Kreek wak wou (15)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil. Er wordt weer geschaakt, maar het is schaken 1.5: met inachtneming van de aangescherpte coronaregels.

Heeft Jan Hein Donner in Hoorn gewoond?

Op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad van vandaag wordt gewag gemaakt van de mogelijkheid op zwaardere maatregelen om COVID-19 te bestrijden. De opening van de krant eindigt met: ,,Los van alle besmettingscijfers komen er in januari lokaal enkele proefprojecten op het gebied van cultuur en sport.’’

Schaken is cultuur en sport (en kunst) en Caïssa-Eenhoorn fungeert het hele seizoen als proefkonijn. Terwijl in den lande al maanden de nadruk wordt gelegd op wat niet kan, probeert onze schaakvereniging aan te tonen wat wel kan. In de fraaie Oscar Romeroschool hebben een kleine honderd man op een vrijdagavond, zaterdag en zondag meegedaan aan het Open Hoorns. Na het coronagambiet (het offer van vijf weken niet schaken) hebben we inmiddels in De Kreek voor de derde keer de borden klaargezet om – op bescheiden schaal – dinsdagse partijtjes te spelen. Er zijn geen klachten, voor zover ik weet is niemand ziek geworden. Misschien moeten de landelijke politici en de deskundigen zich eens in de Hoornse oplossing gaan verdiepen.

Er wordt op deze derde rapidavond flink gelachen. Regerend clubkampioen Gijs Leene – het ziet er naar uit dat hij dat voorlopig wel blijft en als het virus hardnekkig blijkt te zijn zit een evenaring van het record van Ronald Ritsema (tien jaar kampioen) er misschien wel in – doet voor de eerste keer mee. Wedstrijdleider Sernin van de Krol legt aan de nieuwkomer de coronaspelregels uit, waarin de koploper in de half oktober stopgezette clubcompetitie geen nadelen ziet. Met zijn lengte kan hij, ook op anderhalve meter afstand zittend, makkelijk bij de stukken komen.

Als eerste tegenstander word ik snel geconfronteerd met de lange arm der Gijs. Aanvankelijk sta ik onder druk, maar kan me staande houden en zelfs een aanval op de koningsvleugel inzetten. Die levert kwaliteitswinst op. In een eindspel met twee torens contra toren plus paard en ruim een minuut voorsprong in tijd brengt één moment van onachtzaamheid me van de hemel in de hel. In onderstaande stelling (na wits Tc3) speel ik … Te8 om daarna Tc7+ te beantwoorden met … Te7. Had ik maar eerst … Td2 of … T2h4 gedaan!

 

De loting heeft me gekoppeld aan twee topspelers en in de tweede partij, weer met zwart, zit ik tegenover Robbert van Dijkhuizen. Het wordt een avontuurlijke strijd, waarin ik een pion achter raak. Bij een interessante stelling pak ik het fototoestel om die vast te leggen en becommentarieer de actie als bewijs om Robbert (die enkele honderden ratingpunten beter is) eens flink te laten zweten. Nou, dat valt wel mee. Hij speelt meteen de beste zet, waarna ik kwaliteitsverlies niet kan ontlopen. Het is meteen einde partij.

Zwart heeft ... Pc5 gespeeld, waar ... Pc3 zijn eerste ingeving was. Robbert van Dijkhuizen kijkt ernstig. Zit hij flink te zweten? Het witte antwoord (Tc7) beslist meteen de partij, want Pd6+ is niet te voorkomen. Met het zwarte paard op a4 is overigens ... Tc8 de beste voortzetting.

De avond krijgt twee echte finales. In groep A verslaan Jelle de Jong en David Verweij hun eerste twee opponenten (Ger Roos en Willem van der Veen) en mogen onderling uitmaken wie de succesvolste is. Hetzelfde gebeurt in groep B met Gijs en Robbert die ook het punt hebben gepakt tegen Nizar Alayoubi. Even voor tien uur komen David en Robbert als winnaars uit de bus.

De finale van groep A. Jelle de Jong heeft in zijn partij tegen David Verweij een zet gedaan en zal de klok indrukken.

Gewonnen spel voor zwart met zijn dame contra een toren.

Bij Ger Roos - Willem van der Veen is er nog materieel evenwicht, maar de zwartspeler staat onder druk.

Veel spanning in de finale van groep B, tussen Gijs Leene en de aan zet zijnde Robbert van Dijkhuizen.

Robbert ziet de bui (voor Gijs) al hangen. Wit heeft geen tijd meer.

Het is nu duidelijk zichtbaar dat de vlag is gevallen.

Nizar Alayoubi heeft in zijn partij tegen Co Buysman een toren op h2 al gepakt en zal zijn g-pion naar dat veld spelen.

En nu? Wit is aan zet en zal de dame slaan. Wat later ontsnapt hij in een verloren eindspel met eeuwig schaak van zijn dame op h5 en e8. Zwart heeft dan zijn torens op g2 en g7.

Heeft Jan Hein Donner in Hoorn gewoond? Op deze derde rapiddinsdag brengt de postbode een bijzondere enveloppe, geadresseerd aan J.H. Donner, v.d. Bosstraat 7, 1624 GH Hoorn. Toevallig won ik op dat adres. Ik neem de gele enveloppe mee naar de clubavond en er worden enkele grappen over gemaakt.

De ‘vergissing’ tussen Donner en Buysman is begrijpelijk. Er zijn veel overeenkomsten. We hebben allebei een korte voornaam (de grootmeester noemde zichzelf Hein) en een korte achternaam (twee lettergrepen). Onze eerste doopnaam begint met een J, de tweede doopnaam is Hendrikus. Donner en Buysman zijn schaakliefhebbers, hebben alletwee veel over schaken geschreven en regelmatig speelt daarin humor een rol. En de laatste overeenkomst: we hebben allebei met wit van Arnold van der Wolff verloren.

 

Groep A:
David Verweij – Willem van der Veen 1-0, Ger Roos – Jelle de Jong 0-1
Willem van der Veen – Jelle de Jong 0-1, David Verweij – Ger Roos 1-0
Ger Roos – Willem van der Veen, Jelle de Jong – David Verweij 0-1
David Verweij.........................................3   3   0   0 = 3
Jelle de Jong.........................................3   2   0   1 = 2
Ger Roos..............................................3   1   0   2 = 1
Willem van der Veen...................................3   0   0   3 = 0
Groep B:
Nizar Alayoubi – Robbert van Dijkhuizen 0-1, Gijs Leene – Co Buysman 0-1
Robbert van Dijkhuizen – Co Buysman 1-0, Nizar Alayoubi – Gijs Leene 0-1
Gijs Leene – Robbert van Dijkhuizen 0-1, Co Buysman – Nizar Alayoubi ½-½
Robbert van Dijkhuizen................................3   3   0   0 = 3
Gijs Leene............................................3   2   0   1 = 2
Nizar Alayoubi........................................3   0   1   2 =  ½
Co Buysman............................................3   0   1   2 =  ½