Bijzonder normaal (1)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 1: de KNSB-bekerfinale van 2007 in De Huesmolen.

Een wereldkampioen in De Huesmolen. Roestam Kasimzjanov heeft als kopman van HMC/Calder zwart in zijn halvefinalepartij tegen Willem Bor (Paul Keres).                                     Foto René Olthof

Hoorn krijgt in 1356 stadsrechten en daarom wordt in 2007 het 650-jarig bestaan als stad gevierd. Onze schaakclub is niet de enige die er bij een jubileum een jaartje naast zit. Maar de verwarring is te begrijpen. In de Middeleeuwen werd op verschillende manieren het begin van een jaar bepaald. De ene plaats liet het jaar beginnen op 25 december (dag van de geboorte van Jezus), de andere plaats op eerste paasdag (dag van de verrijzenis van Jezus) en de derde plaats op 25 maart (dag dat de engel Gabriël aan Maria de boodschap bracht dat ze moeder van Jezus zou worden). Vanaf het midden van de dertiende eeuw hanteerde de kanselarij van de graven van Holland de Paasstijl, waardoor het nieuwe jaar niet, zoals nu gebruikelijk, op 1 januari begon maar met Pasen. In de stadsrechtoorkonde staat onder meer: ,,Ghegheven toe Haerlem int jaer ons heren dusent driehondert ses ende vyftich des zonnendaghes nae onser vrouwen daghe Annunciatio.’’

Het gaat om zondag 27 maart 1356, volgens de Paasstijl zondag 26 maart 1357. De stadsrechten zijn verleend door Willem V die in maart 1357 in Middelburg verbleef en niet in Haarlem. Een jaar eerder, om precies te zijn op 7 juli 1356, is hij nog met een aanvulling op de stadsrechten gekomen. Hoorn heeft dus in 1356 stadsrechten gekregen. In de aanloop naar de Hoornse festiviteiten in 2007 zijn er ook de nodige discussies over dit onderwerp geweest.

Maar waar geen twijfel over bestaat, is dat de schaakclubs iets gaan doen. HSV De Eenhoorn heeft bij de KNSB de organisatie van de bekerfinaledag aangevraagd en gekregen. Daarnaast heeft in samenwerking met Caïssa het NK voor E-jeugdteams plaats. De twee verenigingen schaken in sociaalcultureel centrum De Huesmolen en dat is een mooie locatie voor beide evenementen. Als datum voor de ontknoping van het KNSB-cuptoernooi wordt zaterdag 19 mei geprikt.

Op het moment van aanvragen zijn onder meer Share Dimension (Groningen) en het Hilversums Schaakgenootschaap volop in de race voor kwalificatie voor ‘Hoorn’ en behoort een finalepartij tussen de dan regerend wereldkampioen Vladimir Kramnik en Loek van Wely tot de mogelijkheden. Zo ver komt het echter niet. HSG vliegt verrassend uit het bekertoernooi door toedoen van de Utrechtse vereniging Paul Keres en de kersverse landskampioen uit Groningen laat al zijn grootmeesters thuis. Toch is er in Hoorn een wereldkampioen te bewonderen: Roestam Kasimzjanov. De grootmeester uit Oezbekistan veroverde in 2004 in Tripoli de mondiale FIDE-titel door in de finale Michael Adams te verslaan. Hij is kopman van HMC/Calder (Den Bosch).

Bij het verzamelen van informatie voor dit verhaal heb ik diverse websites bezocht en vooral die van Paul Keres en LSG hebben het een en ander opgeleverd. Wedstrijdleider is Aart Strik, terwijl Bas Dudink namens de organiserende vereniging De Eenhoorn het openingswoord doet. Maar eerst wordt er geloot. De deelnemende ploegen komen uit Groningen, Den Bosch, Utrecht en Leiden en elke teamleider mag zijn eigen reisafstand naar Hoorn raden. Degene die het werkelijke aantal kilometers het dichtst benadert, mag als eerste een nummer trekken. De topteams HMC/Calder en Share Dimension blijven zo uit elkaar. HMC/Calder is favoriet en verslaat in de halve finale outsider Paul Keres met 3-1. LSG (Leiden) schakelt Share Dimension voor de finale uit: 2½-1½.

HMC/Calder en LSG maken er vervolgens een spannende ontknoping van. Bij een gelijke tussenstand zitten grootmeester Daniël Fridman en IM-speler Eelke Wiersma in een eindspel van elk een paard en vier pionnen. Het Letse stuk domineert. Zwart heeft op de koningsvleugel een pion minder, maar wit zal zijn vrijpion op f4 niet kunnen behouden. Ook door de positie van de monarch is Daniël Fridman op beide flanken de baas en na zijn slotzet beseft Eelke Wiersma dat hij promotie niet kan verhinderen en LSG niet kan redden. Kersvers landskampioen Share Dimension wint eveneens met 2½-1½ en verwijst Paul Keres daarmee naar de vierde plaats.

Het schaakfeest wordt goed bezocht, maar voor de toeschouwers is het een lange dag. De prijsuitreiking staat voor half acht gepland. Menig belangstellende neemt daarom graag deel aan het rapidtoernooi van Mark van Ojik. Er zijn precies twintig liefhebbers en de organiserende Eenhoorn-speler verdeelt die in twee groepen van tien. Een schaakvriend van hem, Ernesto Barros, is vanuit Amsterdam meegekomen naar Hoorn. Een opvallend detail: Mark en Ernesto eindigen alletwee op de eerste plaats met de maximale score van negen uit negen. In de B-groep treedt Arjon Buikstra vroeg in de middag op als invaller en haalt met zes uit zes eveneens honderd procent. Overigens behoort ook Bianca Muhren – een maand geleden tot voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond benoemd – tot het publiek. Zij is supporter van haar vriend Jan-Willem de Jong die deel uitmaakt van HMC/Calder.

Bianca Muhren, de huidige voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, heeft de stelling van haar vriend Jan-Willem de Jong (links, zwarte trui) gezien en let nu op de partij van Daniël Fridman. Naast haar staat NHSB-competitieleider Gerard van der Graaf.   Foto René Olthof

Aan het einde van een prachtige schaakdag is er dan toch nog een minpuntje. Bij de prijsuitreiking ontbreekt een vertegenwoordiger van de KNSB. De man in kwestie heeft zich een dag vergist, terwijl de bekerfinale al heel lang op een zaterdag wordt gehouden. Wedstrijdleider Aart Strik redt de bond en HMC/Calder kan de eerste hoofdprijs uit zijn clubgeschiedenis in ontvangst nemen. Overigens is in dezelfde zaal ook de NHSB-finale. Het Witte Paard verovert dankzij de 3-1 zege op De Waagtoren 2 de cup. Aartswoud wordt derde door winst met dezelfde cijfers tegen Schaakmat.

De KNSB-hoofdprijzen van het seizoen 2006-2007. Links de beker voor de cupwinnaar (HMC/Calder), rechts de beker voor de landskampioen (Share Dimension).

De KNSB-bekerfinale bij De Eenhoorn is een mooie afsluiting van een al even mooie schaakweek. Op zaterdag 12 mei hebben 38 E-teams (jeugd tot en met 10 jaar) in De Huesmolen om de nationale titel gestreden. Terwijl de grootmeesters en meesters alleen gebruik maken van de Regenboogzaal, moet voor de talenten Focus, Palet, Mallemolen, Minimolen, Molenwiek, Spectrum, de Regenboogzaal (met toneel) en de sportzaal worden gehuurd. Kosten ruim zevenhonderd euro.

Op Eigen Wieken (Leiden) schrijft het zevenrondige evenement op zijn naam. Alexander Polak, Sena Özdemir, Maarten van Harten en Wessel Braggaar beginnen met verlies, maar hebben aan het einde van de rit een punt voorsprong op Leiderdorp, De Toren (Arnhem) en De Pion (Roosendaal): 12 om 11.

Het jeugdteam van NSI/De Eenhoorn – bestaande uit Seréyo Bekkink en Hajo Broek aan de hoogste borden en voorts David Reus, Stuart Sean Jong Tjien Fa en Joey Bekkink – doet het in zijn thuis-NK prima. De begeleiding (teamleider Roy Bekkink en ‘verslaggever’ Kees Broek) hoopt op een klassering bij de eerste twintig. Alleen Seréyo en Hajo zijn E-spelers, de overige drie zitten met hun leeftijd in de G- en H-categorie.

Als de eerste wedstrijd tegen Heerhugowaard/Winterkoning met 1-3 verloren gaat, ziet het er somber uit. Hajo Broek weerspiegelt evenwel de wederopstanding. In zijn partij tegen Colin Stolwijk heeft hij zijn dame verspeeld, maar daarna wint hij alles. Na zes ronden staat de Hoornse ploeg met negen punten op een gedeelde derde plaats. De dag eindigt zoals die is begonnen: met een nederlaag. De Pion (Roosendaal) verslaat NSI/De Eenhoorn, dat desondanks fraai zevende wordt.

Mei 2007: voor De Eenhoorn en Caïssa een bijzondere maand.

LSG – HMC/Calder 1½-2½:
John van der Wiel (2484, GM) – Roestam Kasimzjanov (2586, GM)........0-1
Eelke Wiersma (2401, IM) – Daniël Fridman (2618, GM).................0-1
Edwin van Haastert (2410, IM) – Jan-Willem de Jong (2407, IM)........½-½
Mark van der Werf (2358, IM) – Michiel Abeln (2364, FM)..............1-0

 

 

 

 

1 thought on “Bijzonder normaal (1)

  1. Bij het weerbericht mogen ze niet meer vergelijken met begrip ” normaal “. Dat wordt ” het langjarig gemiddelde…”

    Een bijzonder langjarig gemiddelde… : dat klinkt niet….

    Het moet iets speciaals zijn…

    Wat dan wel ?

    Een witte raaf of zoiets ? Of toch maar zwart… ?

Reacties zijn gesloten.