Ouderwetse clubavond in ere hersteld

De laatste dinsdag van het seizoen 2020-2021 levert dan toch nog een ouderwetse schaakavond op; de eerste sinds 13 oktober. Na een stilstand van een kleine negen maanden is er weer tijd om bij de bar te praten, te vluggeren en het EK voetbal te volgen.

De schijnwerpers kunnen weer worden gericht op een ouderwetse clubavond.

Het meest gebruikte woord na een geslaagd avondje rapidschaak is ‘gemist’. We hebben Desi, Ellen, Dave en de overige medewerkers van De Kreek gemist, we hebben het nazitten gemist, we hebben het snelschaken op de hoge en lage tafels gemist, we hebben de vaste sfeer van de dinsdagavond gemist. Geen wonder dat bijna alle spelers tot het einde blijven.

De terugkeer naar normale schaaktijden wordt gevierd met een rapidtoernooi. Omdat de speelzaal tot middernacht open is, hebben de wedstrijdleiders Rinus en Sernin van de Krol een vierkampenavond gepland. Met een speeltempo van 25 minuten (en vijf seconden per zet erbij) kunnen we alvast gaan oefenen voor de eerste ronde van de clubcompetitie 2021-2022.

De indeling is op basis van de ratings gemaakt. Er zijn 24 liefhebbers, een perfect aantal om de groepen samen te stellen. Hoewel het nog geen september is, zit de ‘r’ al in de groep van de toppers van deze avond: Robbert, Roy, Robin en Ardjan. Een aardig detail is dat de nummerindeling correspondeert met de eindstand. Robbert van Dijkhuizen wint al zijn partijen, Roy Kerkhoven verovert twee punten, Robin Duson één en Ardjan Langedijk legt beslag op de vierde plaats. Een ander detail is dat de eindstand ook de omgekeerde volgorde van hun ratings oplevert: Ardjan 2105, Robin 1952, Roy 1866, Robbert 1850.

De avond vliegt, zoals vaak, voorbij. Er zijn twaalf tafels – steeds twee tegen elkaar – in de breedte van de zaal opgesteld, waardoor er voldoende ruimte is om na afloop van een partij op de andere borden te kijken. Maar veel toeschouwers komen er niet; omdat de spelers lang bezig zijn. Snelle uitslagen ontbreken, in alle groepen blijft de spanning er lang in zitten. Zouden de meeste clubgenoten thuis hebben geoefend?

Na drie enerverende rondjes rapidschaak komen we tot rust bij de bar. Op menig tafel staat een bord voor een vluggerpartijtje. We praten over het open Hoorns kampioenschap dat eraan komt (vrijdag 27-zondag 29 augustus), over de jaarvergadering (dinsdag 31 augustus), over de KNSB-competitie (we doen weer met drie teams mee), over werk en corona, over Oranje, over het noodweer boven Hoorn. De ouderwetse clubavond is in ere hersteld.

Op een televisiescherm kijkt menigeen naar de ontknoping van Zweden – Oekraïne. De landgenoten van onze topspeler Misja plaatsen zich voor de kwartfinale van het EK voetbal en vanaf nu duimen we zo lang mogelijk met hem mee.

In een aardig volle theaterzaal opent Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen (met de rug tegen de schuifwand) een ouderwetse clubavond.

1. c4, 1. d4 en 1.e4, er is twaalf keer de bekende openingszet gespeeld.

De 'strandmeesters' Robbert van Dijkhuizen (links) en Ardjan Langedijk hebben geen oog voor het decor.

De partij Robbert van Dijkhuizen - Roy Kerkhoven.

De partij Ardjan Langedijk - Robin Duson.

De partij Fred Avis - Albert Noordhuis.

De partij Ger Roos - David Verweij.

De partij David Groen - Arend Stapel.

De partij Bert Spil - Piet Aardenburg.

De partij Steven de Waart - Ton van Dijk.

De partij Mark Coenradie - Colin Laan.

Geen snelle uitslagen. Slechts een enkele partij is redelijk vlot afgelopen.

Marc Baank denkt na over zijn nog uit te voeren zet.

De fotograaf wordt gesnapt bij zijn vijfde zet tegen de latere groepswinnaar Jelle de Jong (rechts).

We schaken ditmaal tegen een mooie achtergrond.