Caïssa-Eenhoorn 3 stunt met gelijkspel

Caïssa-Eenhoorn 3 zit dit seizoen in een zware vierde klasse E. Alle teams hebben gemiddeld een veel hogere rating en zaterdag was het verschil tegen Het Spaarne zelfs 340 punten. Maar een onvoorstelbare 4-4 werd gerealiseerd. Na twee acceptabele nederlagen is de nul weggewerkt en zijn er inmiddels tien bordpunten gepakt. Gezien de huidige omstandigheden een prima prestatie.

Het was een aparte zaterdag in De Kreek. Door de coronaperikelen werd Caïssa-Eenhoorn – Zukertort Amstelveen een van de talrijke wedstrijden die niet doorgingen. Het voordeel was dat de tafels voor de twee duels, Caïssa-Eenhoorn 2 nam het op tegen Fischer Z, ruim konden worden opgesteld. Wedstrijdleider Sernin van de Krol had een dag eerder contact gehad met de tegenstanders en zowel de Amsterdamse derdeklasser als de Haarlemse vierdeklasser zag geen probleem. De grootste zorg voor Het Spaarne was dat een van de spelers de weg naar De Kreek niet kon vinden en niet op tijd kon arriveren. Hij had een uur uitloop en redde het net. Acht minuten later en de thuisploeg had een reglementaire voorsprong genomen.

Wedstrijdleider Sernin van de Krol heet vier in plaats van zes teams welkom.

Op ruim opgestelde tafels zijn de spelers van Caïssa-Eenhoorn 2, Fischer Z (links), Caïssa-Eenhoorn 3 en Het Spaarne bezig aan mogelijk hun laatste bondswedstrijd van 2021.

De voorsprong kwam er toch. Thomas van der Knaap maakte zijn debuut in de KNSB-competitie en het werd een glorieuze entree. Zijn enige bondservaring was een partij in Caïssa-Eenhoorns viertallenteam in de NHSB-competitie, op 27 november 2018. Precies drie jaar geleden verloor hij van Sietse Spoelstra (1465). Zaterdag nam hij op het tegen de geroutineerde Paul Mathot en trok snel het initiatief naar zich toe. Het werd een interessante partij, nadat Thomas – met zwart – kort had gerokeerd en zijn opponent even later voor de lange variant koos. Een aanval van de witspeler op de koningsvleugel werd al in de kiem gesmoord, omdat hij het sterke 19. … Dg3 (met een dubbele aanval: op een toren op h4 en de zojuist opgespeelde g5-pion) niet had verwacht. Paul dacht de toren veilig neer te kunnen zetten op f4 om bij 21. … e5 te constateren dat er voor het stuk geen vluchtveld was. Hij hield de schade beperkt tot kwaliteitsverlies. De geweldige opstelling van de zwarte stukken maakte het Haarlemse leed spoedig nog groter: 26. … Dxh3 met paardwinst voor Thomas. Zwart ging uitstekend door en rondde de partij af met een sterke slotaanval met de dame en beide torens.

Steven de Waart kreeg de rol van kopman toebedeeld en stuitte op Colleen Otten (2031). Zij is een zeer ervaren speelster met onder meer deelname aan het NK voor vrouwen in haar partijenverzameling. Na 5. … c6 besloot wit meteen het vuurtje op de koningsvleugel op te stoken: 6. g4 en 7. g5. Zwart moest snel in de verdediging en had niet alleen te maken met ontwikkelingsachterstand, maar ook met een aangepast plan van zijn opponente. Na haar lange rokade stonden toren en dame klaar voor actie op de open d-lijn. Het leverde meteen winst van de e-pion op. Daardoor kreeg de witte f-pion vrij baan om mee te helpen aan het offensief op de koningsvleugel. Gesteund door het zware materiaal op de achtergrond was de aanval niet te stuiten.

De tweede sensatie was de remise van Nizar Alayoubi. Zijn KNSB-debuut was in de eerste ronde. Bij De Uil in Hillegom hield hij aan het zevende bord Gerard-Jan van Wageningen (1659) op remise. In de tweede ronde verloor hij als achtstebordman, tegen Het Spaarne zat Nizar (1377) aan het derde bord tegenover Paul Ruber (1939). De notatie op beide formuleren is echter heel lastig te lezen. Ik hoop deze week Nizar met een bezoek te vereren om de juiste zetten alsnog te achterhalen. Er was een redelijk vroege dameruil op d2 en wit (Paul) had initiatief, maar de Wervershoofse verdediging stak goed in elkaar. Na zo’n twee uur spelen kwamen ze remise overeen.

Jan Smink speelde zaterdag zijn eerste bondspartij sinds 25 november 2017. Tegen Paul Neering ging het aanvankelijk gelijkop, maar er hingen problemen in de lucht na verdubbeling van de zwarte torens op de half open c-lijn en Jans dame op c2. Het doorschuiven van de b-pion leverde de zwartspeler pionwinst op. Alle zware stukken belandden naast het bord. Wit had een passieve loper op h2 en een moeilijk te verdedigen a-pion. Paul speelde zijn pluspunten goed uit. Er ontstond een eindspel van een actief Haarlems paard contra de loper en de Spaarne-routinier had op a5 een vrijpion. Die werd veilig geparkeerd op a3, waarna de koning het karwei mocht afronden. Zo ver liet Jan het niet komen.

Xander Kaptein moest bijna een uur wachten om te weten wat het antwoord op zijn openingszet werd. Tegen Bree de Roo bouwde hij een goede stelling op en nam een pion voorsprong, toen zwart zich wat nadrukkelijker begon te manifesteren. Met 22. e4 had het Hoornse talent beslissend voordeel kunnen krijgen. De speler van de Haarlemse club kreeg de kans om een paard naar d3 te laten springen en oefende zo grote druk uit op veld f2. Hij zette een keurige aanval op die Xander de kwaliteit kostte. Uiteindelijk liep voor wit de achterstand op tot een volle toren: 1½-3½.

Xander Kaptein weet na een klein half uur nog niet wat zwart na zijn openingszet zal spelen. Hij kijkt naar de partij van ploeggenoot Thomas van der Knap die tegen Paul Mathot ten aanval trekt.

Sinterklaastijd is de periode van surprises en na Thomas en Nizar deed Wout Druijf een duit in het zakje. Hij nam het op tegen Leo Littel die voor menig Caïssa-Eenhoorn-speler een lastige opponent is geweest. Dat ondervond Wout, met zwart, ook. Al zijn stukken stonden in het middenspel heel compact bij elkaar, terwijl wit meer speelruimte had. Een loperruil op e7 viel voor de Hoornse schaker goed en met 20. … f6 stuurde hij een paard terug naar f3, waardoor de druk wat minder werd. Het leek de verkeerde kant op te gaan, toen een toren op d5 werd opgesloten en Wout de kwaliteit achter raakte. Op de 36e zet deed zich echter een bizar moment voor. Leo had met vier aanvallende stukken (contra vier verdedigende stukken) de betere stelling. Hij speelde Da5 en deed, met de Hoornse vorstin op d8, haar plotseling cadeau aan de Caïssa-Eenhoornaar.

Van het achttal was Co Buysman de enige die in eerdere seizoenen KNSB-partijen heeft gespeeld. Hij moest flink aan de bak tegen Sander Schilthuizen. Zijn tweede c4-zet (op de eerste en de vijftiende) werd beantwoord met … Pd4, die een aanval op de witte dame was. Co had iets eerder La1 gespeeld en besloot die loper te ruilen voor het paard. Hij was verlost van een passief stuk, maar kwam wel onder langdurige druk te staan. Zwart had constant de achtergebleven pion op e2 in het vizier. Van de 29e tot en met veertigste zet speelde wit acht keer zijn koning die in de defensie moest meehelpen. Beide spelers hadden alle zware stukken, terwijl Sander er de zwartveldige loper bij had en zijn opponent het paard. Hij kon de pion daardoor niet vaker dan driemaal aanvallen, terwijl wit over voldoende verdedigers beschikte. Na 45 zetten werd tot remise besloten.

De langste partij van de wedstrijd werd door Kevin de Rooij en Aad de Bruijn gespeeld. Vier dagen eerder was Kevin nog kansloos ten onder gegaan tegen clubcompetitiekoploper Peter van den Brink en nam nu op een geweldige manier revanche op zichzelf. Aad kwam als ongeslagen teamtopscorer (2½ uit drie) naar De Kreek en is nog wel teamtopscorer, maar niet meer ongeslagen.

In eerste instantie had het Hoornse talent het initiatief, na zo’n twintig zetten nam zwart dat over. Een tweede kentering kwam met 29. h3, waarmee een Haarlemse loper werd aangevallen. Na een ruil op f5 kon Kevin met zijn dame over de witte velden de stelling binnenvallen. Aad moest voor dameruil gaan om stukverlies te ontwijken en zag vervolgens dat een sterk springend Hoorns paard met 36. Pf6+ voor een vork zorgde en daarmee kwaliteitswinst. Kevin speelde de finale aansluitend knap uit. In het eindspel had hij een actieve toren, terwijl de Haarlemse loper weinig mogelijkheden had. Zwart staakte zijn verzet, toen zijn opponent ook over een vrijpion beschikte.

Aad de Bruijn (links) vecht voor remise, maar zal het met de kwaliteit achter niet redden tegen Kevin de Rooij. Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos kijkt toe.

Kevin heeft, na 50. Ke2, nog tien zetten nodig om Caïssa-Eenhoorn 3 aan 4-4 te helpen. Niet zichtbaar is zijn toren op c7. Aad zal 50. ... fxe5 spelen.

Zo zorgde Caïssa-Eenhoorn 3 voor een uitstekende teamprestatie. Het valt niet mee om iedere keer acht spelers te vinden (tot nu toe zijn in drie duels dertien clubgenoten opgesteld), maar met tien bordpunten presteert de ploeg boven verwachting. Nu maar hopen dat op die manier het bondsseizoen kan worden beëindigd.