NHSB team pakt punt in Alkmaar

Caïssa-Eenhoorn N1 heeft met 7 man een punt weten over te houden aan de wedstrijd met De Waagtoren N2. De thuisploeg nam al snel een 3-0 voorsprong waardoor een resultaat lang uit zicht was. Dankzij een paar late overwinningen op de hogere borden werd het in de blessuretijd toch nog 4-4.

Origineel stond deze wedstrijd twee weken eerder op het programma. Vanwege veel besmettingen werd de wedstrijd uitgesteld naar afgelopen dinsdag. Met invaller Robin Duson voor Kevin de Rooij konden we ditmaal wel op volle kracht afreizen naar Alkmaar. Helaas wel een ziekmelding van Sjoerd Kelder op de dag zelf waardoor bord 2 noodgedwongen leeg bleef.

In Wijkcentrum Overdie was Martijn de Wit als eerste klaar. Hij verkeek zich in de opening waardoor hij snel de handdoek in de ring moest gooien. Dat goldt ook bij Ger Roos. In een toreneindspel met een pion minder kreeg Ger geen kans.

Piet Aardenburg speelde op het laatste bord een degelijke partij, maar kon met zwart nergens echt voordeel verkrijgen. Meer dan remise zat er dus niet in. Op de hogere borden zag het er weliswaar beter uit, maar was een resultaat nog niet in zicht.

Fred Avis zorgde weer voor een sprankje hoop door een punt te pakken. In een spannende aanvalspot waarin Fred met wit het initatief had kreeg hij Ton Fasel met een mooie combinatie op de knie:

Avis - Fasel na 37...c5

Na even te rekenen vond Fred de winnende combinatei: 38.Pf6+!! Pxf6 39.Dc8+ met mat: 3,5-1,5.

Opeens ging het lopen, want ook Roy Kerkhoven kreeg de smaak te pakken. In een behoorlijke manoevreerpartij drukte hij met zwarte stukken wit langzaam naar achteren waarna hij in tijdnood kon profiteren.

Zelf mocht ik aantreden tegen oud Caïssa lid, en collega teamleider Willem Meyles. Met wit kreeg ik niet de ideale stelling, en kreeg zwart makkelijk spel. Na wat vuurwerk en offers over en weer kon ik de stelling in hevige tijdnood neutraliseren en kon ik zelfs nog profiteren van een misstap.

Van Dijkhuizen - Meyles na 33.bxa6

Wit dreigt Tf3 met stukwinst. Loper wegzetten kan prima, maar zwart koos een andere oplossing: 33...The6? Een aardig idee maar wit kan de matdreiging pareren met stukwinst: 34.Tf3+ Kg6 35.Txf2 Te1+ 36.Tf1. Daarna was het in eindspel nog even werken, maar kon het punt over de streep getrokken worden.

Ineens stond het dus gewoon 3,5-3,5. In de wetenschap dat Robin een goede stelling had aan het eerste bord zou het team zomaar stiekem 2 matchpunten mee terug kunnen nemen naar Hoorn. Ze had constant het overwicht, maar koos richting het eindspel niet voor de juiste afwikkeling waardoor het eindspel in remise verzandde.

Ondanks de stroeve start dus toch nog een gelijkspel. Dinsdag alweer de volgende wedstrijd in het drukke schema. Dan komt de Noordkopcombinatie Magnus N1 op bezoek in de Kreek.