweest in het knusse zaaltje aan de Loniusstraat. Met een opkomst van zestig en meer schakers – de eerste zeven ronden tellen achtereenvolgens 30, 30, 31, 30, 33, 30 en 33 partijen – moeten beheerder Chris Schoenmaker en zijn vrouw Ria heel wat koppen koffie zetten. Op 10 november wordt met 68 spelers het seizoensrecord gebroken en waarschijnlijk is de avond van 19 januari 1982 de drukste aller tijden bij onze schaakvereniging: er worden dan liefst 37 partijen voor de clubcompetitie gespeeld.

Ook bij de jongste schaakliefhebbers gaat het goed. De tweepersoons jeugdcommissie (Leni van den Berg en Gerard Groot) heeft versterking gekregen met de komst van Jan van Kalken. Ze trainen in september een kleine veertig kinderen, terwijl de jeugdafdeling aan het einde van het seizoen 53 spelers telt. Ed Schouten wordt de nieuwe clubkampioen, in groep 2 is Paul Keuning de beste en in groep 3 Perry van Paasen.

Tussen 19.00 en 20.00 uur is Het Kontaktcentrum het domein van de jeugd. Jeugdleider Gerard Groot en topspeler Nico Hauwert (rechts) kijken of er vorderingen worden gemaakt.

Ik heb een clubpartij van dinsdag 10 november 1981. Niek Hauwert neemt het die avond met wit op tegen Frans Bouwman, respectievelijk de nummers 54 en 24 van de vorige competitie die 89 deelnemers telde. Niek is de vader van Nico en Kees Hauwert. De drie spelen bij schaakclub Purmerend, waar Nico (niet veel later groeit hij uit tot een van de beste schakers van de Noordhollandse Schaakbond) in 1971 jeugdkampioen wordt en Kees op de derde plaats eindigt. Het jaar erop verhuist het gezin naar Hoorn, waardoor Caïssa in één klap drie leden rijker is. Bij Purmerend zijn vrijwel gelijktijdig nog drie spelers elders gaan wonen. De ambitie om de grens van honderd leden te passeren, wordt voorlopig in de ijskast gestopt.

1 thought on “Kreek wak wou (11)

  1. En zo ben ik dan zo maar een jaartje jonger geworden…

    Kennelijk een paar partijen gespeeld in een periode, dat ik even in Hoorn was om te studeren…..

    Die ben ik gelukkig al lang vergeten……

    Toch weer leuk dit zo eens te lezen….

Reacties zijn gesloten.