Kreek wak wou (3)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Nizar Alayoubi ziet toe hoe Aad Laan bezig is met de uitvoering van 19. Le2xd3.

De charme van de eerste competitiemaand is de onverwachte uitslag. Daardoor staan er ieder seizoen spelers, die je daar niet verwacht, hoog op de ranglijst. En omgekeerd natuurlijk: favorieten voor de topplaatsen in de lagere regionen. Dat is niet alleen bij Caïssa-Eenhoorn zo, bij andere verenigingen gebeurt hetzelfde.

Er wordt weer geclubschaakt in Westfriesland. Voor aanvang van onze tweede ronde heb ik de websites van enkele buren bezocht. David Verweij en Nizar Alayoubi spelen ook mee bij respectievelijk Aartswoud en KTV. Terwijl hun namen in de stand van Caïssa-Eenhoorn in de onderste helft terug te vinden zijn, staan David in Hoogwoud op de vierde en Nizar in Enkhuizen op de tweede plaats. Allebei met een score van honderd procent. Is er soms sprake van een vrijdagavondvorm?

De KTV’er Nizar versloeg in de derde ronde Eugène Koomen en dat is een prestatie die er mag zijn. Eugène was in 2017 en 2018 deelnemer aan het Westfries kampioenschap, zorgde voor enkele verrassingen en had in enkele verliespartijen zijn hoger gerate opponenten de stuipen op het lijf gejaagd. De Caïssa-Eenhoornaar Nizar krijgt in de tweede ronde geen kans van Aad Laan. Hij speelt te voorzichtig en komt onder grote druk te staan. Dat kost materiaal. In de eindstelling kan Nizars koning het laatste stuk slaan, maar zal een pion van Aad promoveren.

 

Ook bij Degoschalm/Revanche (Westwoud) en De Groene Zes (Bovenkarspel) is de clubcompetitie enkele ronden jong en kom je op de ranglijst enkele nieuwe namen tegen. Het is jammer dat na het enorme succes van de Netflix-serie ‘The Queen’s gambit’ het openbare leven door de COVID-19-uitbraak op slot ging en de schaakverenigingen niet konden profiteren van de wereldwijd toegenomen belangstelling voor de strijd op de 64 velden. Er is overigens een musical in de maak en ik ben benieuwd of daar nog een Nederlandse vertaling van komt. Machteld van Foreest of Eline Roebers in de rol van de jonge Beth Harmon en misschien mag Robin Duson wel de Amerikaanse spelen als zij op het punt staat om Vasily Borgov te verslaan?

Op de tweede dinsdagavond in De Kreek heeft ze er in ieder geval voor geoefend. Ger Roos neemt het met wit op tegen Robin in een toch wel curieuze partij. Na twintig zetten wordt de eerste rij bezet door vier witte en drie zwarte stukken. Ger zal niet rokeren en wordt gedwongen tot een koningswandel die op a7 eindigt. Maar dan staat de witspeler de kwaliteit achter en zal bovendien een loper verliezen. Tijd om de Hoornse Beth Harmon te feliciteren.

In een Beth Harmon-achtige pose toont Robin Duson aan clubgenoot Robbert van Dijkhuizen de curieuze stelling met drie zwarte en vier witte stukken op de eerste rij.

 

Misschien krijgen de schaakclubs een herkansing. Sinds vorige week is in de Duitse bioscopen ‘Schachnovelle’ te zien. Het is een nieuwe verfilming van het boek van Stefan Zweig, waarin de hoofdrolspeler tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zit, een schaakboekje steelt uit een jas van een Duitse officier en in zijn cel het schaakspel leert en zo voorkomt dat hij tijdens zijn eenzame opsluiting gek wordt. ‘Schachnovelle’ is de Duitse inzending voor de Oscar-uitreikingen van 2022.

Foto uit de film 'Schachnovelle'.