Tweede team komt wederom net te kort, nu tegen Santpoort.

Op 6 november mocht Caïssa-Eenhoorn 2 in Santpoort aantreden tegen de gelijknamige club en koploper in klasse 3D. De wat krappe speelzaal  - er was nog een wedstrijd – werd vlak voor aanvang tweemaal zo groot toen een tussenwand werd verwijderd, waarna  de opstelling aangenaam ruim was. Daar ben je anno 2021 toch extra gevoelig voor.
Voor mijzelf was deze wedstrijd ‘een makkie’, d.w.z. logistiek gezien. Tot 12.30 kon ik in het nabije Bloemendaal nog kijken naar de hockey van een dochter om ruim voor aanvang in Santpoort te arriveren.

Vanwege het ontbreken van een verslag van de vorige wedstrijd van het tweede hierbij alsnog de conclusie. Tegen Caïssa 3 (uit Amsterdam) werd thuis nipt met 3,5-4,5 verloren. Die tegenstander was op papier ruim sterker (gemiddeld Elo 2026 tegen onze 1902), in de praktijk viel het verschil reuze mee, al is op de uitslag weinig af te dingen. Niet onvermeld mogen blijven een prachtige aanvalsoverwinning van Fred op de sterke Evert-Jan Straat, alsmede de volstrekt verdiende overwinning van Ger tegen de met een bijna 200 Elopunten meer spelende Avni Sula.

Hoe voltrok zich de wedstrijd tegen koploper Santpoort? We misten Sjoerd, waarvoor in de plaats teamleider Piet plaatsnam. Op papier kon Santpoort bogen op een ratingvoordeel van gemiddeld 1961 tegen onze 1889. Dat is niet onoverkomelijk.

De exacte chronologie van de wedstrijd is me al spelende ontgaan maar de strijd verliep ongeveer als volgt.
Op bord drie kwamen Jochem en Peter de Roode al snel remise overeen zonder dat er veel gebeurde.
Fred was deze keer minder succesvol. Tegenstander Hans Kors was helaas voor hem bekend met de scherpe Fritz variant in het Tweepaardenspel die Fred hem voorschotelde (en nu heeft afgezworen!), u weet wel, 5….Pd4 i.p.v. 5….Pa5 in de 4.Pg5 variant. Toch, zoals op ons amateurniveau nu eenmaal vrijwel altijd het geval is, er kwam nog een kans voorbij op gelijk spel.


Diagram H. Kors – F. Avis na 22. Kg1-g2

De contouren van de scherpe Fritz-variant zijn nog zichtbaar.
In de partij ‘vergat’ Fred dat Ph3 nu in stond en leverde het paard een paar zetten later pardoes in. Dat was niet nodig en juist hier had hij de mogelijkheid om vrijwel gelijk spel te behalen: namelijk met 22…Dg4 23.Ld2 Dxf3+ 24.Kxf3 c5+ 25.d5 Txb1 26.Pxb1 Lxd5+ 27.Ke3 en hoewel de stelling scherp blijft is die volgens de engine in evenwicht.

Vladimir had tegen Ingmar Visser in de opening kans op flink voordeel in een scherpe stelling met tegengestelde rochades. Die kans gemist hebbende kwam hij er verder niet meer aan te pas.

David boekte in een enerverende partij tegen Santpoort voorzitter Rob de Roode (zoon van derde bordspeler Peter en broer van eerste bordspeler Martijn) een knappe overwinning.


Diagram Verweij – R. de Roode na 37….Kf8??

Hier had 37….Kg7 gespeeld moeten worden en het staat ongeveer gelijk. Maar nu heeft wit het winnende (en gespeelde) 38.Dc3! met de dreigingen 39.Dh8+ gevolgd door een dameschaak op de zevende rij met damewinst. Daarnaast is na 38.Dc3 de diagonaal a2-g8 vrijgekomen voor La4, met dodelijke gevolgen.
Er volgde nog 38….Lxa4 (niet de beste maar alles verliest) 39.Dh8+ Kf7 40.Dh7+ Kf6 41.Dxc7 1-0.

Zelf had ik na twee nullen in de eerste twee rondes weleens trek in een beter resultaat. Dat kwam er, maar toch was het teleurstellend. Met zwart in mijn vertrouwde Benoni koos tegenstander Wim Laurens Gravemaker voor een zodanig onhandige manoeuvre dat ik al spoedig een droomstelling bereikte inclusief b7-b5, f7-f5 en g6-g5. Daarnaast was wit gedwongen zijn zwartveldige loper te ruilen tegen een paard. Ik rekende op een snelle overwinning maar de witspeler weigerde in te storten. Hij voorkwam mijn geplande en uitgestelde f5-f4 door zelf f2-f4 te spelen en kon daarmee de boel nog enigszins bij elkaar houden. Toch kwam er een grote kans voorbij die ik volledig miste.


Diagram W.L. Gravemaker – Langedijk na 30.Pc4-b6

Hier koos ik voor het verdedigende 30….Dh4 31.Te2 Dd8 om na 32.Pc4 Df6 33.Kf1 Lc8 in een nog steeds iets betere stelling met beduidend minder tijd remise aan te nemen.
Echter de diagramstelling kan dienen als een opgave ‘zwart speelt en wint’. Mijn tegenstander wees me na afloop op het inderdaad winnende en niet heel moeilijke 30….Ld4! Hoewel, het vervolg is alleen simpel na 31.Pxd7 Txe3 en omdat ook pion f4 nu hangt gaat het heel snel mis voor wit.
Taaier is (na 30…Ld4) 31.Dc1! en nu de geeft de engine als verreweg de beste zet 31…Lc3! Met als vervolg op vrijwel alle witte zetten, inclusief 32.Pxd7, het stille en fraaie 32…..Te7! en zwart haalt zijn toren bij de aanval, op weg naar h7 gevolgd door Dh2+ etc.
Deze computeroplossing moet je nog wel even vinden met beperkte tijd!

Aldus stond het na vijf partijen 3-2 voor Santpoort. Was er nog hoop voor ons?
Allereerst teamleider Piet. Hij zegt het volgende over zijn partij tegen Mick Mulder.
“ Ik kreeg Engels op het bord met vier paarden en g3. Mijn 6e zet d5 was misschien niet optimaal, maar wit kon niet profiteren van het kleine voordeel. In de zettenreeks die volgde kon ik op de 17e zet zelfs een pion winnen (-0.50) maar het bleek voor mij te lastig om dit voordeel verder uit te bouwen. Wit kwam langzaam weer terug en uiteindelijk belandde ik zelfs in een lastig toreneindspel wat na 50 zetten gelukkig remise bleek te zijn. Een partij zonder hoogtepunten en blunders. Ik denk een terechte remise.”
En daar sluiten we ons bij aan!

Zouden Robin en Ger het tij nog kunnen keren bij een 3,5-2,5 achterstand? Helaas, het was ons niet gegund vandaag. Robin speelde op het eerste bord tegen Martijn de Roode een wisselvallige partij. Eerst had zwart enig voordeel, deed er niets mee en vervolgens was het de beurt aan Robin, met wit.


Diagram R. Duson – M.de Roode na 35….Lf7

Hier liet Robin een winnende kans liggen, namelijk 36.Da1! Die zet dekt Te1 zodat het paard nu kan spelen met aftrekaanval. Verder bezet wit een belangrijke diagonaal en gaan de twee witte paarden zich richting zwarte monarch bewegen. Bijvoorbeeld 36….Le6 37. Ph5 Lf5 38. Pf7! Kxf7 39.Dg7+ Ke8 40. Txe7 en wit staat gewonnen.

Ger speelde een op en neer golvende partij, miste onderweg een flinke winstkans en maakte helaas de laatste en beslissende fout.


Diagram M. Schaefer – G. Roos na 48. Kd5-e6

Het oogt hopeloos voor zwart met zijn koning verdwaald op a8 en een witte koning die naar de witte pionnen snelt. Verrassend genoeg kan zwart het nog houden, namelijk met 48…Kb7 49.Kf7 Kc6 50.Kg7 Kd5! Een cruciale tempowinst. 51. Lc3 Ke6 52.Kxh7 Kf7 en dit kan wit nooit meer winnen aangezien zwart zijn loper zal offeren voor de laatste witte pion als dat nodig is.
Echter Ger speelde 48….h5 en ging roemloos ten onder. “Is er nog plaats in de workshop ‘Eindspel voor beginners?’ “ vraagt hij zich vertwijfeld af.

Aldus eindigde de wedstrijd in een 5-3 overwinning voor Santpoort. Dat had niet nodig geweest. Gelukkig verblijven we na drie rondes in het gezelschap van nog drie puntloze teams. En staan er dus nog enkele degradatiekrakers op het programma!

Santpoort 1 - Caissa-Eenhoorn 2 - Ronde 3

Roode de, M.L. (Martijn) 2170           Duson, R. (Robin)          2000    ½ - ½

Gravemaker, W.L. (Wim Laurens) 2078     Langedijk, A.M.N. (Ardjan) 2078    ½ - ½

Roode de, P.A. (Peter) 2183             Woestenburg, J. (Jochem)   2003    ½ - ½

Kors, H. (Hans) 1900                    Avis, A.F.R. (Fred)        1837    1 - 0

Roode de, R.E. (Rob) 1911               Verweij, D.Z. (David)      1824    0 - 1

Mulder, M. (Mick) 1788                  Aardenburg, P.D. (Piet)    1761    ½ - ½

Visser, I. (Ingmar) 1902                Bartels, V.J. (Vladimir)   1842    1 - 0

Schaefer, M. (Menno) 1759               Roos, G. (Gerrit)          1766    1 - 0

Gemiddelde Rating:   1961               Gemiddelde Rating:   1889           5-3