Kreek wak wou (11)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Jack & Jones & Jelle (de Jong) op weg naar de vijfde winstpartij van dit seizoen.

Momenteel staan de dagen op weg naar een clubronde enigszins in het teken van aftellen. Het programma biedt zeventien partijen, zestien, vijftien. Op de elfde avond worden veertien partijen gespeeld. Zelfs tijdens de vier kilometer lange fietstocht naar De Kreek blijkt de indeling te zijn veranderd. Ik ga het huis uit met de gedachte om een mooie partij te spelen tegen Bas van den Berg, maar een klein half uur later kan ik op het mededelingenbord lezen dat ik het mag opnemen tegen Thomas van der Knaap.

Het aantal afzeggingen is flink toegenomen, waarschijnlijk door de stijging van de COVID-19-besmettingen. Clubgenoten zijn voorzichtig en verstandig. In dit coronatijdperk heeft Caïssa-Eenhoorn twee keer een Oscar Romero Open Hoorns met honderd deelnemers georganiseerd en zijn er inmiddels zo’n dertig clubavonden geweest. Voor zover ik weet hebben die activiteiten geen besmettingen veroorzaakt. Over het algemeen houdt iedereen zich tijdens de partijen goed aan de regels en mogen we ons gelukkig prijzen dat De Kreek open blijft en dat we kunnen schaken. Hulde aan de bedrijfsleiding en de medewerkers.

Andere clubcompetities liggen stil. En dan mis je toch iets. Onze elfde ronde geeft de rentree van Sander Koning te zien. Hij speelde in het seizoen 2018-2019 voor het laatst, scoorde intern vijftig procent en bleef in de KNSB-competitie ongeslagen: viermaal gewonnen, twee remises in de landelijke vijfde klasse. Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos heeft de afgelopen tijd een aantal oud-spelers gebeld om naar hun schaakinteresse te informeren en de terugkeer van Sander is het eerste resultaat. Een sympathiek clubgenoot en schaakliefhebber die past bij de vereniging. Hij heeft ooit eens van een NHSB-competitiewedstrijd een spectaculair videofilmpje als verslag gemaakt.

Ditmaal wordt de camera – van het fototoestel – gericht op Café Caïssa-Eenhoorn. Rinus van de Krol is in het proeverijzaaltje de barman die jong en minder jong verwelkomt. Kevin de Rooij loopt teleurgesteld binnen, nadat hij de topper tegen Peter van den Brink (respectievelijk de nummers 2 en 1 van de ranglijst) heeft verloren. Leeftijdgenoot Mason Brouwer kan het niet nalaten om even flink te dollen. Rinus vraagt of Mason komende zaterdag kan invallen in Caïssa-Eenhoorn 3 en voegt er aan toe dat Kevin ook meedoet. ,,Nee’’, antwoordt Mason resoluut. ,,Ik val alleen in in een team met goede spelers.’’ Er wordt volop gelachen en Kevin draagt zijn verlies als een groot sportman. En door dit soort momenten ga je weer aftellen naar de volgende clubavond.

De teleurstelling is af te lezen van het gezicht van Kevin de Rooij. Koploper Peter van den Brink spreekt in Café Caïssa-Eenhoorn een troostend woord.

Mason zelf wint wel, van Steven de Waart, en is nog steeds ongeslagen. De twee vinden in Café Caïssa-Eenhoorn een hoekje om hun partij te analyseren. Ondertussen doet een ander talent, Jelle de Jong, het ook goed. Hij verslaat de dit seizoen prima draaiende Willem van der Veen en nadert de top tien, waar het ondertussen wemelt van de jongeren.

Mason Brouwer aan zet in de analyse met Steven de Waart.

Maar spektakelschaak is niet alleen voorbehouden aan de jeugd. Ger Roos en Bas van den Berg praten, met een biertje in hun hand, na over hun partij. Ger – met wit – kijkt na 34 zetten tegen een achterstand van twee stukken aan. Hij profiteert van de open lijnen op de damevleugel om op de zevende rij binnen te komen om eeuwig schaak af te dwingen.

Bas van den Berg (links) en Ger Roos kunnen lachen om het spektakelschaak, waarin Ger met eeuwig schaak een halfje voor de poorten van de hel wegsleept.

De afgelopen week heb ik dagelijks een mail van uitgeverij New in Chess gekregen. Nog negen dagen te gaan naar de eerste partij om het wereldkampioenschap, nog acht dagen, nog zeven dagen, enzovoorts. Titelverdediger Magnus Carlsen begint komende vrijdag aan zijn tweekamp tegen uitdager Ян Непомнящий. Zelf tel ik af naar de NK-finale, waarin Open Hoorns-kampioen en internationaal meester Hing Ting Lai het opneemt tegen de grootmeesters Roeland Pruijssers, Robin Swinkels en Max Warmerdam. Op de website van de schaakbond (‘www.schaken.nl’) kun je meedoen aan een prijsvraag, waarin je moet voorspellen wie Nederlands kampioen wordt. De eerste tiebreakvraag gaat over het aantal punten dat de kersverse kampioen behaalt, de tweede over hoeveel zetten hij in zijn zes partijen gebruikt.

De winnaar van de prijsvraag ontvangt een luxe schaakspel met handtekeningen van de vier NK-deelnemers. Het gaat mij vooral om de handtekeningen. Afgelopen zaterdag gaf Manuel Bosboom mij in Volendam bij het NHSB-rapidkampioenschap zijn boek ‘Chess buccaneer’, terwijl hij met Hing Ting Lai stond te praten. ,,Je moet er wel je handtekening in zetten’’, zei de kersverse NHSB-rapidkampioen. En aldus geschiedde. Het zal een mooi gezicht zijn straks. Het boek naast het schaakspel, de handtekening van Manuel naast de handtekening van Hing Ting.

En tenslotte nog vijf partijen uit de elfde ronde.

 

 

 

 

2 thoughts on “Kreek wak wou (11)

 1. Wat leuk dat mijn pot op de site staat. Ik ga hem opnieuw noteren ( allemaal fouten en krassen), en bestuderen.
  Wat bedoel je met “tekstzet”?
  Ondertussen op Chess.com flink aan het oefenen.
  Nu maar hopen dat we kunnen blijven spelen……
  Groet,
  Lenie

 2. Lenie,
  Met ‘tekstzet’ wordt bedoeld de werkelijk gespeelde zet, in dit geval 4. h2-h3. Bijna altijd gaat het om de laatste echte zet voor de analysetekst. In de analyse wordt over 4. d4 geschreven, maar die zet is niet gespeeld.

Reacties zijn gesloten.