Laurierboom-Gambiet - Caïssa-Eenhoorn 2

Verslag:Sjoerd Kelder

Op de zonnige zaterdag van 18 september mocht het 2e uitkomen tegen het team van Laurierboom gambiet. De ontvangende club had vanwege de covid maatregelen een ruime locatie geregeld in hartje Amsterdam vlak bij het scheepvaartmuseum.  Omdat Robin (succesvol!) inviel bij het eerste had teamleider Fred Peter van Waert zo ver gekregen dat hij wilde invallen. Het team was dus niet ernstig verzwakt begon vol goede moed aan de eerste bondswedstrijd sinds tijden.

De eerste uitslag werd genoteerd op bord 4. Na een tamme opening stelde Sjoerd remise voor omdat het net een beetje spannend dreigde te worden.

Nep-Kelder (z)

Zwart speelde hier ..Pg4 en na Lg3 volgde Txd1 met remiseaanbod. De dreiging na Txd1 is Lxa3, bxa3 en Txc3 en hoewel wit actief lijkt te staan is het niet helemaal duidelijk of er genoeg compensatie is voor een pion. Na het door Nep voorgestelde Pxc1 komt de toren binnen op c2 maar wit kan dan f3 spelen en de schade blijft beperkt.

Terwijl op bord 4 de vrede werd getekend stond het er elders prima voor. Vooral op bord 6 waar Fred niet alleen een flink voordeel had qua tijd maar ook gewonnen stond. Even daarvoor had wit echter een grote kans gemist.

Wijers-Avis (w)

Hier volgde Lxf4?, exf4 en Txc6? met beslissend voordeel voor zwart.

Door direct Txc6 te spelen bereikt wit echter een compleet gewonnen stelling. Het probleem is dat zwart moet terug slaan en het witte paard daarna op e5 slaat – zowel Pf4, pion f7 en het stuk op c6 staan dan aangevallen.

Ondertussen speelde Ardjan op het 1e bord prachtig aanvalsschaak dat hem flink voordeel opleverde. Maar hij investeerde veel tijd en de stelling bleef ingewikkeld.

Langedijk-Osterwald (w)

Deze stelling schijnt, verrassend genoeg, al bijna winnend voor wit te zijn. Ik ontleen wat varianten aan Ardjan’s analyse;

1.De3! (dekt e5 - wit kan h5 spelen zonder trucs met..Pxe5 en ..Lxg5 toe te laten- en geeft de dame toegang tot de h-lijn) 1..Da5 2.h5! Lxg5 3. fxg5 Dxa4 4.hx6 fxg6 5. Lxg6! hxg6 6.Dh3 Kf7 7.Tdf1+ en wit wint.

Een andere mooie optie was 1. Kb1 met bijvoorbeeld .. Da5 2.Pxh7! Kxh7 3.h5 Kg7 4.hxg6 fxg6 5.g4 Kf7 6. Lxg6! en wint.

Ardjan speelde het logische b3 en zwart zag zich spoedig genoodzaakt een pion te offeren voor tegenspel.

Ook Peter (bord 3) speelde dapper en had 2 pionnen geofferd voor initiatief. Daarvan had hij al snel weer 1 terug gekregen. Het loperpaar en een actieve stelling leken prima compensatie voor de overgebleven pion. Gerrit, Vladimir en Jochem (resp. Bord 8, 5 en 3) hadden ook geen slechte stelling terwijl David’s ruimtevoordeel op bord 7 veel belovend leek.

Fred won zoals verwacht snel zijn partij maar toen sloeg de balans op bord 1 helaas compleet om;

Langedijk-Osterwald  (w)

Ardjan speelde hier Pf3 wat al het voordeel omzette in het tegenovergestelde. Zwart maakte slim gebruik van het loperpaar en de afwezigheid van het paard door met ..Le8! niet alleen Lxh5 maar ook Lg6 te dreigen. Hierna moest Ardjan spoedig de vlag strijken. 1.Pce2 was de aangewezen zet hoewel daarna natuurlijk nog alle uitslagen mogelijk waren geweest.

Gelukkig wist David zijn stellingsvoordeel wel om te zetten in een vernietigende koningsaanval. Nadat zwart zijn laatste niet gespeelde stuk ontwikkelde met ..Tac8 gaf hij meteen op. Volgens de computer is het mat in 8.

Verweij-de Kruiff (w)

Dat was echter het laatste punt voor Caissa want plotseling ging het overal fout.  Jochem verloor een pion op de damevleugel en werd gecontroleerd van het bord geschoven. Daarnaast kon Peter zijn initiatief niet in resultaat omzetten.

Van Waert-Jolles (w)

Het gespeelde Lc4 verloor materiaal na Txe1, Dxe1 en Lxf3. Na het correcteTxe8 had zwart terug moeten slaan met het paard (Txe8 Lxf5! Of Lxe8 Dg5!) en had wit kunnen vechten.  Peter gaf enkele zetten later op.

Vladimir kon uiteindelijk ook weinig bereiken tegen zijn aalgladde tegenstander en kwam in tijdnood. Langzamerhand had zwart de regie ovegenomen en dat leidde uiteindelijk tot een verschrikkelijke aanval op de witte koning. Ook Gerrit had problemen met de klok want het leek er sterk op dat hij onnodig een verloren eindspel in ging. Hoewel hij het nog lang probeerde was daar geen eer aan te behalen en zodoende konden wij met een flinke nederlaag en slechts 2,5 bordpunten weer naar huis.

9 oktober is gelukkig alweer een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen.

1 thought on “Laurierboom-Gambiet - Caïssa-Eenhoorn 2

  1. Dank voor het verslag Sjoerd. Inderdaad : een zet eerder Txc6 had via een ingewikkelde manoeuvre Theo de winst opgeleverd. Maar dan had hij nog een reeks ingewikkelde zetten moeten vinden die voor ons eenvoudige schakers toch nooit gevonden zouden zijn. De zet Txc6 had ik ook al gemist… Daarom zijn Theo en ik ook geen grootmeesters….

Reacties zijn gesloten.