Zinnen verzetten of zetten verzinnen

Net zoals op andere woensdagen komen op 1 april 2015 zo’n tachtig lenteveteranen in de vroege middag bijeen in de theaterzaal van het Hoornse verpleeghuis Lindendael. Voordat de ervaren schakers aan hun partij voor de vijfde ronde beginnen, worden er vele praatjes gemaakt. Herman Muller, oud-voorzitter van de organisatieploeg, brengt het tafereel op een prachtige manier onder woorden: ,,Zijn we bezig om de zinnen te verzetten of zijn we bezig om de zetten te verzinnen?’’

Als voorzitter van de toernooicommissie verricht Herman Muller de gongslag, het traditionele begin van een ronde van het NHSB-lenteveteranenkampioenschap.

De gisteren op 89-jarige leeftijd overleden Herman Muller, die twintig seizoenen lid is geweest van onze vereniging, was een liefhebber van schaken en van taal. Dat kwam samen op het lenteveteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. In 2004 werd het evenement voor de eerste keer in Hoorn gehouden, het jaar erop debuteerde Herman. Van 2009 tot en met 2012 was hij voorzitter van de toernooicommissie en op zijn eigen wijze gebruikte hij in die periode de taal voor een bijzonder openings- en anderhalve maand later een bijzonder slotwoord.

In 2009 verwelkomt hij de veteranen onder meer met:
,,U kent uzelf, u bent ervaren,
slim en geslepen is uw geest.
Nooit bij het klimmen van de jaren
bent u zo alert geweest.
Ga er maar eens goed voor zitten
en schudt uw opponent de hand.
Toon vriend’lijk hem uw kunstgebit en
vraag naar zijn gemoedstoestand.’’

En in 2011 draagt hij op de laatste middag het volgende gedicht voor:
,,Beste schakers, veteranen,
einde van het schaakfestijn.
Wij sluiten onze denkorganen,
We zijn aan ’t eind van ons Latijn.
Vele gloedvolle partijen
zagen weer het levenslicht.
Waar soms sfeervol bakkeleien
puinhopen had aangericht.
Wij gaan ons nu weer concentreren,
hebben een vol jaar de tijd.
Proberen nog iets bij te leren,
er wacht ons weer een nieuwe strijd.’’

Op 9 februari 1993 speelt Herman zijn eerste partij in de clubcompetitie van Caïssa. Hij verslaat Kees Overboom, maar bewaart zijn volgende zetten voor het open Hoorns kampioenschap van dat voorjaar. Met uitzondering van de seizoenen 1999-2000 en 2000-2001, waarin hij ontbreekt, mist de Hoornse schaakliefhebber weinig dinsdagavonden. Vaak gaat hij met zijn goede schaakvriend Dolf Teunisse naar de speelzaal. Onderstaande partij is op 11 februari 2003 gespeeld.

 

De 36e plaats in 2006 is Hermans beste prestatie. Opvallend zijn verschillende uitslagen in zijn eerste partij van een seizoen. Zo houdt hij in de eerste ronde sterke spelers als Fred Avis (op 5 september 1995), Aad Laan (op 2 september 2003) en Wouter Strating (op 7 september 2004) op remise en op 12 september 2006 vice-kampioen Ronald Ritsema in de tweede ronde, nadat Herman op de openingsavond niet heeft gespeeld. Ook zijn winstpartij, met zwart, tegen Jan Tuinstra op 1 september 2010 mag er zijn.

Naast het schaakbord zit Herman eveneens niet stil. Aan het einde van het vorige millennium heeft hij vier jaar deel uitgemaakt van de materiaalcommissie, hij is lid van de kascommissie geweest en clubbladmedewerker. Daarnaast helpt hij mee bij de organisatie van ‘De koning van Lombardije’, het rapidtoernooi in het Hoornse café Brandpunt en een initiatief van De Vuurtoren-oprichter Dirk Beemster. En dan is er natuurlijk zijn inzet voor het lenteveteranenkampioenschap van de NHSB, in Lindendael. Bij het 25-jarig bestaan van het evenement vraagt hij om een subsidie van de gemeente Hoorn en de welbespraaktheid en humor van Herman kennende, zal het moeilijk zijn geweest om nee te zeggen. Dat gebeurt dan ook niet.

Herman schaakt op dinsdagavond (bij Caïssa-Eenhoorn) en donderdagmiddag (De Vuurtoren) en doet mee aan simultaanwedstrijden. Het schaakseizoen 1997-1998 wordt op 16 juni door Caïssa besloten met een kloksimultaanwedstrijd in zeven groepen. Alle groepswinnaars mogen naar voren komen om een prijs in natura te kiezen. Groep 7 staat in zijn geheel bij de prijzentafel. Daniël Koopman, Frank Tieken, Kees Wessels en Herman Muller hebben allevier evenveel punten behaald; een uniek resultaat.

1 thought on “Zinnen verzetten of zetten verzinnen

  1. Co bedankt voor je reactie bij het afscheid van schaakliefhebber Herman.
    Behalve een taalkunstenaar was hij iemand met meer dan gewone belangstelling voor de wereld om hem heen. Hij was erg actief in zijn woonbuurt. Ik ben zijn buurman geweest. Hij schreef regelmatig ingezonden stukken in de krant en hield ermee op omdat zijn commentaar niet altijd volledig werd gepubliceerd.
    Ook heeft hij op de lijst gestaan bij gemeenteraadsverkiezingen. Op een keer belde hij aan en zei: Frits jij bent de nieuwe voorzitter van het veteranenschaaktoernooi.
    De volgende vergadering is over twee weken en ik heb gezegd dat jij het van mij overneemt. Ik was totaal overbluft en liet mij meeslepen. Ik heb er geen spijt van gehad. Zo was Herman. Frits Bouwman

Reacties zijn gesloten.