Goed weerzien in De Kreek met Groninger Combinatie 2

Groninger Combinatie 2 was voor Caïssa-Eenhoorn 1 de laatste tegenstander die zij mocht ontvangen in De Kreek voor de lockdown in maart 2020 in de vijfde ronde destijds. Ruim anderhalf jaar later is het tweede team uit Groningen de eerste tegenstander die Caïssa-Eenhoorn weer mocht ontvangen. Voor het thuisteam een goed weerzien: net als op 1 februari 2020 eindigde de wedstrijd in 5,5-4,5.

Normaal gesproken is het altijd een behoorlijk karwei om invallers te regelen voor afwezigen. Teamcaptain Tom Balla had daar voor deze wedstrijd geen problemen mee. In Arlette van Weersel had hij namelijk een goede vervanger gevonden voor de afwezige Ron Deen. Ditmaal was Tom zelf afwezig en heeft hij langer moeten zoeken naar een vervanger voor zichzelf. Zeker toen hij te horen kreeg dat ook Co Buysman zijn taak niet kon overnemen. Uiteindelijk was ondergetekende bereid om naast zijn invalbeurt voor het tweede team de taak waar te nemen, en met plezier.

Nog nooit heeft Caïssa-Eenhoorn zo lang moeten wachten voordat zij überhaupt een tegenstander in De Kreek mochten ontvangen. Caïssa-Eenhoorn’s wedstrijdleider Sernin van de Krol zei in het welkomstwoord al: ‘het heeft 615 dagen geduurd voordat er hier weer KNSB-competitie gespeeld kon worden’. Het lijkt niet alleen een eeuwigheid geleden, dat is het ook.

Ruim anderhalf later lijkt er echter niks te zijn veranderd in De Kreek. Als vanouds is de theaterzaal ruim op tijd ingericht voor drie wedstrijden en staan er weer tien live-borden klaar voor het eerste vlaggenschip. Na het startsein van wedstrijdleider Marc Jongerius mochten de 26 zwartspelers kort na enen dan ook de klok aan zetten.

Daan Zult was als een van de eersten klaar. Met wit kon hij toewerken naar een comfortabele stelling. Zwartspeler Loek van der Hagen kon enkele stukken niet goed ontwikkelen, en toen hij daar uiteindelijk aan toekwam strafte Daan dat vakkundig af:

Zult – Van der Hagen na 26. Tbf1

Na het logisch lijkende 26…Le6 sloeg wit toe met 27.e5! Lf5 28. exd6 waarna de vrijpion doorslaggevend wordt en Daan 6 zetten later de felicitaties mag ontvangen.

Met een 1-0 voorsprong kwam de tijdscontrole al snel in zicht. Altijd even een spannend stuk waar achtereenvolgens vaak veel gebeurd. Zo ook bij Peter Doggers. Met zwart lukte het hem niet om in een lastige stelling de kwaliteit meer uit te buiten vanwege een sterke witte pion op f6. Remise was dus het logische resultaat.

Hulshof – Doggers na 40.bxc4 = ½-½

Arlette van Weersel leek ondertussen onderweg om een resultaat te behalen. Met een pion meer was het echter wel lastig om het juiste plan te vinden. Toen zwartspeler Alef Boer de kans greep om de pion terug te winnen sloeg het spelbeeld rigoureus om.

Van Weersel - Boer na 33.f3

Met 33...f5 kan de zwartspeler de pion op h4 terugwinnen. Na 34.Ph3 Lxh4 35.Pf4? Tg5 0-1 was het zelfs heel snel over. In plaats van Pf4 had wit het met 35.d5! Lxg3 36.dxc6 Pxc6 37.Kxg3 nog kunnen keepen en verder kunnen spelen.

Ondertussen hadden Peter van den Brink en Adrian Clemens de vrede getekend. Beide spelers deden weinig voor elkaar onder en was remise vanwege zettenherhaling een logisch resultaat. Hetzelfde resultaat werd genoteerd aan het vierde bord. Martijn Monteban en Jan Balje deelden elkaar her en der wat speldenprikken uit maar konden geen voortgang boeken: 2,5-2,5. Tot nu toe deden beide teams weinig aan elkaar onder en beloofde het een spannend slot te worden. Wel stond het thuisteam eigenlijk steeds wel aan de goede kant van de streep.

Arne Moll zette zijn ploeg namelijk weer op voorsprong door Christofoor Baljon te verslaan. De strijd op het bord ging over en weer en nadat de damevleugel in rookwolken was opgegaan beschikte zwartspeler Arne over een pion meer in een interessant eindspel.

Baljon - Moll na 43.Tb6

Met 43.Tb6 dacht de witspeler de e-pion en remise veilig te stellen, maar verslikte zich in het sterke 43...f4! Met 44.gxf4 Pxf4 45.Lf1 g3+ drukte Arne door waarna hij het punt veilig stelde.

Op het voorlaatste bord had Alexander Geerts het echter zwaar. Nadat hij een pion won verslikte hij zich in een vork waardoor hij materiaal verloor en moest vechten tegen de bierkaai. Hij probeerde nog alles uit de kast te halen maar het baatte helaas niet: 3,5-3,5.

Henk-Jan Visser wist met wit ondertussen een uitstekende stelling te bereiken en leek op weg naar een succes in een spectaculaire partij. Het kostte hem als vanouds wel veel tijd en mistte een kans om het direct af te maken.

Visser - Noordenbos na 32...Lc8

In vliegende tijdnood was het mooie 33.Tb7! beslissend geweest. Na slaan is het mat op h3, en vind maar eens een andere verdediging tegen de verschillende dreigingen. Na het gespeelde 33.h4 mocht zwart nog hopen op resultaat met Da2, en dat kwam er ook van.

Visser - Noordenbos na 38...Df8

Met 39.Tb1 Txf2 40.Tb8 Txg2+ 41.Kxg2 Df3+ bleek eeuwig schaak helaas onvermijdbaar: ½-½.

De spanning steeg. 4-4 met nog twee partijen te gaan. Gelukkig stonden zowel Misja Dorokhin als Nick Manshanden er prima voor. Kopman Misja had met zwart na behoorlijk manoevreren enkele pionnen gewonnen, maar moest oppassen voor de actieve verbonden witte torens. Daar ging hij uitstekend mee om waarna onze kersverse FM het kunstje klaarde:

Elgersma - Dorokhin na 49...Kb5

De zwarte koning kon na het gespeelde 50.T4a5+? naar c4 om het paard te ondersteunen. Met 51.Ta4+ Tb4 52.Txa3 Tb2 53.Ke3 Tgxf2 54. Tc6+ Pc5 zette Misja zijn ploeg vervolgens dan ook op matchpunt: 5-4.

Nick Manshanden was na een afwikkeling in een gelijk lopereindspel beland. Met wit nam hij daarin toch iets te veel risico om de teamoverwinning veilig te stellen.

Manshanden - Hendriks na 34...h5

Wit speelde in deze stelling waar niets aan de hand is 35.h4? waarna die pion een mooie prooi wordt voor zwart. Na 35...Le7 36.g3 e3! 37.Le1 g5? kwam wit gelukkig met de schrik vrij. Met 37...fxg3 38.fxg3 Ke4 kan zwart zijn vrijpion namelijk gaan verzilveren en lijkt een 0 overmijdbaar voor wit. In de partij ging het echter anders en leek remise onafwendbaar.

Manshanden - Hendriks na 52...Kf6

In een gelijke stelling die volgde probeerde wit met 53.Lh4+ Kf7 54.Lxd8 e1D 55.La5 nog wel voor de winst te gaan. Dat zat er echter niet in. Zwart kan namelijk altijd schaak houden met de dame en wit geen kans geven om te promoveren: ½-½.

Zo eindigde deze boeiende match net als ruim anderhalf jaar geleden net aan de goede kant van de streep voor Caïssa-Eenhoorn: 5,5-4,5. Na twee wedstrijden vier matchpunten is een mooie uitgangspositie. Over een kleine maand wacht een verre uitdwestrijd tegen het altijd lastige en onvoorspelbare Max Eeuwe die ongetwijfeld hun messen zullen slijpen na twee nederlagen. Eerst even nagenieten van deze overwinning, die wordt ons niet meer afgenomen.

 

Rating
Rating
Dorokhin, M. (Mykhailo) 2324 Elgersma, S.J. (Simon) 2180 1 - 0
Visser, H.C.J. (Henk-Jan) 2220 Noordenbos, D. (Daan) 2100 ½ - ½
Moll, A. (Arne) 2197 Baljon, C. (Christofoor) 2108 1 - 0
Monteban, J.M. (Martijn) 2331 Balje, J. (Jan) 2218 ½ - ½
Doggers, P. (Peter) 2116 Hulshof, P. (Peter) 2120 ½ - ½
Zult, D. (Daan) 2301 Hagen van der, L.G.J. (Loek) 2008 1 - 0
Brink van den, P. (Peter) 2176 Clemens, A.H.P. (Adrian) 2082 ½ - ½
Weersel van, A. (Arlette) 2190 Boer, A. (Alef) 2100 0 - 1
Geerts, A.C. (Alexander) 2128 Potze, R.H. (Rudolf) 2073 0 - 1
Manshanden, N.M. (Nick) 2115 Hendriks, P.A. (Peter) 1969 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2210 Gemiddelde Rating: 2096 5½-4½