Kreek wak wou (13)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil. Er wordt weer geschaakt, maar het is schaken 1.5: met inachtneming van de aangescherpte coronaregels.

Er is veel lol bij het Kreekschaak 1.5. Arnold van der Wolff zet zijn stukken nog even recht voor hij tegen Jelle de Jong begint.

Voor het eerst sinds 13 oktober halen we de schaakborden uit de materiaalkast. Op vijf dinsdagavonden is het stil geweest in de theaterzaal van De Kreek, maar Rinus en Sernin van de Krol hebben onder de huidige omstandigheden een mooie formule bedacht. Het lijkt ditmaal even op de eerste ronde na een lange zomerstop. ‘Hoe gaat het?’ is een bekende vraag en er worden oude koeien uit de sloot gehaald. Van de twaalf schaakliefhebbers die de route naar de speelzaal nog niet zijn vergeten, behoren vijf tot de veteranen en dan doen verhalen over vroeger het vaak goed.

We schaken anders dan anderhalve maand geleden. Geen klassieke partij, wel rapid. Het twaalftal wordt ingedeeld in drie groepen van vier, het speeltempo bedraagt vijftien minuten. Zonder toegevoegde tijd. En we beleven de primeur van het nieuwe materiaal. De verzwaarde stukken zijn een aanmerkelijke verbetering in vergelijking met de lichtgewichten die we jarenlang hebben verplaatst.

Schaken staat momenteel flink in de belangstelling dankzij de Netflix-serie ‘The queen’s gambit’. Humberto Tan heeft op 6 november in het NPO-radioprogramma ‘Spraakmakers’ uitgebreid gesproken met Maaike Keetman, speelster van Heerhugowaard en De Waagtoren. Op de beeldbuis zien we Margriet van der Linden op 19 november in ‘M’ aan tafel zitten met grootmeester Anish Giri, FM-speler Tex de Wit, schaakambassadeur Nick Schilder en met Bianca de Jong-Muhren die komende zaterdag de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond wordt. Allevier zijn terecht lovend over de serie. De schaaksfeer komt veel beter tot uiting dan in eerdere films met een schaakpartij, waar de hoofdrolspelers intelligent moeten overkomen en nauwelijks zetten doen en stellingen niet kloppen. De inbreng van oud-wereldkampioen Garri Kasparov als adviseur bij ‘The queen’s gambit’ is duidelijk zichtbaar. Benny Watts, in deel 1 van de serie een van de opponenten van supertalent Beth Harmon, doet me op de een of andere manier denken aan Marc Helder, de klasbak van Aartswoud.

In huize Buysman hebben we al een aantal afleveringen gezien, maar op deze laatste novemberdinsdagavond verruilen we het tv-schaak voor het echte schaak. Dat valt in de eerste partij, tegen Jelle de Jong, niet mee. In de clubcompetitie konden we nog aan de lange zijde van de tafel zitten, nu staan de stoelen aan de korte zijde. De afstand tussen beide spelers is zeker twee meter. Met een armlengte van bijna zestig centimeter is de opening nog wel te doen. Lastiger wordt het middenspel en zeker als je met zwart het paard op c3 wilt slaan. Na het nuttigen van een flink bord rode kool met draadjesvlees zit de volle buik te vaak in de weg.

Mijn poulegenoten Willem van der Veen en Arnold van der Wolff vinden de oplossing. Zij gaan toch aan de lange zijde van de tafel zitten, maar zo ver mogelijk van elkaar. Het bord is schuin op de tafel gelegd. Zo schaken is een stuk plezieriger.

Na vijf weken stilstand wordt er weer geschaakt in De Kreek.

Groep A. Robbert van Dijkhuizen neemt het met wit op tegen Albert Noordhuis.

Groep A. Er zit al snel muziek in de stelling van de partij Robin Duson - David Verweij.

Groep B. Martijn de Wit met zwart aan zet tegen Kevin de Rooij.

Groep B. Bestuurlijk topoverleg of gewoon een lekker partijtje schaak tussen Sernin van de Krol (links) en Ger Roos?

Groep C. Arnold van der Wolff (links) en Willem van der Veen hebben een handige zitopstelling bedacht.

Na iedere ronde worden alle stukken gereinigd. Arnold van der Wolff laat zien hoe je een dame wast.

Grapje.

Met een schoon doekje neemt Arnold de coronaregels serieus.

De bar in De Kreek is dicht, maar er staat een koelkast in de speelzaal om dorstige kelen na een enerverend rapidpotje te smeren.

Groep A:
Robbert v Dijkhuizen-Albert Noordhuis 1-0, Robin Duson-David Verweij 0-1
David Verweij-Albert Noordhuis 0-1, Robin Duson-Robbert v Dijkhuizen 1-0
Robbert v Dijkhuizen-David Verweij 1-0, Albert Noordhuis-Robin Duson 0-1
1. Robin Duson........................................3   2   0   1 = 2
   Robbert van Dijkhuizen.............................3   2   0   1 = 2
3. Albert Noordhuis...................................3   1   0   2 = 1
   David Verweij......................................3   1   0   2 = 1

Groep B:
Kevin de Rooij-Martijn de Wit 0-1, Sernin van de Krol-Ger Roos ½-½
Ger Roos-Martijn de Wit 0-1, Sernin van de Krol-Kevin de Rooij 1-0
Kevin de Rooij-Ger Roos 0-1, Martijn de Wit-Sernin van de Krol 1-0
1. Martijn de Wit.....................................3   3   0   0 = 3
2. Sernin van de Krol.................................3   1   1   1 = 1½
   Ger Roos...........................................3   1   1   1 = 1½
4. Kevin de Rooij.....................................3   0   0   3 = 0

Groep C:
Arnold vd Wolff-Willem vd Veen 1-0, Jelle de Jong-Co Buysman 1-0
Willem vd Veen-Co Buysman ½-½, Arnold vd Wolff-Jelle de Jong 0-1
Jelle de Jong-Willem vd Veen 1-0, Co Buysman-Arnold vd Wolff 0-1
1. Jelle de Jong......................................3   3   0   0 = 3
2. Arnold van der Wolff...............................3   2   0   1 = 2
3. Co Buysman.........................................3   0   1   2 =  ½
   Willem van der Veen................................3   0   1   2 =  ½

Er wordt niet genoteerd, maar ‘Kreek wak wou’ eindigt toch met een partij. Robin Duson is een van de twaalf clubgenoten die deze dinsdagavond het bordschaak voorrang hebben gegeven. Zij neemt deel aan het NK internet voor vrouwen dat uit twee voorronden en de finale bestaat. Maandag was de eerste voorronde. Van de 26 speelsters eindigde Anna-Maja Kazarian op de eerste, Robin op de tweede en Maaike Keetman op de derde plaats. In negen ronden won Anna-Maja – die zich zo voor de eindstrijd kwalificeerde – acht keer. Haar enige verliespartij was tegen de Caïssa-Eenhoorn-speelster die vandaag ook actief is in de tweede voorrondewedstrijd.

Van belang is te weten dat het speeltempo drie minuten en per zet drie seconden toegevoegde tijd bedraagt.

1 thought on “Kreek wak wou (13)

  1. Weer een mooi stukje, Co! Wellicht stimuleert het spijtoptanten om zich voor de komende dinsdag alsnog aan te melden

Reacties zijn gesloten.