Oscar Romero Open Hoorns: een geslaagd eerste lustrum

Het eerste lustrum van het open Hoorns kampioenschap is gevierd en de organisatie kan terugkijken op een geslaagd weekendtoernooi. Een record aantal schaakliefhebbers (104), een mooi deelnemersveld, zes ronden gehouden in een sportieve sfeer, een wereldwijde verslaggeving, goede en spectaculaire partijen van diverse spelers van Caïssa-Eenhoorn, alles in een prachtige omgeving.

Ondanks de deelname van veel spelers van Caïssa-Eenhoorn is het aantal clubpartijen in de hoogste groepen van het Oscar Romero Open Hoorns/NHSBK afgelopen weekeinde beperkt gebleven tot één: Martijn Monteban - Peter Doggers.

Er is iets neergezet in de Oscar Romeroschool. Het vorig jaar gerenoveerde gebouw is een uitstekende locatie voor een evenement als het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap. In 2020 was het het eerste fysieke schaaktoernooi in Nederland na de COVID-19-uitbraak en bleken de strenge coronamaatregelen soepel toepasbaar. Ook omdat de medewerking van de spelers groot was, verliep het toernooi met honderd man virusvrij. Hoewel het door de overheden en samenwerkende instanties niet werd opgepakt en de maatschappelijke waarde van het Oscar Romero Open Hoorns niet werd herkend, toonde ‘Hoorn’ aan – nog voor de Fieldlab-experimenten – dat er ten tijde van de pandemie wel degelijk mogelijkheden waren om iets te doen.

Wellicht dat het doorzettingsvermogen van het organisatiecomité, dat toen niet tot een afgelasting besloot, aan de basis heeft gestaan van het record van dit jaar. Op de deelnemerslijst prijkten de namen van veel bekenden, van spelers die in 2020 de sfeer van het Hoornse weekendtoernooi hadden meegemaakt. Alle windstreken van Nederland (noord, oost, zuid, west) waren vertegenwoordigd om in drie groepen om het punt te strijden. Een groot verschil met de laatste vijf seizoenen van het Open Hoorns als dinsdagavondtoernooi. Dat werd steeds meer een verlengstuk van de clubcompetitie van Caïssa, met hoofdzakelijk eigen leden aan de borden en een enkele speler van Aartswoud, Purmerend of Volendam.

De cijfers geven de achteruitgang duidelijk weer. In 2012 nog 55 deelnemers, in 2013 51, in 2014 50, in 2015 42 en in 2016 37, terwijl in de jaren tachtig en negentig de speelzaal vol zat met zeventig tot ruim tachtig man. Het was tijd voor verandering en die kwam er in 2017. Voor het eerst kreeg Hoorn een weekendtoernooi. Dat trok, waarschijnlijk door de onbekendheid in den lande, 31 spelers. Met wel een uitstekend erepodium: Yong Hoon de Rover kampioen, Pieter Hopman tweede en – op weerstandspunten – Colin Stolwijk derde.

In 2018 was het aantal verdubbeld (64). Het jaar erop moest worden geïmproviseerd, omdat men toen net in de school was begonnen met een ingrijpende verbouwing. Het weerhield 76 schakers er niet van om mee te doen. Vorig seizoen was de opkomst gegroeid naar 94 spelers en werd er voor het eerst drie groepen samengesteld. En de eindstanden van 2021 geven 104 namen te zien.

Los van het feit dat het kampioenschap is verschoven van het voorjaar naar het laatste weekeinde van augustus, is de gedachte van ‘verlengstuk van de clubcompetitie’ al helemaal verdwenen. Zelf speelde ik achtereenvolgens tegen Ilja Tardijn (ratinghouder), Christian Torensma (Schaakwoude), Harrie Boom (EsPion), Djad Maes (Spijkenisse), Sascha Kurt (Eindhoven) en Armin Kohlrausch (WLC), terwijl er in groep B toch acht clubgenoten waren die bij mij, zeker op zaterdag, in de buurt op de ranglijst verbleven. Er stond in drie dagen schaken zelfs geen enkele Caïssa-Eenhoorn-derby op het programma. Het dichtst er bij kwamen vier partijen van Jouke van Gosliga, speler van de Delftse Schaakclub. Als jeugdtalent maakte hij in het verleden de overstap van Torenhoog naar De Eenhoorn en nam afgelopen weekeinde plaats tegenover Ton van Dijk, Kevin de Rooij, Fred Avis en David Verweij.

In groep A (met zes vertegenwoordigers van de organiserende vereniging) was Martijn Monteban – Peter Doggers in de vijfde ronde de enige clubpartij. Gelijktijdig speelde overigens Ardjan Langedijk tegen oud-Eenhoorn-voorzitter Rob Mulder, lid van HWP uit Haarlem. In groep C – met acht deelnemers van Caïssa-Eenhoorn – waren wel enige onderlinge duels, maar met in totaal 24 spelers vormden ze eenderde van het veld en moesten er door die overmacht wel enkele partijen uitrollen.

Dat de organisatie meegaat met de tijd, bleek uit een noviteit op het Oscar Romero Open Hoorns/NHSBK: live verslaggeving. Via een link op de website van Caïssa-Eenhoorn konden schaakliefhebbers uit de hele wereld per ronde de op zes liveborden gespeelde partijen volgen. Leuk vond ik zelf dat ook aan de groepen B en C was gedacht. Dankzij regisseur – en clubgenoot – Mark Coenradie zagen we beelden van de speelzaal en bekeken drie topspelers van onze vereniging en een oud-topspeler (Peter van den Brink, Arne Moll, Mark van Ojik en Gilbert Vrancken) de stellingen. In één oogopslag waren van een partij de actuele stelling en ernaast het analysebord te zien. Er werd regelmatig overgeschakeld naar een ander bord; het deed denken aan de uitzendingen van het zondagmiddagse radiosportprogramma ‘Langs de lijn’.

Sportief gezien verliep het weekendtoernooi voor Caïssa-Eenhoorn succesvol. In de hoogste groep eindigde Martijn Monteban als tweede, tussen de toppers Hing Ting Lai (kampioen), Eline Roebers en Nico Zwirs. Pal daarachter pakte Peter Doggers de vijfde plaats, terwijl Seréyo Bekkink en Ardjan Langedijk met nog acht man als gedeeld zevende eindigden. In de B-groep werd David Verweij eerste, samen met Aartswoud-speler Toine Molenaar. Fred Avis en Kevin de Rooij behoorden tot een groot gezelschap dat vier punten verzamelde. Omdat de meeste bij de prijsuitreiking al naar huis waren, hoefde er voor de derde plaats geen elftalfoto te worden gemaakt. Stella Duson klasseerde zich in groep C als gedeeld tweede.

Organisatorisch draaide alles prima. Tussen de eerste zet van de afscheid nemende Arnoud Lansdaal (de conrector van Oscar Romero is per 1 augustus met pensioen gegaan) en de prijsuitreiking met NHSB-voorzitter Jan Poland waren geen wanklanken te horen. Op grote beeldschermen stond elke ronde het programma, alle tafels hadden een nummer en iedereen wist waar hij/zij moest schaken. Het toernooicomité ging gekleed in fraaie clubshirts en waren zo makkelijk herkenbaar voor het geval een deelnemer met een vraag zat.

In de aanloop naar het evenement had secretaris Ger Roos nog wel enkele keren moeten bedelen om medewerking, maar uiteindelijk heeft een flinke ploeg vrijwilligers bijgedragen aan het succesvolle weekeinde. De ‘huiskamer’ van de Oscar Romeroschool (met bar) werd goed bezocht. Soms waren de uitgespeelde schakers zo intensief bezig met een vluggertje of een praatje met een bekende, dat niet werd gehoord dat ze hun bestelling konden ophalen. Maar uiteindelijk bleef er geen enkel broodje kaas, ham of kroket achter.

De speelzaal voor het vijfde Oscar Romero Open Hoorns is in gereedheid gebracht.

Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn, heet de 104 deelnemers welkom.

Arnoud Lansdaal (sinds 1 augustus Oscar Romero's conrector in ruste) heeft de openingszet van de latere kampioen Hing Ting Lai gespeeld. De toernooifavoriet neemt het op tegen oud-Eenhoorn-voorzitter Rob Mulder.

Er wordt gestreden om de mooi opgepoetste wisselbeker van het NHSB-kampioenschap.

Caïssa-Eenhoorn-favoriet Martijn Monteban is het Open Hoorns begonnen met 1. Pf3 tegen Eduard Coenen.

Aan de linkerkant zijn drie spelers van Caïssa-Eenhoorn in de B-groep met zwart aan zet. Op de voorgrond de partij Harrie Boom - Arend Stapel.

Het lijkt erop dat Mai Movrin en Gerard Jongen op bord 49 een Benoni spelen.

Tweede ronde: outsider tegen favoriet deel 1. Michaël van Liempt treft IM-speler Hing Ting Lai.

Outsider tegen favoriet deel 2. Gilian Honkoop treft IM-speler Nico Zwirs.

Jelle de Jong (Caïssa-Eenhoorn) is aan zet tegen Richard Koes.

Jeugdige favorieten van de organiserende vereniging in actie. Xander Kaptein (rechts) stuit op Bert-Jan Melchers, Aranka Verweij speelt met zwart tegen Ricardo Heins.

Er zit muziek in de stelling van Mai Movrin (Caïssa-Eenhoorn).

Pauze na de tweede ronde. De jeugdspelers zoeken elkaar op in de 'huiskamer' van de Oscar Romeroschool.

Caïssa-Eenhoornaar Lex Griffioen, een van de vrijwilligers, als barman in actie.

Een ontspannen praatje in de barruimte. De fotograaf staat binnen en buiten.

De Caïssa-Eenhoorn-talenten Xander Kaptein (links) en Kevin de Rooij vluggeren vlak voor hun derderondepartij.

Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn) schaakt bij een mooi Westfries decor: de Hoornse stoomtram.

Dana Verheij speelt in de derde ronde tegen Jeroen Bollaart en controleert de klok.

Het past allemaal net op de tafel van Eindhoven-talent Sascha Kurt en Caïssa-Eenhoorn-routinier Arend Stapel. Er is precies voldoende ruimte voor de koffiebeker, de thermoskan en de notatieboekjes.

Zwartspeler Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn) vraagt hoe Arjo Andringa (LSG) de vorige twee ronden heeft gespeeld.

Het vrijwilligersechtpaar Barbara en Ger Roos in fraaie clubshirts.

Nizar Alayoubi is klaar voor zijn partij uit de vierde ronde.

De toppartij van het open Hoorns kampioenschap. Nico Zwirs (links) en Hing Ting Lai zijn de spelers met de hoogste ratings en treffen elkaar in de vierde ronde.

Meisjeswereldkampioen Eline Roebers (zij zal ongeslagen blijven) stuit op Martijn Monteban. Inzet is handhaving in de top van groep A.

Bert Spil (groep B) zit tegenover Sascha Kurt, een van de jongste deelnemers van het Oscar Romero Open Hoorns.

Mede-wedstrijdleider Rinus van de Krol heeft overzicht over de speelzaal.

De snoeren verraden dat Susanne Glas in de vierde ronde op een livebord speelt, tegen Bob de Wit.

Susanne Glas: klaar de de topper in groep C tegen Bob de Wit.

En het grappige is dat Susannes zoon David gelijktijdig in groep B aan het eerste (live)bord speelt, tegen Aartswoud-favoriet Toine Molenaar. Dit topduel begint met een elleboogbox.

De derby (beide spelers komen uit in de clubcompetitie van Aartswoud; David ook in die van Caïssa-Eenhoorn) lijkt een plezierige partij te worden.

Colin Stolwijk (rechts) behoort bij het ingaan van de vijfde ronde tot een pelotonnetje dat op een half punt van de koplopers Hing Ting Lai (links) en Nico Zwirs staat.

,,Wat was uw naam ook alweer?'' Peter Doggers noteert dat hij in de vijfde ronde tegen bondsteamgenoot Martijn Monteban speelt.

Sjoerd Kelder (wit) is begonnen tegen Mark Bloem.

Het wordt de langste partij van de vijfde ronde. Een paar minuten voor het begin van de zesde ronde valt de vlag van de zwartspeler.

Kevin de Rooij (rechts) mag de eer van Caïssa-Eenhoorn hooghouden in zijn partij tegen Ton Fasel (De Waagtoren).

Right zet Fred.

De helft van de opponenten van Sascha Kurt (Eindhoven) speelt bij de organiserende vereniging. Na Arend Stapel en Bert Spil treft hij met wit nu Co Buysman.

Stella Duson (Caïssa-Eenhoorn) kijkt wat ze met de dame van Bob de Wit in haar stelling aan moet.

Het lijkt erop dat in de partij Jessica Koning - Thomas van der Knaap de lichte stukken het werk moeten doen.

Mai Movrin is benieuwd naar de zet van Flora Gaeta-de Vries.

Overzicht van een van de twee klaslokalen, waarin de partijen uit groep C worden gespeeld.

Zondagpauze in de entreeruimte. Özden Tuna (links) praat met Armin Kohlrausch. Hun onderlinge partij in de vijfde ronde is in remise geëindigd.

Zondagpauze in de barruimte. De jeugdspelers Achyuth Aravindhan (links) en Sascha Kurt hebben allebei hun vijfderondepartij gewonnen en spelen een snelschaakpotje.

De slotronde gaat beginnen. Wedstrijdleider Sernin van de Krol richt zich nog eenmaal tot de spelers.

Maar voordat de eerste zet wordt uitgevoerd, dolt Djad Maes met witspeler Hicham Boulahfa en genieten Hing Ting Lai en zwartspeler Esper van Baar mee.

Martijn Monteban brengt de klok in werking in zijn topper tegen Nico Zwirs. De ontknoping van het Oscar Romero Open Hoorns is begonnen.

Het wordt een Nimzo-Indiër bij Enrico Vroombout - Hing Ting Lai.

Met de topborden op de achtergrond is Peter Doggers live aan zet tegen William Shakhverdian.

Eline Roebers is de vice-kampioene van het Open Hoorns van 2020 en speelt net als opponent Seréyo Bekkink in 2021 om een prijs.

De spelers en de wisselbeker.

Overzicht van de laatste ronde.

In groep B gaat de slotronde in met vier man met vier punten. Jouke van Gosliga (wit) en David Verweij zijn twee van de koplopers.

Stella Duson heeft in groep C drie uit drie en zal tegen Nizar Alayoubi haar score van honderd procent handhaven.

Martijn Monteban (links) analyseert zijn partij tegen Nico Zwirs, met clubgenoot Peter Doggers naast hem.

Ook in de speelzaal wordt gewacht op de prijsuitreiking.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen spreekt NHSB-preses Jan Poland toe. Er zijn heel wat enveloppen, in handen van wedstrijdleider Rinus van de Krol, uit te delen.

Na de verwelkoming van Robbert begint Jan Poland aan de 'bereklus'. De camera loopt.

De eerste enveloppe is voor Stella Duson, ratingprijswinnares in groep C.

Jan Poland met Martijn de Ree die met vijf punten winnaar van groep C is geworden.

Met een halfje minder zijn Gerard Jongen, Susanne Glas, Stella Duson en Bob de Wit (vlnr) op de gedeelde tweede plaats geëindigd.

Arjo Andringa (links) en Niels Hoefsloot zijn de ratingprijswinnaars van groep B.

De co-winnaars van groep B, Toine Molenaar (links) en David Verweij, hebben nog steeds lol.

Op de derde tot en met dertiende plaats staan louter spelers met vier punten, maar er hoeft geen elftalfoto te worden gemaakt. Niels Hoefsloot, Arjo Andringa, Kevin de Rooij en Fred Avis (vlnr) zijn bij de prijsuitreiking aanwezig.

Dirk van der Meiden (links) en Seréyo Bekkink zijn twee van de vier ratingprijswinnaars in de A-groep.

Jan Poland heeft derde prijzen in de A-groep overhandigd aan Eline Roebers en Nico Zwirs. De VAS-speelster kreeg voor haar toernooizege in de Brugse Meesters nog een extra applaus.

Caïssa-Eenhoorn-speler Martijn Monteban is gefeliciteerd als vice-kampioen van Hoorn en van de Noordhollandse Schaakbond.

NHSB-kampioen Hing Ting Lai toont de wisselbeker die hij van voorzitter Jan Poland heeft gekregen.