Kreek wak wou (14)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil. Er wordt weer geschaakt, maar het is schaken 1.5: met inachtneming van de aangescherpte coronaregels.

Mondkapjesschaak in De Kreek. Nizar Alayoubi is aan zet tegen Willem van der Veen. Albert Noordhuis, de latere poulewinnaar, kijkt toe hij zijn 'concurrenten' het doen.

Zal het de mondkapjesdraagplicht zijn geweest of Liverpool – Ajax (zonder mist, dus goed te volgen)? De tweede rapidavond in De Kreek trekt minder schaakliefhebbers dan de eerste. Het enthousiasme is niet minder groot. Acht clubgenoten benutten in alle drie ronden bijna de volledige speeltijd. Sernin van de Krol gebruikt in zijn tweede partij zelfs meer dan het speeltempo van een kwartier, want hij gaat door zijn vlag.

Het is ditmaal anders dan anders. Ik ben de afgelopen driekwart jaar niet vaak in openbare gebouwen geweest en draag nu voor het eerst van mijn leven een mondkapje. Dat is per 1 december verplicht. De regels zien er merkwaardig uit. Aan het bord zittend mag het mondkapje op tafel liggen, maar als ik een foto in de zaal wil maken of een alcoholvrij biertje uit de koelkast wil pakken, moet ik het dragen. In een flinke ruimte met negen personen – Rinus van de Krol fungeert als ‘toernooidirecteur’ – is het aantal bewegingen minimaal en vormt een groot contrast met de mensenmassa’s binnen (winkels, supermarkten) en buiten (stadscentra) die regelmatig op de televisie te zien zijn.

Een crisis los je niet op met adviezen, maar met maatregelen. Het coronaprobleem is wel te vergelijken met een middeleeuwse brand. Honderden mensen stonden in een rij om emmertjes water door te geven. Dan ga je iemand niet vragen om mee te willen helpen, dan help je mee. En als verschillende bewoners verzuimen om dat te doen en er gaten in de rij ontstaan, duurt het blussen van de brand langer en valt er minder te redden. Het lijkt op de stelling van mijn laatste partij, met wit tegen Nizar Alayoubi. Ik heb een pion verloren, terwijl een loper op h1 buitenspel staat. Die kan naar geen enkel veld toe. Vijftien pionnen op het bord vormen voor beide kanten in een eindspel met vier torens en elk een licht stuk de reddende rijen om ‘brand’ daarachter te voorkomen.

De mondkapjesschaakavond krijgt nog een grappig intermezzo. Een van de medewerksters van De Kreek begeleidt een aantal jonge vrouwen naar de uitgang. Ze gaat mee naar buiten en plotseling valt de deur dicht. En dan blijkt dat de sleutel binnen ligt. Terwijl ik tegen Nizar nadenk over hoe herhaling van zetten te forceren, wordt er op een raam geklopt. Met enkele armgebaren maak ze duidelijk dat ik naar de ingang moet gaan. Het naleven van de coronaregels is ondertussen een automatisme geworden en ik zet mijn mondkapje – met enkele symbolen van de koning erop – op om door de gang en langs de bar te lopen om de medewerkster binnen te laten. Goed dat er op dinsdagavond in De Kreek wordt geschaakt.

Ger Roos (links) en Sernin van de Krol treffen elkaar weer, nu met verwisselde kleuren. Let op het voetenwerk. Sernin heeft zijn voeten voor de tafelpoot op wieltjes, Ger erachter.

Schaken met een mondkapje mag, maar is niet verplicht. Je draagt het (Nizar Alayoubi), legt het naast je op tafel (Albert Noordhuis) of ...

...houdt het gewoon vast, zoals Sernin van de Krol in zijn partij tegen Jelle de Jong.

Ger Roos denkt na hoe hij de witte aanval van David Verweij op de koningsvleugel kan afstoppen.

David Verweij bekijkt zijn stelling met mogelijkheden. Hij heeft een mooie pion op g7 en een grote voorsprong in tijd: 9.10 om 4.16 voor de aan zet zijnde Ger Roos.

De buit is bijna binnen voor David. Hij zal de toren van e4 naar h4 spelen.

Zonder toegevoegde tijd ziet het er voor Sernin van de Krol (rechts) niet goed uit in zijn partij tegen Jelle de Jong. Hij heeft nog zes seconden over.

De multifunctionele loper heeft zijn intrede gedaan in de schaaksport. Inzetbaar op zowel de witte als de zwarte velden.

Het is weer voorbij. De tijd is omgevlogen.

Groep A:
David Verweij – Jelle de Jong 1-0, Ger Roos – Sernin van de Krol 1-0
David Verweij – Ger Roos 1-0, Jelle de Jong – Sernin van de Krol 1-0
Ger Roos – Jelle de Jong 0-1, Sernin van de Krol – David Verweij 0-1
1. David Verweij......................................3   3   0   0 = 3
2. Jelle de Jong......................................3   2   0   1 = 2
3. Ger Roos...........................................3   1   0   2 = 1
4. Sernin van de Krol.................................3   0   0   3 = 0
Groep B:
Willem vd Veen – Nizar Alayoubi 1-0, Co Buysman – Albert Noordhuis 0-1
Willem vd Veen – Co Buysman 1-0, Nizar Alayoubi – Albert Noordhuis 0-1
Co Buysman – Nizar Alayoubi ½-½, Albert Noordhuis – Willem vd Veen 1-0
1. Albert Noordhuis...................................3   3   0   0 = 3
2. Willem van der Veen................................3   2   0   1 = 2
3. Nizar Alayoubi.....................................3   0   1   2 =  ½
4. Co Buysman.........................................3   0   1   2 =  ½