'T ken raar loupe

'T ken raar loupe (1) is een westfriese uitdrukking die "Het kan raar lopen" betekent. Twee letters eraf en negentwintig letters erbij en we zitten met "Hier had ik toch remise uit moeten kunnen slepen" bij mijn bondswedstrijd van afgelopen zaterdag.  Ik zat hier als invaller na een noodkreet van Piet Aardenburg, die de grootste moeite had om het tweede team compleet te krijgen.

Flowerpower-schaker Bert Spil bekijkt de stelling met veel dubbelpionnen op de f-lijn in zijn partij tegen Jos Teeuwen. Wit heeft zojuist voor een donderslag bij heldere hemel (36. T1xd5) gezorgd.

Het eerste Caïssa-Eenhoorn team was zelfs helemaal afwezig. Dit door het afzeggen van de tegenpartij, waarschijnlijk vanwege alle corona perikelen. "Weer een zware pot op komst, het begint ééntonig te worden". Een eerste waarschuwing van Piet. De tegenstander was namelijk Fischer Z uit Amsterdam en ik zat met zwart tegenover Jos Teeuwen die een rating van 2043 heeft. Een kleine 300 punten meer dan ondergetekende. 1.e4 - e5. 2.Pf3 - Pc6. 3.d4 - exd4. 4.Lc4  Schots. Ik moest meteen weer denken aan mijn verloren partij tegen Sernin, ook een Schots speler. Ik besloot nu een andere variant te kiezen. 4. ... - Le7 5.c3 - Pa5 6.Le2 - dxc3. Zo, die pion is binnen. Die moet hij eerst maar eens zien terug te winnen. Plus 1. Hoe naief. Met secuur en agressief spel van mijn tegenstander, en met mijn poging om die ene pion voorsprong te behouden, laat ik mijn ontwikkeling voor wat hij is. Ikzelf ben meer van de flower power, maar daar schijn je weinig oorlogen mee te winnen. En zo belanden we na zet 20.... - De8 bij de volgende stelling.

Duidelijk zijn nog de contouren van de "Benima Defence" van het Schots te zien. Ik zie Robbert, die naast mij zit, met een glimlach op zijn gezicht, meewarig naar mijn stelling kijken. Alhoewel het buiten nog droog is, ziet hij waarschijnlijk de bui al hangen (2). Ik heb inmiddels de pion weer terug moeten geven, heb mijn koningsstelling met gxf6 verzwakt, en mijn torens en paard staan nog steeds op de beginpositie. Mijn grote vriend Fritz geeft inmiddels min 8 aan. Na 22.Pxe6+ - Dxe6 23.Dxe6 - fxe6 24.Td7+ is het namelijk over en uit. Mijn tegenstander heeft echter met 21.Td3 een ander plan. Ik besluit hier mijn ik worstel en kom boven (3) theorie maar eens toe te passen. En met wat tijdnood van mijn tegenstander die nog drie minuten heeft voor tien zetten lukt het mij ook nog. Na zet 35.Kh2 ben ik in de volgende stelling beland.

Mijn dame en paard staan actief, twee verbonden vrijpionnen op de b- en c-lijn. Nog even mijn toren van de h-lijn naar de g-lijn spelen en ik sta gewonnen. 35. ... - Tg7 Hoe was die uitdrukking ook al weer? Zit hier niet een addertje onder het gras? (4) 36.T1xd5 Een donderslag bij heldere hemel (5) Mijn vriend Fritz adviseerd hier nog 36.... - cxd5 37.Dxd5 - Txg2+ 38.Dxg2 - Dxg2+ - Kxg2 wat ik ook gespeeld heb. Er blijft natuurlijk een verloren stelling over, en na nog wat gespartel geef ik op de vierenvijftigste zet teleurgesteld op. Met "Ik bewonder je strijdlust" probeerde Piet het leed voor mij nog enigszins te verzachten. Maar na een paar biertjes en geanimeerde gesprekken bij de bar met Piet, onze wandelende encyclopie Co en Jan Smink, was ik echter alles alweer vergeten. Tegen Fischer Z was het echter zoals Piet al voorspelde vechten tegen de bierkaai. (6)

Bert Spil

P.S.                                                                                                                    Waarschijnlijk ligt de competitie de rest van het jaar stil. Daarom wil ik alle clubleden bedanken voor de gezellige avondjes schaak. Fijne feestdagen en tot volgend jaar.