Caïssa-Eenhoorn 2 staat weer met lege handen

Het contrast was groot. Terwijl het eerste team van Caïssa-Eenhoorn zijn vijfde overwinning vierde en daarmee nog steeds op een score van honderd procent staat, incasseerde Caïssa-Eenhoorn 2 in dezelfde speelzaal zijn zesde nederlaag en is voor het eerst dit seizoen onder de rode streep gekomen. HWP 2, toch een concurrent in de strijd om handhaving, won met 5-3 van het Hoornse team dat zijn laatste drie wedstrijden moet winnen om een kans op behoud te maken.

Ardjan Langedijk, Robin Duson en Bert Spil (links, van voor naar achter) bezetten de hoogste borden van Caïssa-Eenhoorn 2 en zorgden voor de drie bordpunten tegen HWP 2.

Caïssa-Eenhoorn 2 treft louter concurrenten, maar een nadeel is dat die drie ploegen (De Wijker Toren 2 en de twee achttallen van ZSC-Saende) nog een inhaalduel op het programma hebben. Het zal de komende maanden in ieder geval heel spannend worden.

In Haarlem zegevierden de hoogste borden. Kopman Ardjan Langedijk versloeg Peter Beerens. In een Engelse partij nam hij ontwikkelingsvoorsprong en gaf zwart geen kans om daar wat aan te doen. Na ruim twintig zetten stonden bij de HWP’er op de damevleugel de toren en de loper nog op de beginvelden. Eerder had Peter geprobeerd zijn paarden in te zetten, maar die werden teruggedrongen. Ardjan kreeg een vrijpion op d6, goed ondersteund door een toren. Zijn opponent dacht de d-lijn te sluiten met een paard en zag tot zijn schrik dat het doorschuiven van de pion de beslissing versnelde. Aansluitend miste de zwartspeler de promotiezet en gaf meteen op.

 

Aan het tweede bord trof Robin Duson de 13-jarige Chenwu Zhu die qua rating nauwelijks onderdoet voor de Hoornse speelster. Als schaaktalent opgegroeid bij Hoofddorp heeft hij het advies van zijn trainster Zhao Qin Peng, om naar HWP over te stappen, opgevolgd. De oud-Nederlands kampioene versloeg zaterdagmiddag in het eerste team van de Haarlemmers Caïssa-Eenhoorn-routinier Daan Zult en kwam af en toe kijken hoe haar pupil het tegen Robin deed. Zwart viel met een pion een paard op c3 aan en Chenwu dacht hetzelfde te kunnen doen door zijn e-pion door te schuiven om het paard op f6 te belagen. Er zat echter een tussenschaakje in de stelling dat Robin stukwinst opleverde. Meteen trok de jonge witspeler ten aanval en het leek er gevaarlijk uit te zien, maar Robin besloot tot een dame-offer die alle gif uit de actie haalde. In het eindspel moest een eenzame Haarlemse dame het opnemen tegen een Hoornse toren plus loperpaar. Die strijd was ongelijk. Zwart wikkelde af naar een stelling, waarin ze twee stukken had ‘geruild’ voor de vorstin en zij nog een loper overhield plus een serie vrijpionnen.

 

Verrassend, sensationeel is een beter woord, was de overwinning van invaller Bert Spil op Jan Boekelman. De ervaren HWP’er gaat aan kop in de clubcompetitie (met 119 deelnemers) en was zaterdag in de wedstrijd van de tweede teams de speler met de hoogste rating: 2111 en net geen vierhonderd punten meer dan Bert die het overigens op zijn beurt goed doet bij het NHSB-kampioenschap voor lenteveteranen. Met wit speelde hij alert en doorzag bijvoorbeeld in de opening dreigend loperverlies en zag in het middenspel dat 23. … Df7, waarmee zwart zijn eigen toren insloot, de kwaliteit opleverde. Jan zette meteen de koningsvleugel onder druk, maar ging met 27. … g5 een stap te ver. Bert investeerde veel tijd in de beslissende 31e zet T1d6, maar lette ook op een tegendreiging en speelde 31. Txb7. Daarmee kwam zijn aanval tot stilstand, al bleef zijn overwicht groot. De HWP’er mocht alleen hopen op een fout van zijn opponent en die kwam er ook: 43. Txc6 en mat in twaalf voor zwart. Jan kon in dat geval toewerken naar dameruil om via de lopermanoeuvre Ld4-Lf2+ zijn vrijpion op e2 te laten promoveren. Net als Bert zag hij die voortzetting niet, waarna wit de weg vrijmaakte voor promotie van zijn c-pion. Dat wachtte de HWP-speler niet af.

 

Caïssa-Eenhoorn 2 was na 2-0 en 3-1 door de successen van Robin en Bert langszij gekomen. De stellingen van David Verweij en Ger Roos boden echter nauwelijks mogelijkheden op misschien een gelijkspel en de nederlagenreeks van het team werd dan ook niet beëindigd.