Bijzonder normaal (16, slot)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakgebeurtenissen op normale dagen. In deel 16, het laatste: Hoorn heeft een Nederlands schaakkampioene: Robin Duson.

Robin Duson neemt het in de slotronde van het NK, dat haar de eerste landstitel oplevert, met zwart op tegen Iris Schelleman. Lydia Dubbeldam, deelneemster aan het A-kampioenschap, kijkt met belangstelling naar de stelling.

Is het een voorteken? Het 90-jarig bestaan van Caïssa wordt op 4 februari 2012 gevierd met een speciale dag, waarop acht ploegen het met diverse schaakvormen tegen elkaar opnemen. Elk team heeft een jeugdspeler. Bij de prijsuitreiking ligt er voor die talenten een zak snoep klaar, maar Robin Duson kiest voor een boek van Jan Timman.

Robin Duson (tussen Anne Corine en Wim Jan Visser) is een van de jeugdspeelsters op het jubileumtoernooi van het 90-jarig Caïssa.

Caïssa viert begin 2012 zijn negentigste verjaardag. Frits Bouwman (van The Eénteam) is op het jubileumtoernooi aan zet tegen Robin Duson (De Caïssons). Naast haar zit ploeggenoot Kees Overboom.

Het is haar eerste schaakseizoen bij de vereniging. Een kleine vier maanden later overhandigt examinator Arie Karreman aan Robin het Stap 2-diploma. Net als Mai Sprietsma haalt ze een 10. Het clubseizoen heeft een herfst- en een lentecompetitie. In het najaar eindigt in de strijd van Stap 2 en Stap 3 Dennis Manshanden bovenaan en Robin in de middenmoot. Na de herindeling in het voorjaar wordt ze bij de jongste jeugd tweede achter Thierry van Eekelen.

In dat seizoen 2011-2012 speelt Robin tweemaal op een NHSB-kampioenschap. Op 27 november wordt ze achter Esmee Langeveld (HWP), Isabelle Stikker (Santpoort) en Sterre Mestrom (HWP) vierde in de DE-categorie. En acht dagen na het jubileumfeest van Caïssa neemt het Hoornse talent deel aan het NHSB-kampioenschap voor E-teams. Ook dat wordt in De Huesmolen gehouden en de organiserende vereniging Caïssa vaardigt een meisjes- en een jongensploeg af. Anouk Buijs, Robin Duson, Mai en Veerle Sprietsma en Anne Corine Visser verzamelen een punt meer dan Daan Huberts, Tom Veling, Martijn Visser en Coen de Vries: zes om vijf, in zeven ronden. Nog is de koek niet op, want Robin verovert zilver op het Westfries kampioenschap voor de E-jeugd. Het goud gaat naar Anne Corine Visser.

Op het Bischoff-toernooi van HSV De Eenhoorn (8 oktober) is er ook een tweede plaats geweest en het Deen-jeugdtoernooi van Caïssa (29 april) levert haar de vierde plaats op. In groep 1 zegeviert die dag Bart Voorn (Caïssa), in groep 2 Joris Kokje (Moira-Domtoren), in groep 3 Gilian Honkoop (Assendelft) en in groep 4 Dennis Manshanden (Caïssa). Een goed kwartet.

Na die mooie aanloop begint in het seizoen 2012-2013 het echte werk. Caïssa en HSV De Eenhoorn vormen na de zomer één vereniging die met één aspect op de oude voet verder gaat: het organiseren van NHSB-kampioenschappen. De titel bij de D-meisjes gaat – op 2 december – naar Rosa Leek (De Waagtoren), Robin klasseert zich als tweede. Beide speelsters plaatsen zich met Roos Koppenol (HWP) voor de nationale titelstrijd. De Hoornse schaakster debuteert op het NK. In Rijswijk is ze bij de meisjes tot en met 12 jaar in een veld van dertig deelneemsters als 25e geplaatst. Robin wint meteen haar eerste partij – van Joëlle Vuong – en doet het op de drie dagen met steeds drie ronden uitstekend: ze wordt gedeeld achtste en op weerstandspunten tiende. Het Caïssa-Eenhoorn-talent is bovendien de speelster met de grootste progressie.

 

De laatste dag van het clubseizoen (voor Caïssa-Eenhoorn loopt dat van 1 juli naar 30 juni) is een bijzondere. Eersteteamspeler Ron Deen is een van de Duchenne Heroes die in het najaar van 2012 hebben meegedaan aan een fietstocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ernstige spierziekte Duchenne. Dat gebeurt onder het motto ‘Trap Duchenne de wereld uit’, waarop Ron op het idee komt om een jeugdschaaktoernooi te houden onder het motto ‘Denk Duchenne de wereld uit’. In het Zwaagse jeugdgebouw Honky Tonk schaken op de laatste zondag van juni dertig kinderen. Aan het einde van een mooie dag overhandigen twee deelnemers, Robin Duson en Daan Huberts, een symbolische cheque van 250 euro aan de initiatiefnemer.

Op zondag 1 december 2013 staat het NHSB-meisjeskampioenschap op het programma, met Caïssa-Eenhoorn weer als organiserende vereniging. De rollen tussen Rosa Leek en Robin Duson worden omgedraaid. In De Huesmolen legt de Alkmaarse titelverdedigster beslag op de tweede plaats, achter de plaatselijk favoriete. Het is de eerste titel voor Robin die dat seizoen haar debuut maakt als meesterklassejeugdspeelster. Op de slotdag, 14 december, vormt ze met Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk en Martijn de Wit het C-team van Caïssa-Eenhoorn. Robin verliest van Ting Ting Lu (Klim-Op) en speelt remise tegen Daniël Kutchoukov (Almere).

Robin speelt op het Westfries jeugdkampioenschap van 2 januari 2014 tegen Stan Haring. Wat hebben we ook al weer geleerd over oppositie?

De gevarieerdheid in het wedstrijdprogramma van Robin komt ook tot uiting in haar deelname aan het voorjaarstoernooi van schaakclub Purmerend dat in 2014 een iets andere opzet kent. Er zijn drie invitatiegroepen. Clubgenoot Seréyo Bekkink wordt in het eerste weekend van mei derde in een vierkamp met Enrico Blees (Purmerend), Maaike Keetman (De Waagtoren) en Richard Schelvis (De Wijker Toren). Niels Appelman en Joey Bekkink (beiden Caïssa-Eenhoorn) domineren in de vierkamp met Barry Broek (Kijk Uit) en Sandra Keetman (De Waagtoren) en het Caïssa-Eenhoorn-duo Robin Duson/Teun van Rossum doet dat in de invitatiegroep 3 met de Purmerendse talenten Marios Vergos en Stanley Hau.

Dankzij de NHSB-titel heeft Robin weer een NK-ticket op zak. In Rijswijk valt ze op door haar geweldige eindsprint, want op zaterdag 31 mei wint ze alles. Met moeder Tanja, een oom en tante en trainer Robbert van Dijkhuizen als supporters speelt Robin prima tegen Circe Janse. De partij levert haar de schoonheidsprijs van het NK op, al vindt het Hoornse talent zelf de negende partij beter. Maar het juryrapport is onverbiddelijk. ,,Wat betreft de schoonheidsprijzen was de jury zeer onder de indruk van de effectieve eindspeltechniek die bij de meisjes tentoongespreid werd in ronde 7. Zwart creëerde vaardig een zwakte op e5 en ruilde daarna professioneel haar loper af, waarbij ze tegelijkertijd ook nog haar pionnenstructuur verbeterde. Ze maakte goed gebruik van de passieve verdediging van de witspeelster en veroverde een pion, waarna het resterende toreneindspel voor haar een koud kunstje bleek te zijn. De schoonheidsprijs bij de meisjes wordt toegekend aan Robin Duson.’’

 

Met die score van drie uit drie – het is zelfs vier uit vier, met daarin drie zwartpartijen, want vrijdagavond heeft Robin ook gewonnen – stijgt de Caïssa-Eenhoorn-troef naar de met Marlinde Waardenburg gedeelde tweede plaats en wordt ze op weerstandspunten derde. Voor het eerst sinds jaren staat een Hoornse schaakster op het erepodium van een NK.

Op de voorlaatste clubavond van het seizoen (dinsdag 3 juni) zet de club haar in het zonnetje. Omdat ze deelneemt aan de avondvierdaagse in Hoorn, wandelt Robin voor het begin van de zevende ronde van het Open Hoorns eerst tien kilometer om daarna in De Huesmolen uit handen van voorzitter Fred Avis een bos bloemen – met een vlaggetje met de Nederlandse driekleur – en een boekenbon in ontvangst te nemen.

De slotavond van het Open Hoorns 2014 begint met een bloemenhulde voor Robin. Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Fred Avis verrast zijn clubgenote met een cadeaubon en een bos bloemen. Robin is twee dagen eerder bij het NK voor D-meisjes op de gedeelde tweede plaats geëindigd.

Als op 1 augustus 2014 door de KNSB de nieuwe ratings bekend worden gemaakt, is op een van de nevenlijsten Caïssa-Eenhoorn prominent aanwezig. Drie jeugdspelers – Niels Appelman, Robin Duson en Klaas Jan Koedijk – staan in de top 15 van grootste stijgers. Robins progressie bedraagt 296 ratingpunten. Die hoort eigenlijk hoger te zijn, want haar winstpartijen tegen Brent Rottiers en Michael Stoops op het SPA Chess Tournament brengen niets op, aangezien de opponenten geen rating hebben. Een maand eerder heeft Robin in het Science Park Amsterdam met 4½ punt uit negen knap gepresteerd.

Het programma van het seizoen 2014-2015 geeft veel dezelfde evenementen te zien. In de C-categorie wordt ze Westfries en NHSB-kampioene. Laatstgenoemde titel komt tot stand door de tweekamp met Rosa Leek te winnen. Er is die zondag (30 november) in De Kreek ook een handbalwedstrijd van twee vrouwenteams, maar er zijn meer toeschouwers in de theaterzaal met de schakende meisjes dan in de sporthal.

Op 30 november 2014 prolongeert Robin haar NHSB-titel bij de meisjes D. Ze heeft Rosa Leek mat gezet en wordt door het talent van De Waagtoren gefeliciteerd.

Robin eindigt op de eerste plaats van het Grand Prix-klassement over de negen jeugdtoernooien van de NHSB. Met Max Bosma, Klaas Jan Koedijk en David Verweij maakt ze deel uit van Caïssa-Eenhoorns C-team dat via tweede plaats in de NHSB-jeugdclubcompetitie promotie naar de meesterklasse realiseert. Ze is actief op het open NK in sportcomplex ’t Wooldrik in Borne (zeven uit dertien) en het gesloten NK in het Rotterdamse Topsportcentrum, waar ze op de vierde plaats belandt. Met Marlinde Waardenburg – van wie Robin wint – op de gedeelde derde plaats, maar weer heeft het Coevordense talent meer weerstandspunten. In de zesde ronde (van de negen) neemt Robin het op tegen koploopster en latere kampioene Ting Ting Lu, die dan een score van honderd procent heeft en voor het eerst niet wint: remise. De Hoornse NK-deelneemster wordt dan voor het eerst in de dagbulletins van de organisatie genoemd.

 

 

De gemiddelde leeftijd in de seniorencompetitie van Caïssa-Eenhoorn gaat drastisch omlaag. Vijf jeugdspelers maken in de loop van het seizoen hun entree: Niels Appelman, Robin Duson, Klaas Jan Koedijk, Rowan Louter en Merlijn de Zwaan zijn actief op de dinsdagavonden. Gerard Dudink en Nick Manshanden hebben een jaar eerder hun debuut gemaakt en ook Robbert van Dijkhuizen is dan officieel nog jeugdspeler. Robin speelt als 12-jarige haar eerste dinsdagpartij op 13 januari, tegen Rinus van de Krol. Ze doet ook mee aan het snelschaakkampioenschap en de rapidcompetitie en wordt zo een vertrouwd gezicht tussen de ervaren clubgenoten.

En langzamerhand gevreesd. Op 1 september 2015 begint Robin (nog steeds 12 jaar jong) aan haar eerste volledige clubcompetitie en zal op 22 avonden slechts vijf keer verliezen. Schrijver dezes bemerkt in de twaalfde ronde dat je tegen Robin vanaf het begin alert moet zijn. Zo niet, dan ben je de klos.

 

Er zijn in het seizoen 2015-2016 verschillende nieuwe ervaringen. Zo doet Robin voor de eerste keer mee aan het Tata Steel-toernooi. In haar vierkampengroep wint ze twee partijen en speelt remise tegen het Belgische talent Igor Vanduyfhuys, met wie ze de eerste plaats deelt.

Het Open Hoorns, aan het eind van het seizoen, staat in het teken van de jeugd. De dan 17-jarige Nick Manshanden wordt eerste in groep 1 en verovert de titel, de 13-jarige Robin Duson staat bovenaan in de eindstand van groep 2.

Frans Bouwman is op 26 april haar de eerste opponent. Een mooi debuut voor Robin, want zij is de jongste in het deelnemersveld en Frans – enkele maanden eerder 90 jaar geworden – de oudste. De oud-voorzitter kan nog wel eens verrassend voor de dag komen, maar delft tegen zijn clubgenote het onderspit. Robin blijft scoren en gaandeweg wordt Gijs Leene haar grootste concurrent. Gijs, jeugdspeler van Caïssa in de periode 1998-2001, keert na een goed NHSB-snelschaakkampioenschap in De Kreek terug bij onze club. Met vier overwinningen achter zijn naam moet hij echter een halfje afstaan aan Robin die in de slotronde ook het punt deelt met Bert-Jan Melchers (Purmerend) en net als Gijs op 5½ komt, maar meer weerstandspunten heeft.

 

 

Aansluitend is ze aanwezig – en voor de eerste keer – op de slotavond van het seizoen: de kloksimultaanwedstrijd. Het is simultaangeven en simultaannemen. Er zijn vijf groepen en opvallend is dat de jeugd ook hier domineert: Nick wordt eerste in groep 1, Robin in groep 4 en Martijn de Wit in groep 5. Frans Kragten en Lex Griffioen hebben geen jeugdige tegenstanders en mogen als eindwinnaars eveneens een prijs ophalen.

Een nieuwe omgeving is voorts de NHSB-competitie. Caïssa-Eenhoorn meldt een team aan voor de viertallenklasse D, waarin de Hoornse ploeg oppermacht is. Alle (zes) wedstrijden leveren winst op en van het maximum aantal te pakken bordpunten van 24 veroveren de jonge kampioen er 20½; zo scoort Robin maximaal tegen Leo van der Zwaard (Degoschalm). Bij toerbeurt worden steeds vier jeugdspelers opgesteld. Ook Niels Appelman, Wouter Booij, Klaas Jan Koedijk, Rowan Louter, Nick Manshanden, David Verweij en Martijn de Wit spelen mee tegen ervaren opponenten van Degoschalm (Westwoud), De Groene Zes (Bovenkarspel) en KTV (Enkhuizen).

 

Robin debuteert op 20 november 2015 in de NHSB-competitie en is tegen Leo van der Zwaard (Degoschalm) op weg naar de overwinning..

Het kampioensteam met Robin als stralend middelpunt.

Een aardig detail is dat voor de thuiswedstrijd tegen De Groene Zes, in wijkcentrum Kersenboogerd, kinderen met de jeugdsportpas aanwezig zijn. Daarmee kunnen zij in Hoorn kennismaken met diverse sporten. Clubkampioen Ronald Ritsema geeft al les aan de jeugd van Caïssa-Eenhoorn en vraagt Robin om mee te helpen met de jeugdsportpasschakers. De ‘jongste schaaklerares van Nederland’ doet enkele schaakspelletjes met de kinderen, legt uit hoe de pionnen en de stukken worden gezet en aan het einde mogen ze een partijtje spelen. Als het acht uur is moet Robin zelf aan de bak.

Dat gebeurt op een andere manier aan het einde van het seizoen. Caïssa-Eenhoorn trapt op zaterdag 11 juni mee in de jaarlijkse Rabobank-sponsortocht en dat levert € 250 op. Dan moet je wel een ploeg van tien fietsers hebben en mede dankzij de inbreng van de familie Duson (Robin, zus Emma en moeder Tanja maken het rondje van 38 kilometer mee) lukt dat. Het is een jeugdig team dat pedaleert. Susanne Glas en dochter Aranka fietsen eveneens mee net als de jeugdspelers Nick Manshanden en Martijn de Wit.

En zo komen we bij het voor Robin gouden seizoen 2016-2017. Op weg naar haar eerste nationale titel is ze van alle markten thuis. Bij het NK eind augustus in het Tropenmuseum in Amsterdam, met Caïssa-Eenhoorns eersteteamspeelster Arlette van Weersel als een van de deelneemsters, zijn er ook enkele alternatieve wedstrijden. Robin doet met Robbert van Dijkhuizen mee aan het NK opdrachtschaak en Robbert met Fred Avis aan het NK hands and brains. Beide initiatieven worden gebruikt voor de inloopavond van Caïssa-Eenhoorn, de eerste dinsdag van september.

Robin zit met Robbert, Gerard Groot, Gilles Provoost, Ronald Ritsema en Martijn de Wit in de jeugdcommissie van Caïssa-Eenhoorn. Onder aanvoering van de schaakzussen Robin en Stella Duson en schaakzus en -broers Aranka, David en Aron Verweij worden klanten van Deen Supermarkten (filiaal Stan Kentonhof-filiaal) op zaterdag 22 oktober heel vriendelijk ‘belaagd’ om ze over te halen sponsormunten in de koker van de schaakvereniging te stoppen. Later zal blijken dat de jeugdsponsoractie van Deen de club ruim € 800 euro oplevert. Een maand eerder heeft Robin meegeholpen bij het bemannen van de schaakkraam op de sportbeurs Hoorn Beweegt, bij sportcentrum Hoorn. Tijdens de Grote Prijs van Hoorn, de opvolger van het Bischoff-jeugdtoernooi, zet Caïssa-Eenhoorn twee toernooicoaches in. Dirk Lont (oud-clubkampioen van Caïssa en Hoorns kampioen van 2015) en Robin staan in de kantine met een groot demonstratiebord en twee echte schaakborden. Grand Prix-deelnemers kunnen bij het duo stellingen uit hun partijen laten zien en vragen wat de beste zet is. Dirk en Robin hebben het er druk mee.

Familieschaak in de supermarkt van Deen. Vlnr de zussen Robin en Stella Duson en de broers en zus Aron, Aranka en David Verweij.

Maar er wordt natuurlijk ook zelf geschaakt. Op het viertallentoernooi van Schaaklust uit Andijk is vooral gezelligheid troef. De jeugdspelers Niels Appelman, Robin Duson en Martijn de Wit vormen met jeugdig veteraan Co Buysman (tevens chauffeur) het team De Veulens. In het clublogo van Caïssa-Eenhoorn zit een paardachtig dier en een jonkie is een veulen. Serieuzer gaat het eraan toe in Wijk aan Zee. Met een leger aan spelers marcheert Caïssa-Eenhoorn naar het kustdorp om strijd te leveren op de 64 velden. Aan het Tata Steel-toernooi doen liefst 23 clubgenoten mee. In dat gezelschap is de 14-jarige Robin Duson de jongste en de beste. Als enige in de tienkampen legt zij beslag op de eerste plaats. In de groep 5A heeft alleen Martin Duinmaijer (derde) een lagere rating.

Dat ze haar mannetje staat in de wereld van de senioren blijkt uit de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn, waarin Robin zesde wordt. Ze debuteert als basisspeelster in het sterkste NHSB-team (eerste klasse) en scoort goed: 4½ uit zeven. Een van de winstpartijen is tegen Piet van Wonderen, waardoor het Hoornse team in de uitwedstrijd tegen Castricum aan de goede kant van de score staat: 3½-4½.

 

Aan het eind van het seizoen proeft ze in de thuiswedstrijd van Caïssa-Eenhoorn 2 – tegen Paul Keres 3 – ook aan de KNSB-competitie. Aan het zevende bord gaat Robin Duson lange tijd gelijkop met Mark Uildriks (rating 1960) die met een torenaanval toeslaat. Ze revancheert zich op het HSG Open, waar een andere speler van Paul Keres in de derde ronde tegenover haar zit. Waar een paar jaar later Fred Avis er bijna tweehonderd zetten over doet om Joris Kokje (rating 2137) op remise te houden, daar heeft Robin dat resultaat na 52 zetten te pakken. Een dag eerder heeft ze ook het punt gedeeld met Wim Heemskerk (2191, FM). De 2½ punt in zes ronden is goed voor een TPR van 2069.

 

 

Arbiter Peter Voets leest bij Caïssa-Eenhoorn 2 – Paul Keres 3 de opstelling voor. ,,Aan bord 7 Mark Uildriks met wit tegen Robin Duson.’’ De 14-jarige Hoornse speelster maakt haar debuut in de KNSB-competitie.

Seizoen 2016-2017. Robbert van Dijkhuizen, een van de organisatoren, overhandigt de fraaie wisseltrofee voor de Westfries jeugdkampioen(e) aan Robin Duson.

Ook seizoen 2016-2017. Robin en vader Piet (tweede rij, midden) krijgen collegeles van grootmeester Artur Jussupow.

Nogmaals 2016-2017. Robin geeft nu zelf les, tijdens het eerste snelschaakkampioenschap voor de jeugd van Caïssa-Eenhoorn, aan Nathan Wilbrink (rechts) en Frank Boersma.

Eind april 2017 wordt in het Van der Valk Hotel Assen het Nederlands kampioenschap voor de ABC-jeugd gehouden. Getraind door Jop Delemarre (IM) en ook door clubgenoot en huidig clubvoorzitter Robbert van Dijkhuizen neemt Robin flink wat schaakkennis en -ervaring mee naar de hoofdstad van Drente. Maar eerdere kampioenschappen hebben geleerd dat er meer bij komt kijken om bovenaan te eindigen.

Bij de loting zit het mee, want Robins naam wordt als eerste getrokken. Daardoor zal ze in het zevenrondig kampioenschap vier keer met wit spelen en dat is een plezierige plus. Tegen Anna Martinez zet ze met 12. h5 de zwarte koningsstelling onder druk. Met de mooie breekzet 21. e5 begint de Hoornse NK-deelneemster aan de beslissende aanval die niet kan worden afgeslagen. Dat is één.

Ook de volgende dag hanteert Robin de witte stukken. Tegen Gerbrich Kroon is ze bezig met een offensief op de koningsflank. Zwart laat haar toren op a8 en de loper op c8 te lang buitenspel staan en daar profiteert de Caïssa-Eenhoorns-speelster van. Dat is twee.

Lorena Kalkman is in de derde ronde te passief, waardoor Robin na het verplaatsen van haar activiteit kan toeslaan. De opmars van de f-pion toont de wankelheid van de witte verdediging aan en dat levert de zwartspeelster stukwinst op. Dat is drie.

De tweede helft van het kampioenschap is zwaar. Als eerste treft Robin Marlinde Waardenburg die haar vaker dwars heeft gezeten. Wit neemt het initiatief en ze gaat ver, omdat ze wil winnen. Na het riskante 36. f4 is er veel ruimte voor de Coevordense torens, maar Marlinde kiest het verkeerde plan en verliest er één en daarmee de partij. Dat is vier.

Drie jaar eerder heeft het NK voor D-meisjes het volgende erepodium opgeleverd: 1. Pascalle Monteny, 2. Marlinde Waardenburg, 3. Robin Duson. De Caïssa-Eenhoorn-favoriet viert op Koningsdag feest met haar vijfde winstpartij, behaald tegen Pascalle. Ver opgeschoven pionnen op de damevleugel verlammen het spel van wit. Veel Hoornse stukken staan gericht op de koningsstelling, terwijl de helft van wits materiaal op grote afstand toekijkt. Het zwarte loperpaar heeft een dominante positie op de diagonalen naar h1 en h2 en een zwarte toren heerst op de open f-lijn. Daar kan het talent uit Spijkenisse niets tegen beginnen. Met een mooie combinatie wint Robin een stuk en zeven zetten later volgt de matzet.

In de voorlaatste ronde is Ting Ting Lu haar opponente. Robin heeft een minscore tegen haar, maar werkt die in Assen weg. Ze knalt in een mum van tijd haar voorbereiding op het bord. Dat levert pionwinst en een plezierige stelling op. Wit valt een paard in de penning aan en dat is goed voor stukwinst. Als kwaliteitswinst er achteraan lijkt te komen, staakt de zwartspeelster haar verzet. Dat is zes.

Daarna moet ze twee uur wachten op de uitslag van de strijd tussen twee concurrentes: Anna Martinez en Iris Schelleman. In een spannend eindspel blijft Iris op remise steken en groeit het verschil met de koploopster tot anderhalve punt. Vrijdag 28 april 2017: Hoorn en Caïssa-Eenhoorn hebben een Nederlands schaakkampioene: Robin Duson.

Op de laatste dag wil Iris met een snelle remise tegen Robin haar tweede plaats veilig stellen. De Hoornse zet evenwel in op een score van honderd procent. Niet voor de eerste keer breekt de Caïssa-Eenhoorn-speelster met een pionzet op het juiste moment de stelling open. Een sterk springend paard stelt wit voor een keuze: kwaliteits- of stukverlies. Het wordt het laatste. Even denkt ze het lichte stuk terug te kunnen winnen, maar dankzij een pionvork houdt zwart haar materiële voorsprong vast. Na de slotzet 20. … Dxd3 stralen alle zwarte stukken activiteit uit, terwijl alle witte stukken een passieve positie innemen. Met dat besef feliciteert Iris de nieuwe Nederlands kampioene.

Robin Duson heeft zich al van de nationale titel verzekerd, als ze met haar slotpartij (tegen Iris Schelleman) bezig is, en wordt door Harry Gielen gefotografeerd.

Robin Duson, Nederlands kampioene 2017 meisjes B-categorie.

Historie ontmoet heden. Dimitri Reinderman, talent van toen, fietst een partijtje schaak tegen Robin Duson, talent van nu in 2017, nadat de Caïssa-Eenhoorn-speelster voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioene is geworden.

Robin met haar trainers Robbert van Dijkhuizen (links) en Jop Delemarre.

Robin bewondert de beker voor een landskampioene.

Robbert van Dijkhuizen heeft op de website van Caïssa-Eenhoorn de partijen van Robin gevolgd en geanalyseerd. De belangstelling daarvoor is groot: bijna tweehonderd bezoekers op de dag na het NK. Records zijn er ook op de Facebook-pagina van de vereniging.

 

 

 

 

 

 

 

Op de eerste clubavond na haar succesvolle NK lijkt voor Robin Duson alles bij hetzelfde te zijn gebleven. Om zeven uur zit ze in De Kreek op het podium van de theaterzaal voor haar vaste trainingsuur met Robbert. Het schaakleven gaat gewoon door, ook voor de kersvers Nederlands kampioene. Maar als de spelers een uurtje later voor hun wekelijkse partij achter de borden zitten, is het toch niet zo business as usual. Het vaste woordje van voorzitter Fred Avis staat in het teken van Robins prestaties en hij feliciteert haar met een grote bos bloemen en een waardebon. Iedereen is het er over eens: Robin mag trots zijn op haar prestatie, Caïssa-Eenhoorn mag trots zijn op Robin.

Het blijft niet bij die huldiging. Op vrijdag 16 juni fietst Robin naar het gemeentehuis in de veronderstelling haar ID-kaart te halen. Daar aangekomen hoort ze dat ze wordt verwacht bij een huldiging door de gemeenteraad. Het thuisfront heeft haar verrast en de uitnodiging een maand geheim gehouden.

Het is een traditie van het gemeentebestuur om elk seizoen Hoornse topprestaties in de sport te waarderen met een sportpenning of oorkonde. Ben Tap zet talenten uit het badminton, inlineskaten, judo, turnen, zaalvoetbal en schaken in het zonnetje. De sportwethouder roept al snel Robin Duson naar voren en vindt het prachtig dat er veel verschillende sporten zijn vertegenwoordigd. Maar schaken komt zelden aan bod, erkent hij. Een daverend applaus vergezelt de uitreiking van de oorkonde aan Robin. Een mooie waardering voor de eerste landskampioene in de historie van onze bijna 100-jarige club.

De Hoornse sportwethouder Ben Tap staat tijdens de huldiging door de gemeente op het punt om het woord te richten tot Robin.

Tanja en Piet Duson met dochter Robin, de eerste Nederlands schaakkampioene in de bijna 100-jarige historie van onze club.