Gaan voetballers leren van schakers?

De revolutie die het voetbal bedreigt kan niemand ontgaan zijn. Twaalf Europese topclubs scheidden zich af van het normale Europese competitiegebeuren en richtten hun eigen competitie, the European Super League, op. Het idee lijkt geen lang leven beschoren want zo ongeveer iedereen buiten die clubs reageerde furieus en inmiddels kozen de zes Engelse clubs eieren voor hun geld.

Ondertussen bleek de UEFA bezig te zijn met een reformatie van de Champions League en andere Europese competities. Het zou allemaal niet de moeite waard zijn om op de site van een schaakclub te vermelden als mijn oog niet op een detail was gevallen toen ik half geïnteresseerd iets verder keek naar het nieuwe formaat. Ze willen Zwitsers gaan spelen!

Ruim 125 jaar na de schakers gaan de voetballers dan eindelijk ook het licht zien. Het systeem werd in 1895 geïntroduceerd in een schaaktoernooi in Zürich en draagt sindsdien de naam Zwitsers. De meest gebruikte vorm van Zwitsers wordt "op rating" genoemd, maar staat internationaal steeds meer bekend als "Dutch" door de inspanningen van de onvolprezen Nederlandse arbiter Geurt Gijssen.

Het toepassen van het systeem kent natuurlijk fantastische voordelen. Ook voor het voetbal. Na een paar ronden (ze willen er tien gaan spelen, op een groepsgrootte van 36) komen Barcelona, Bayern München, Juventus en Manchester City bovendrijven en staan er wekelijks daverende affiches op het programma. Voor de Europese subtoppers is er ook wat te behalen: Ajax zal in de middenmoot belanden en spannende duels kunnen spelen tegen Porto, Zenit, Galatasaray en Anderlecht, en daarin zijn puntjes kunnen bijeensprokkelen, hopend op een plek in de achtste finales. Het zal ook interessante complicaties geven: De Ajax fan zal maar kort van te voren weten of hij volgende week thuis naar Club Brugge kan, of dat hij een vliegticket naar Kiev moet boeken.

Of toch niet? Ik ben benieuwd naar de details van het systeem, en daarover heb ik nog niet voldoende beeld kunnen krijgen. De eerste resource is natuurlijk www.uefa.com. Op die site staat een zeer beknopte uitleg. Daarin wordt gezegd:

Every club will now be guaranteed a minimum of 10 league stage games against 10 different opponents (five home games, five away) rather than the previous six matches against three teams, played on a home and away basis.

Hoewel begrijpelijk zit hier een opmerkelijk detail in. In de schaakwereld zou een 10 rondig Zwitsers nooit garanderen dat je exact vijf keer wit hebt. Ofschoon het ongetwijfeld mogelijk is om de slotronde zo bijeen te breien dat alle kleurverschillen 0 worden kan dit leiden tot suboptimale paringen. Geen enkel mij bekend Zwitsers systeem kan zoiets garanderen.

Op de site cityam.com kwam ik het volgende tegen:
The seeding system will be designed so that all teams play a roughly even split of games against high, medium and low-ranked sides.

Ik weet niet hoe betrouwbaar cityam is maar dit is beslist geen Zwitsers. Dit suggereert dat elke club ongeveer dezelfde tegenstand krijgt, en dat is bij een echt Zwitsers systeem nou juist niet de bedoeling. Bij Zwitsers speel je altijd tegen iemand met (ongeveer) even veel punten. Dus is Barcelona na twee, drie ronden echt verlost van de "low-ranked sides" en zal het nadien waarschijnlijk Steaua Boekarest of Rosenborg Trondheim ontlopen. Na die tien ronden heeft Barcelona een hogere "AOR" dan Rosenborg.

Elders las ik dat de tegenstanders "bij loting" bepaald zouden worden. Vooraf?? Dat kan handig zijn omdat je dan weet wanneer Brugge komt en wanneer je naar Kiev moet maar een loting/indeling vooraf heeft natuurlijk niks meer met Zwitsers te maken.

Het kan zijn dat de redacteuren van cityam.com en andere sites nog even moeten wennen aan de details van Zwitsers. Anders zou het betekenen dat de UEFA de klok wel hoort luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Wat onverlet laat dat wij, ervaren schakers, natuurlijk de miljonairs van de UEFA feliciteren met hun stap in de juiste richting.

1 thought on “Gaan voetballers leren van schakers?

  1. Het is een interessante gedachte om een internationaal voetbaltoernooi te laten verspelen volgens het Zwitsers systeem. Misschien kan als veldlaboratorium subtopploegen uit alle Europese landen worden ingezet als deelnemers. Als ik de UEFA-voorzitter was, zou ik JP vragen om zitting te nemen in een adviescollege. Dat Zwitsers systeem is overigens niet het eerste dat de voetbalwereld wil overnemen uit de schaakwereld. GZ/De Eenhoorn had al in de jaren negentig een Super League, toen op z’n Westfries superliga geheten.

Reacties zijn gesloten.