Kreek wak wou (9)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Caïssa-Eenhoorn N1 - Opening'64 N1 is begonnen. De eerste doordeweekse bondswedstrijd sinds 25 februari 2020.

Het is een andere dinsdagavond dan gebruikelijk. Voor het eerst sinds 25 februari 2020 is Caïssa-Eenhoorn doordeweeks gastheer voor een bondswedstrijd. Er zijn vorige maand op zaterdagmiddag al wel KNSB-duels gespeeld in De Kreek, maar in de NHSB-competitie is het lang stil geweest. Frappant detail: de laatste ontmoeting van ons sterkste NHSB-team was tegen Opening’64 (in Sint-Pancras op 7 februari 2020; uitslag 4-4) en de eerste in het coronatijdperk is ook tegen Opening’64 (uitslag 5-3).

Sportief gebaar van Robbert van Dijkhuizen. De eerstebordspeler van Caïssa-Eenhoorn N1 heeft zojuist zijn partij tegen Opening'64-kopman Richard van Diepen verloren en hangt zijn uitslag aan het scorebord.

Er zijn tijden geweest dat vele honderden schakers actief waren in de NHSB-competitie. Kort na de Tweede Wereldoorlog is het schaakleven in Nederland gereorganiseerd en in bijvoorbeeld het seizoen 1946-1947 werden 111 tientallen ingeschreven. Er waren liefst 52 verenigingen vertegenwoordigd. De lijst met verdwenen namen is lang: Animo (De Haukes), A-Z (Medemblik), Cruquius, De Diagonaal (Santpoort), DOS (Alkmaar), Het Havenkwartier (Zaandam), HOSC (Beverwijk), Kennemerland (Haarlem), Kijk Uit (Halfweg), ’t Meertje (Landsmeer), NVS (Nieuw-Vennep), OAG (Rijk, in de Haarlemmermeer), OSZ (Zaandam), Het Oude Slot (Heemstede), PEN (Bloemendaal), ’t Schouwtje (Haarlem), Sint Bavo (Heemstede), Spaarndam, De Torens (Haarlem) en Westzaan, terwijl in Haarlem clubs als HSC, HSG, Het Oosten, De Rochade en Rolland in fusies zijn opgegaan.

Hoe is de situatie nu? Die is niet duidelijk. Er zijn negen klassen, waarbij veertien tweede- en 32- derdeklassers nog niet in actie zijn gekomen. In de topklasse – met acht ploegen – zit de hele eerste ronde erop, maar in 1A staat één wedstrijd open en in 1B twee. Zullen die teams nog wel spelen? In het gunstigste geval hebben we een NHSB-seizoen met zeventig achttallen en is de belangstelling in vergelijking met driekwart eeuw geleden gehalveerd.

De eerste clubgenoot die deze dinsdagavond de speelzaal binnenloopt, is Kevin de Rooij. Dat komt goed uit, want op de website van de Noordelijke Schaakbond ben ik een verslag tegengekomen over het Hutton-toernooi. Dat is het Nederlands kampioenschap voor jeugdselecties en Kevin – en broer Bryan – maakten op zaterdag 30 oktober deel uit van de NHSB-ploeg. Op een van de foto’s lijkt Kevin te staan (zitten is een beter woord) en ik kan meteen vragen of dat klopt. Ja dus. Zijn opponent is Sander Wage die een week voor Hutton op het schaakfestival van Hoogeveen – met onder meer het NK voor vrouwen – in de amateurgroep op de eerste plaats is geëindigd. Pal voor onze oud-clubkampioen Peter Holscher, van wie hij in de achtste ronde won. Kevin verslaat Sander en kan met een score van vijftig procent (in vijf partijen) terugzien op een redelijk optreden. De NHSB-equipe wordt vierde. Een flink verschil met twee jaar geleden, toen Caïssa-Eenhoorn de organiserende vereniging was van het zestigste Hutton-toernooi. In scholengemeenschap Copernicus stond de NHSB in vier van de vijf leeftijdscategorieën bovenaan en ook in de algehele eindstand.

NHSB's eerstebordspeler Kevin de Rooij heeft in zijn eerste Hutton-partij wit. Hij zal Sander Wage, talent van de NOSBO, verslaan.

Kevin is opgesteld in ons sterkste NHSB-team dat deze avond Opening’64 verslaat. Hij lijkt in een paardeindspel met een pion minder weinig kans te hebben, maar sleept toch een remise uit het vuur. De thuisploeg begint met een achterstand. Dankzij ook het halfje van Piet Aardenburg en een winstpartij van Fred Avis wordt de tussenstand 2-2 om uiteindelijk op 5-3 uit te komen.

Van Fred heb ik vanmorgen een prachtige foto gekregen. Oud-De Eenhoorn- en Caïssa-speler Rolf de Brouwer is begin dit jaar overleden en bij het graf is een indrukwekkend monument geplaatst: een schaakbord met een grote koning erop. Een mooie herinnering.

We hebben het nog niet over de negende ronde van de clubcompetitie gehad. Die telt vijftien partijen. Mooi is de topper Mason Brouwer – Robin Duson. Ze doen niet voor elkaar onder. De zwartspeelster probeert het initiatief te nemen, maar haar opponent sluit alle deuren. Bij het analyseren zit ik zelf te kijken naar 21. … Lxg2. De loper wordt verdedigd door de dame op b7 en het gevaar bestaat dat zij wordt verjaagd of dat de diagonaal wordt afgesloten. Er volgt een torenruil op c1 en na een spannende strijd blijft een toreneindspel met lopers van gelijke kleur over. Via de open c-lijn neemt Mason het initiatief over. Robin geeft geen krimp en kan na een witte manoeuvre naar de koningsvleugel haar toren op de c-lijn plaatsen. Beiden hebben echter weinig mogelijkheden en remise is een logisch resultaat.

Onder de posters van twee muziekgrootheden spelen twee toekomstige regionale schaakgrootheden een spannende partij.

 

Roy Verhoef houdt het lang vol tegen Bert Spil, maar delft uiteindelijk het onderspit. Hetzelfde geldt voor Mark Coenradie die om kwart voor twaalf capituleert tegen Aad Laan. Het is niet de langste partij van de avond, want daar is schrijver dezes mee bezig. Op het Oscar Romero Open Hoorns heb ik al eens een lastige vrijdag gehad tegen Nizar Alayoubi, onze eerste onderlinge op de dinsdag is er een in meervoud. Na dameruil op de 27e zet staan alle torens op het bord en we hebben elk zeven pionnen. Cruciaal is het door Nizar gespeelde 30. … b5, waardoor zijn pion op c6 een achtergebleven pion wordt. We verdubbelen allebei de zware stukken op de c-lijn, als Arnold van der Wolff in de wandelgang (die tussen de speelzaal en het toilet) vraagt wat mijn winstplan is. Zetdwang: zwart kan alleen koningszetten doen. Het is even zoeken en een kwestie van geduld hebben, maar er komt een doorbraak op de koningsvleugel en daarna is het een kwestie van techniek om de partij winnend af te sluiten.

Om tien voor twaalf helpen we mee met opruimen. Als we naar de bar lopen voor een napraatje, is de tap dicht.

1 thought on “Kreek wak wou (9)

Reacties zijn gesloten.