Hoornse kampioenen succesvol op NK

Hing Ting Lai en Liam Vrolijk – samen in het bezit van vier Hoornse titels – zijn het NK vandaag begonnen met overwinningen. Beide internationaal meesters speelden in de eerste ronde van de knockout-fase met wit tegen respectievelijk Jonas Hilwerda en Friso Nijboer.

Hing Ting, anderhalve maand geleden eerste op het Oscar Romero Open Hoorns, zag zijn opponent de kwaliteit offeren voor aanvalskansen en vrijpionnen. Wit gaf die terug om enerzijds een vrijpion op c3 te elimineren en anderzijds een sterke aanval op te zetten. Dame en toren werkten prima samen om via de damevleugel op de andere flank toe te slaan: 42. Dxf6 was toren- en partijwinst.

Liam nam het op tegen grootmeester Friso Nijboer die op de 22e zet een pion achter raakte ten faveure van een ontwikkelingszet. De jonge witspeler behield het initiatief en bracht een vrijpion naar c6. Die nam daar een nuttige positie in, want na de slotzet 41. Da7 waren de zwarte toren, loper en dame op b8, c8 en d8 niet bij machte de aanval te stuiten. Liams toren op a1 en zijn loper op c4 leverden ondersteuning door naar belangrijke velden te kijken.

Nico Zwirs, ook bekend van het Open Hoorns kampienschap, versloeg met zwart Joost Hoogendoorn. Morgen zijn in het raadhuis van Hoogeveen de returnpartijen.